Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > İstanbul’da yaşam alanı savunucuları: Rant ve sermaye için hazırlanan torba yasa geri çekilsin

İstanbul’da yaşam alanı savunucuları: Rant ve sermaye için hazırlanan torba yasa geri çekilsin

Çevre örgütleri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlananan “Maden ve Enerji Kanunu”nu hakkında değişiklik teklifi getiren “torba yasa”yı protesto ederek torba yasanın geri çekilmesini istedi.

Enerji ve maden şirketlerine bir takım ayrıcalıklar öngören Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi isimli yeni torba yasanın dün (17 Kasım Salı günü) TBMM Genel Kurulu‘nda görüşülmesine başlandı. TBMM Genel Kuruluna getirilen “Maden ve Enerji Kanunu”na ilişkin dün İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen çevre örgütleri ve yaşam alanı savunucuları, şirketlere rant sağlamayı amaçlayan bu yasanın bir kez daha geri çekilmesini istedi.

Yasanın geri çekilmesini talep eden İstanbullular dün saat 18.00’de Kadıköy Eminönü İskelesi önünde bir araya gelerek “Yaşam hakkı torbaya sığmaz” ve “Torba yasa doğanın ölüm fermanıdır, durduracağız” pankartları açıldı.

Kadıköy ilçesindeki Eminönü İskelesi önünde yapılan açıklamada, “Tüm yaşam savunucularını sokağa çıkmaya, ‘Torba Yasa Geri Çekilsin’ demeye çağırıyoruz” çağrısı da ifade edildi. Ortak açıklamayı okuyan Melis Akyürek ise “Halk yoksulluk içinde açlıkla, sellerle, depremle, salgınla baş etmeye çalışırken, iktidar toplumun kaynaklarını sermayeye aktarmanın yeni yollarını aramaktadır. AKP, bu hamlesiyle adeta bugüne kadar yaşanan yıkımın üzerine tüy dikmeyi planlamaktadır” dedi.

Yasada yer alan düzenlemeleri hatırlatan Akyürek, “Bugün ülkenin pek çok yerinde halk sokaktadır. Biz yaşamı savunanlar işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, kentliler ve köylüler yeter artık diyoruz. Bu talanı durdurmaya kararlıyız, Torba Yasa’yı geri çekin” çağrısında bulundu.

“TORBA YASA”DA NELER VAR?

  • Havaya çok miktarda kimyasal ve zehirli gaz salan, araba lastiği, orman ürünleri ve çöp yakarak elde edilen enerji “yenilenebilir” sayılıyor ve teşvik ediliyor. Biyokütle santrallerinin önü daha da açılıyor.
  • Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM) kapsamı genişletilerek Karadeniz derelerinde ekolojik yıkımlara ve sel felaketlerine neden olan HES’lerin sayısının artmasın neden olunuyor.
  • Cumhurbaşkanı izni ile T.C. Kanunlarından muaf enerji şirketleri kuruluyor.
  • Enerji yatırımları için gereken taşınmazlar kolayca, kamu yararı kararı olmaksızın istimlak ediliyor ve halkın, köylünün toprakları sermayeye peşkeş çekiliyor.
  • Dağıtım şirketlerine çeşitli kolaylıklar sağlanarak daha fazla kar elde etmeleri sağlanıyor.
  • Ülkemizin her yerinde köylüleri ve halkı canından bezdiren, ekolojik yıkımlara yol açan, havayı, su kaynaklarını ve tarım alanlarını kirleten ve HES’ler, JES’ler ve RES’lere YEKDEM destekleri devam ettiriliyor.  Bu santrallerin sayısı kontrolsüz bir şekilde verilen teşviklerle daha da arttırılıyor.
Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top