Ana Sayfa > Haberler > Zonguldak, koronadan ölüm oranında İstanbul’u geçti

Zonguldak, koronadan ölüm oranında İstanbul’u geçti

Türkiye genelinde koronavirüs vakalarının nüfusa göre düşünüldüğünde en fazla görüldüğü 6. il olan Zonguldak, koronavirüs kaynaklı ölümlerde ise İstanbul’u geçerek ilk sırada yer alıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının yayılması artarken, salgına karşı alınan önlemler de artarak devam ediyor. Daha çok 30 büyükşehir odaklı alınan tüm tedbirler, vaka sayısının nüfus oranına göre fazla olduğu için Zonguldak’ı da kapsıyor. Açıklanan verilere göre Zonguldak, koronavirüs kaynaklı yaşanan ölümlerde ilk 10 şehir arasında ilk sırada bulunuyor.

ZONGULDAK ÖLÜM ORANINDA BİRİNCİ, VAKA ORANINDA ALTINCI SIRADA

81 il içinde nüfusa göre en çok vaka ve ölüm olayının yaşandığı yer olan Zonguldak, corona ölümlerinde ilk 10 il arasında 1. sırada ve İstanbul’u da geçti. Vaka yoğunluğu bakımından da İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve Sakarya’nın ardından 6. sırada bulunuyor.

Kanser nedeniyle ölen kişi sayısı son 10 yılda yüzde 54, solunum yolu ölümlerinde ise yüzde 87 artış var. Salgına karşı ülkenin en korunmasız şehrinde, grizudan ve kömür tozlarından sonra şimdi de virüs öldürüyor.

7 TERMİK SANTRALLİ KENTİN YÜZDE 60’I AKCİĞER HASTASI

1,5 kilometre karelik alanda kömür tozu püskürten 7 termik santral nedeniyle şehirde yaşayanların yüzde 60’ı akciğerler hastalıklarına yakalandı. Dünya Sağlık Örgütü, yaş almış ve kronik rahatsızlıklara sahip kişilerin daha kırılgan olduğunu açıkladı.  Corona virüsü, solunum yolu rahatsızlığı olanları daha çabuk etkileyip yayıldığı için nüfusuna oranla corona ölüm sayısında 10 il arasında birinci sırada bulunuyor.

Bu durum da koronavirüsün solunum yolu rahatsızlığı olanları daha çabuk etkilediği gerçeği ile birlikte düşünüldüğünde korkutucu bir tablo ortaya koyuyor. Hiç bir ilde bu kadar risk grubu yok. 1,5 km karelik bölge içinde 3104.68 MW gücünde 7 adet termik santral ünitesi bulunuyor. Bu santraller yıllarca baca filtresiz çalıştı ve sağlığa zarar verdi.

KÖMÜR TOZLARI İLE VE BEYAZSIZ YAŞAYAN KENT

Kenti nefes alamaz hale getiren termik santraller bölge halkının zehir solumasına neden oluyor.  Zonguldak’ı diğer termik santralli şehirlerden ayıran en önemli özelliklerden biri de; santrallerin evlere neredeyse bitişik inşa edilmiş olması.  1,5 kilometre karelik alanda kömür tozu püskürten 7 termik santral nedeniyle şehirde yaşayanların yüzde 60’ı akciğerler hastalıklarına yakalandı. Zonguldak’ta kanser nedeniyle ölen kişi sayısı son 10 yılda yüzde 54, solunum yolu ölümlerinde ise yüzde 87 artış var.

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun son üç yıldır hazırladığı Kara Rapor’a göre,  Zonguldak, hava kirleticileri bakımından parçacık madde, kükürt dioksit, azot dioksit emisyonları en yüksek olan iller arasında. Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği kirletici limit değerlerini sistematik olarak aşıyor. Bugüne kadar Zonguldak’ın hava kalitesinin iyileştirilmesi için gözle görülür bir çaba sarf edilmedi.