Ana Sayfa > Bildiriler > Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu: Ranta, Talana, Kanal İstanbul’a, Murat Kurum’a Onayımız Yok!

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum’un “Kanal İstanbul Projesi gündemimizde değil” sözlerine ilişkin Kadıköy İskele Meydanı’nda açıklama yaptı. “İstanbul’da yalana, talana, Murat Kurum’a izin verme” sloganları atıldı.

Kanal İstanbul projesinde yaşanan gelişmelere ve kent suçlusu AKP İBB başkan adayı Murat Kurum’a tepki gösteren Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak işlediği suçlara yenilerini eklemek isteyen Murat Kurum’a biz İstanbullular geçit vermeyeceğiz. Yeni rant ve talan politikalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul projesine ilişkin son dönem yaşanan gelişmelere dair Kadıköy rıhtımında basın açıklaması düzenledi. “İstanbul’da kanala, talana, Murat Kurum’a izin verme” pankartı açılan eylemde, “Ya kanal ya İstanbul”, “Kanal değil rant yolu”, “Kanala, ranta değil depreme hazırlık” dövizleri açıldı. Eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eşbaşkan adayı Murat Çepni, Kadıköy ilçe eşbaşkan adayları Nimet Çelebi ve Veysi Eski ile çok sayıda siyasi parti, ekoloji ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Basın açıklamasını, Fatoş Osmanağaoğlu okudu. AKP’nin İBB başkan adayı Murat Kurum’un adaylığı açıklandığından yana Kanal İstanbul’la ilgili projelere yanıt vermediğini ya da “gündemimizde yok” gibi yanıtlarla geçiştirdiğini söyleyen Osmanağaoğlu, diğer yanda Ulaştırma Bakanlığı’nın projenin devam ettiğini belirttiğine işaret etti.

İstanbulluları Kurum’un İBB adaylığına ve rant projelerine karşı mücadele etmeye çağıran koordinasyonun açıklaması kısaca şöyle:

GERÇEKLER ER HER ZAMAN ÇIKAR

“Kurum’un ‘gündeminde olmayan’ ve hatta Erdoğan’a ‘başka önceliklerim var’ diyebileceğini iddia ettiği sırada Kanal İstanbul projesinin ‘kalbi’ olarak ifade edilen Arnavutköy Dursunköy’de bir projenin ihalesi daha yayımlandı. Gerçeklerin gizli kalmamak gibi bir huyu var, tıpkı Kurum’un mal varlığı beyanında unuttuğu üçüncü evi gibi… Yıllardır söylüyoruz, bu proje İstanbul’un son tarım alanlarını, göllerini, derelerini, ormanlarını, bizimle birlikte yaşayan hayvanları, endemik bitki çeşitliliğini ve  İstanbul’un tarihini yani bölgedeki binlerce yıllık kültür varlıklarını yok edecek.

“Kanal İstanbul’un, İstanbul için ilave minimum 1,5 milyon insan demek olduğunu biliyoruz. İstanbul’un ciddi bir ulaşım sorunu olduğu da hepimizin malumu, İstanbullunun bu sorununu çözecek en önemli vaat ‘toplu taşıma’ iken Murat Kurum metro projeleri yerine yol/otoban vadediyor. Niye? Cevabı biz verelim, çünkü en ucuz ve doğaya da en az zarar verecek çözüm kendisinin ve iktidarın umrunda değil.

İMAR AFLARININ MUCİDİ

“Biz bu filmi daha önce gördük. İmar aflarının mucidi, Kanal İstanbul’un en büyük savunucusu, 6 Şubat depremlerinin Şehircilik Bakanı Murat Kurum İstanbul’u en iyi ben yönetirim iddiasında ama deprem bölgesindeki halkın bir yıldır yaşadıklarını da bildiğimizden bu sözlerin ‘boş seçim vaadi’ olduğunu ve halkın bu vaatlere karnının tok olduğunu söylüyoruz.

“Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu olarak ilân ediyoruz: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak işlediği suçlara yenilerini eklemek isteyen Murat Kurum’a biz İstanbullular geçit vermeyeceğiz. Yeni rant ve talan politikalarına izin vermeyeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bu seçimde de ‘atı alan Üsküdar’ı geçti’ deseniz de mücadele etmeye devam edeceğiz, size ‘Kanalı yaptırmayacağız’. İstanbul halkını yerel seçimlerde Murat Kurum’a oy vermemeye, her daim kenti ve doğayı talan eden rant projelerine karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.”

Osmanağaoğlu, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak işlediği suçlara yenilerini eklemek isteyen Murat Kurum’a biz İstanbullular geçit vermeyeceğiz. Yeni rant ve talan politikalarına izin vermeyeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bu seçimde de ‘atı alan Üsküdar’ı geçti’ deseniz de mücadele etmeye devam edeceğiz, size ‘Kanalı yaptırmayacağız.’ İstanbul halkını yerel seçimlerde Murat Kurum’a oy vermemeye, her daim kenti ve doğayı talan eden rant projelerine karşı mücadele etmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, “Ya kanal, ya İstanbul”, “Kanala, talana, yalana hayır” sloganları atıldı.