Ana Sayfa > Bildiriler > Zeytinlikleri madenlere açan yasa teklifi, tepkiler üzerine torba yasadan çıkarıldı!

AKP’li vekiller tarafından hazırlanan ve torba yasa ile Meclise sunulan zeytinlikleri maden şirketlerine açan yasa teklifi, tepkiler üzerine geri çekildi. Zeytinin fendi, doğa düşmanı AKP’yi bir kez daha yendi.

‘Ölmez ağaç’ yaşamaya devam ediyor, edecek!

Zeytinlik alanları madencilik için talana açan AKP’nin inadı bir kez daha geçit bulamadı. Kamuoyunda yükselen tepkiler sonrasında bir kez daha AKP tarafından inatla Meclis’e sunulan “torba yasa”dan çıkarıldı. Böylece zeytin AKP’yi 10. kez yendi. Ekoloji mücadelesi var oldukça ‘ölmez ağaç’ yaşamaya devam ediyor…

Yirmi yıllık iktidarı boyunca defalarca zeytinliklerin maden sahalarına açılmasını gündeme getiren AKP iktidarı bir kez daha geri adım atmak zorunda kaldı. Zeytinliklerle ilgili madde bir kez daha, “daha sonra değerlendirilmek üzere” kanun teklifinden çıkarıldı.

TBMM Enerji Komisyonu’nda görüşülen tasarıyı protesto etmek için Ankara’ya giden İkizköy ve Destinli köylülerinin otobüsleri, kent girişinde polisler tarafından durduruldu. CHP ve HDP milletvekilleri kendi araçlarıyla gelerek İkizköy ve Destinli köylülerini açıklamanın yapılacağı Meclise götürdü.

Meclis Çankaya Kapısı önünde bir araya gelen Muğla İkizköy ve Destinli köylüleri, burada basın açıklaması yaptı. Kırkın üzerinde platform, dernek, gazete ve çevre inisiyatifinin imzacı olduğu ortak basın açıklamasını, Ekoloji Birliği’nden Halime Şaman okudu.

İkizköylüler olarak bir buçuk yılı aşkın süredir, Akbelen Ormanı’nda nöbet tuttuklarını hatırlatan Şaman, “Ülkenin her kesiminden insanı Akbelen’deki bu yaşam ve doğa savunusundan haberdar etmek için elimizden geleni yaptık. Bugün Meclis Komisyonunda köyümüzün, yaşam ve geçim alanlarımızın kaderini belirleyecek bu yasa değişikliği görüşmesinde sesimizi yükseltmek için de Ankara’dayız. Zeytinime dokunma! Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Zeytinliklerin talanına yol açacak maddenin yasa tasarısından çıkarılması, köylüler ve yaşam savucuları tarafından sevinçle karşılandı.

“İPTAL SIRASI LİMANLARLA İLGİLİ MADDEDE”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, torba kanunda yer alan zeytinlik düzenlemesinin geri çekilmesinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Torba kanunda yer alan ve zeytin katliamının önünü açan maddeler kararlı muhalefetimiz sonucunda geri çekildi. Şimdi sıra Anayasa Mahkemesinin defalarca iptaline rağmen tekrar getirdikleri limanlarımızı bir avuç yandaşa peşkeş çeken maddeleri püskürtmeye geldi” ifadelerini kullandı.

YASA TASARISI NE GETİRİYORDU?

Teklife göre, Maden Kanunu’na eklenen geçici maddeyle, ruhsat sahibi veya rödövansçı olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının, izin verilecek maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine, kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca izin verilebilecekti.

Zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm masraf ve taleplerden, madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumlu olacaktı.

Zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda, ilgili sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine izin verilebilmesi için iznin öncesinde aralarında biyolog ve ziraat mühendisinin de bulunduğu uzman kişilerden alınan görüşler doğrultusunda Bakanlıkça belirlenecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek alanla eş değer büyüklükte izin verilecek maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik verilmek suretiyle zeytin bahçesi tesis edilmesi zorunlu olacaktı.