Buradasınız
Ana Sayfa > Ekoloji > Yeni Yılda Hayvanlar “Mal” Değil “Can” Sayılmaya Başlanacak Mı?

Yeni Yılda Hayvanlar “Mal” Değil “Can” Sayılmaya Başlanacak Mı?

Uzun süredir beklenen Hayvan Hakları Yasası, “yeni yılda TBMM’nin gündemlerinden biri de Hayvan Hakları Yasası olacak mı?” sorusu ile birlikte beklemede. Hayvanseverlerin uzun süredir beklediği Hayvan Hakları Yasası 2020’de Meclis’e gelecek mi? 

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nden beri Türkiye hayvan hakları ve TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı son rapor uzun süre üzerinde konuşulan bir rapor özelliği taşıyor. Ama Hayvanları Koruma Kanunu’na göre, hayvanlar hala ‘hissedebilen varlıklar’ olarak kabul görülmüyor. Yani ‘can’ değil ‘mal’ olarak nitelendiriliyor. Öte yandan insanlar hayvanların geleceğini tartışa dursun, hayvana yönelik şiddet de her yerde devam ediyor.

2020’de hukuk hayvanlara “can” verecek mi?

Bu nedenle bu gerçeklik 2020 yılına adım atıldığı günlerle birlikte “Hayvanseverlerin uzun süredir beklediği Hayvan Hakları Yasası 2020’de Meclis’e gelecek mi, yeni yılda TBMM’nin gündemlerinden biri de Hayvan Hakları Yasası olacak mı?” sorularını gerekli kılan bir durum. Doğadaki tüm canlılarla birlikte paylaştığımız yaşamda, dostlarımız olan hayvanların hakları ne olacak? Mecliste gerçekten hayvanların dünyasına da yer var mı? 2020’de hukuk bu kez hayvanlara “can” verecek mi?

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nden beri Türkiye hayvan hakları ve TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı son rapor uzun süre üzerinde konuşulan bir rapor özelliği de taşıdığı günlerin o yoğun tartışmaları sırasında. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, 2020 yılında Meclis’in ilk gündemlerinden birinin hayvan hakları yasası olacağını söylemişti.

Tartışmaların yoğun olduğu 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü sonrası, Kasım ayı içinde Hürriyet yazarı Fatih Çekirge‘ye bilgi veren Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Meclis Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu‘nun uzun süredir üzerinde çalıştığı raporu tamamladığını ifade etmişti. “STK’lar arasında anlaşmazlıklar olduğu için rapor süreci devreye girmiş, gecikme olmuştu. Şimdi hazır” diyen Şentop, hayvan haklarına ilişkin değişikliklerin yasalaşması temennisinde bulunmuştu. Dolayısıyla uzun süredir beklediği hayvan hakları yasasının Meclis’e gelmesi hayvanseverler tarafından sabırsızlıkla bekleniyor. 

Yeni yasayla neler gelmesi bekleniyor?

  • Yeni yasaya göre hayvanlara eziyet, öldürme ve cinsel istismar suç kapsamına alınacak.
  • Hayvanlara yönelik işlenen fiillerin cezalandırılmasında da değişiklik var. Sahipli sahipsiz ayrımı kaldırılacak.
  • Adalar’daki fayton sorunu çözülecek. Elektrikli ulaşım araçlarının kullanılmasına başlanacak, fayton yasaklanacak. 
  • Hayvanların petshoplarda bir ürün gibi satılması yasaklanacak, ülkeye kaçak yollarla hayvan sokulmaması için sıkı denetimler gelecek.
  • Belediyelerin bütçelerini yaparken bütçenin belirli bir kısmını hayvanların korunması ve bakımı için ayırması zorunlu hale getirilecek. 
  • Hayvan dövüştürme, bahis oynatma katalog suçlar kapsamına alınacak. 
  • Kat mülkiyet kanununda yapılacak revizyon ile apartman yönetimleri kedi, köpek beslenemez yasağı koyamayacak.

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu; hazırlanan son taslak raporda “Bir hayvan neslini yok etme, öldürme, zalimce eylemlerde bulunma, cinsel istismar ile dövüştürme suç kapsamına alınmalı” ifadelerine yer vermişti.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Yeni Yılda Hayvanlar “Mal” Değil “Can” Sayılmaya Başlanacak Mı?” hakkında bir düşünce

  1. biran önce şu yasa çıksa da bu gariplere zorbalıklar bir dur dense artık. şu canlara eziyet eden kendini bilmezlerin haberlerini duydukça insanın yüreği parçalanıyor.

Bir cevap yazın

Top