Ana Sayfa > Bildiriler > “Yaşamı savunanlara karşı hukuksuz tutum hangi vicdana uygundur?”

“Yaşamı savunanlara karşı hukuksuz tutum hangi vicdana uygundur?”

Ekoloji Birliği’nce düzenlenen ‘ ‘İklim Krizine ve Ekolojik Yıkıma Dur Diyoruz’ mitinginin Ankara Valiliği tarafından yasaklanması büyük tepkiye sebep oldu. EGEÇEP ve diğer platformlar adına, Alsancak’ta bir basın açıklaması yapılırken, karar protesto edildi.

İzmir’de Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İKK, İzmir Tabip Odası Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Basın açıklamasını okuyan Hüsnü Dilli, Anayasanın 56. maddesini hatırlatarak, “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir, diyen 56.maddesine ve özgür irademize dayanarak mitinge bir gün kala alınan bu kararı demokratik bir hakkın engellenmesi olarak görüyor ve kınıyoruz” diyerek yasaklama kararına tepki gösterdi.

“YAŞAMI SAVUNMAYA KARŞI HUKUKSUZLUK HANGİ VİCDANA UYGUNDUR?”

Ekoloji Birliği’nce düzenlenen ve DİSKKESKTMMOB ve TTB tarafından desteklenen ‘İklim Krizine ve Ekolojik Yıkıma Dur Diyoruz’ mitingi Ankara Valiliği tarafından ‘uygun görülmeme’ kararıyla engellenmişti. EGEÇEP ve ona destek veren diğer platformlar tarafından bu karara bir tepki olarak, Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Sanat Merkezi’nin önünde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını okuyan EGEÇEP sözcüsü Hüsnü Dilli, mitinge bir gün kala alınan bu kararı kınadıklarını ifade etti.

EGEÇEP sözcüsü Dilli, mitingin engellenmesini kararını veren kişilere, “Efemçukuru’nda, Kazdağları’nda, Madra Dağı’nda, Bergama’da ve ülkemizin daha pek çok yerinde ormanların, tarım ve turizm alanlarının, kadim kültürlerimizin şirketlerin acımasızlığına terk edilmesi hangi yasaya uygun? Yaşamı şiddet kullanmadan savunan insanları ve ekoloji hareketlerini yıldırmaya yönelik sert müdahaleler ve hukuksuzluklar hangi yasaya ve vicdana uygundur” sorularını yönelterek tepki gösterdi.

‘GELECEĞİMİZ İÇİN TALANA “DUR” DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

İklim krizine dikkat çekmek ve ekoloji mücadelesini yükseltmekten başka bir amacı olmayan bu mitingin yasaklanmasının dayanışmayı güçlendireceğini ifade eden Hüsnü Dilli, “ Geleceğimiz için iklim krizine, ekolojik yıkıma, yeraltı ve yerüstü varlıklarımızın talan edilmesine dur demeye devam edeceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmamalıdır” ifadelerini kullanarak, yurttaşları mücadelede yer almaya çağırdı.