Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Yöre halkı kararlı: Gümüşhane’nin geleceği madene feda edilmeyecek!

Yöre halkı kararlı: Gümüşhane’nin geleceği madene feda edilmeyecek!

Ankara’da Gümüşhane’nin geleceği konuşuldu. Ankara’da bir araya gelen Şiranlılar, Kırıntı köyünde çevre ve insan sağlığını tehdit eden altın maden işletmesi için yapılan sondajları ve gelecekte yaşanabilecekleri değerlendirerek yapılması gerekenleri konuştular.

Ankara’da Gümüşhane’nin geleceği konuşuldu. Ankara’da bir araya gelen Şiranlılar, Kırıntı köyünde maden işletmesi için yapılan sondajları ve gelecekte yaşanabilecekleri değerlendirerek yapılması gerekenleri değerlendirdiler.

Çeşitli köy dernekleri sorumluları, Şiran ve Yeşibük Belediye Başkanlarının yanı sıra, Ekoloji Birliği bileşenlerinden de olan Gümüşhane Kırıntı Köyü Platformu temsilcilerin de yer aldığı toplantıda, Gümüşhane’deki altın madeni işletmesi ile ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulunurken, çevre ve insan sağlığı açısından vereceği zararlar, bölgenin ekositemine olan etkileri konusu da ele alındı. Toplantıda, söz konusu altın madeni işletmesinin ülkeye herhangi bir yararının da olmayacağı, uygulanmakta olan yöntem dolayısıyla çevreye vereceği zararlar ve doğanın yok edileceği değerlendirmeleri yapıldı.

“MADENE KARŞI DOĞAMIZI VE GELECEĞİMİZİ KORUYACAĞIZ”

Yapılan toplantı hakkında Gümüşhane Kırıntı Köyü Platformu temsilcilerinden Şükrü Aydoğan, toplantı hakkında şu bilgileri verdi: “Ankara’da Gümüşhane Şiranlılar toplantısı yapıldı. Gümüşhane ve Şiran sorunları görüşüldü. Dağlarımızda, özellikle Kırıntı dağlarındaki maden için yapılan sondaj çalışmaları üzerinde duruldu. Yapılan değerlendirmeler sonunda, altın işletmeleri sonucu meydana gelen kazançtan ne Gümüşhane’nin ne de ülkemizin en ufak bir kârının olmayacağı konusunda ortaklaşıldı” dedi

“Dağlarımızdaki çevre yıkımlarına müsaade etmeyeceğiz. İşletmeye kesinlikle izin verilmeyecek. Bu konuda hukuksal ve diğer yollara başvurulacak” şeklinde açıklamalarda bulunan Aydoğan, ayrıca bu tür toplantıların ve değerlendirmelerin de devam edeceğini belirterek, “toprağımızı, ormanımızı, dağlarımızı ve geleceğimizi koruyacağız, korumakta kararlıyız” dedi.

Gümüşhane’deki altın madeni işletmesi, 192 köylünün zehirlenmesi ve su kaynaklarına siyanür karıştığı iddiaları ile gündeme gelmişti.

“Siyanürden ölüm dosyası” kapatıldı mı?

Gümüşhane’de işletilmekte olan altın madenciliği konusu geçtiğimiz Temmuz ayında bir “zehirlenme” haberi ile skandal bir şekilde gündeme gelmişti. 192 köylünün zehirlenmesi ve su kaynaklarına siyanür karıştığı iddiaları ile ilgili inceleme yapan CHP heyeti, konuya dair raporunu paylaşmıştı.  Raporda, yöredeki altın, kurşun, çinko madenlerinin sağlığa, su kaynaklarına ve tarıma etkileri yöre köylülerinin anlatımları ile ortaya serilirken madende çalışan bir işçinin siyanürle zehirlenmesine dair adli tıp raporlarına rağmen yargıdan takipsizlik kararı çıktığına dikkat çekildi. CHP’nin Gümüşhane altın madenleri raporuna göre, “siyanürden ölüm dosyası kapatılmış” iddiası da yer almıştı.