Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Yasak üzerine yasakla karşılaşan Kazdağı Ekofest’e şimdi de soruşturma başlatıldı

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen Kazdağı Ekofest 2023‘ün alan izinlerinin üst üste iptal edilmesinin ardında festivale ilişkin soruşturma başlatıldı.

Yer izinlerinin iptaline tepki olarak Bayramiç Kaymakamlığı önünde basın açıklaması yapılması nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında dernek başkanı Süheyla Doğan yetkililer tarafından aranarak ifadeye ve kimlik tespitine çağrıldı.

Dernek tarafından yapılan açıklamada ise basın açıklaması yapmanın anayasal bir hak olduğu vurgulanarak “Anayasal haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Baskılar bizi yıldıramaz!” ifadeleri kullanıldı.

NELER OLMUŞTU?

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin 2014’ten bu yana Darıdere Fidanlık mevkii, Balıkesir, Mehmetalan köyü, Kuzgun Kamp ve Darıdere Tabiat Parkı’nda düzenlediği Kazdağı Ekofestival’leri 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle gerçekleştirilememişti.

Temmuz 2022’de planlanan festival, “orman yangınları açısından risk oluşturabilir” gerekçesi ile idarenin son anda uygun bulmaması nedeniyle iptal edilmişti.

2023’te yangın riskini düşünerek festival tarihini Haziran ayına çeken dernek, Darıdere Tabiat Parkı için Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü’ne 3 Nisan 2023 tarihinde başvuruda bulunmuştu.

Başvuru Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü’nün 9 Mayıs 2023 tarihli yazısı ile uygun bulunmuştu. Bunun üzerine hazırlıklarına başlayan derneğe Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğü’nden 17 Haziran 2023’te bir yazı gönderilerek yangın önlemleri nedeniyle festivalin Darıdere Tabiat Parkı’nda yapılmasının uygun bulunmadığı belirtilmişti.

Dernek tarafından festival süresine çok az bir zaman kalması nedeniyle kısa sürede yer arayışına gidilmiş ve festivalin yeni bir alanda, Bayramiç’te, Hacıkayyum Yeşil Park’da gerçekleştirilmesine karar verilmişti.

Bayramiç Kaymakamlığı’na konu 19 Haziran 2023 tarihinde bildirilmişti. Derneğin festival hazırlık ekibi, düzenlemeler için 20 Haziran’da alanda çalışmaya gitmiş ancak akşam üzeri gelen yasaklama tebligatı ile alandan ayrılmıştı.

Ekolojik festivalin Çanakkale’deki Darıdere Tabiat Parkı’nda yapılması için verilen alan izninin orman yangını tehlikesi gerekçesiyle iptal edilmesi üzerine Bayramiç Hacıkayyum Yeşil Park için edinilen yer izninin de aynı gerekçeyle iptal edilmesi, ormanların korunması için yıllardır mücadele veren ve her türlü yangın tedbirini aldığını daha önce açıklayan dernek tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Bunun üzerine Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Bayramiç Savcılığı önünde bir basın açıklaması düzenleyerek “Ortalığı sellerin götürdüğü yağmurlu haziran günlerinde sözüm ona ‘yangın tehlikesi’yle bir araya gelmemiz engellendi. Geçen sene de aynı gerekçe ileri sürülmüştü. Biz nedenin orman yangını olmadığını biliyoruz. Bu yasaklama, son yıllardaki yaşam alanlarımıza ve haklarımıza yönelik müdahalelerin bir parçasıdır” ifadelerini kullanmıştı.

İlgili haber: Kazdağı Ekofestivali’ne yasak üstüne yasak