Ana Sayfa > Haberler > Van’da mermer ocağını protesto eden köylülere havaya ateş açıp gözdağı verildi, ardından gözaltına alındılar

Van’ın Gürpınar ilçesinin Yurtbaşı köyünde yapılmak istenen mermer ocağına karşı eylem yapanlara karşı asker ve korucular havaya ateş açtı. Yürüyüşe katılan 4 köylü gözaltına alındı. Havaya ateş açan jandarmanın müdahalesi ile köydeki 20 ahır yıkıldı.

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı (Şexan) Mahallesi’nde bir alanda mermer ocağı yapılması için ihale yapıldı. Dün müteahhit firma yetkilileri, asker ve korucular iş makineleri ile mahalleye girdi. Ardından iş makineleriyle mermer ocağının açılacağı alanda bulunan yurttaşlara ait ahırlar yıktırıldı. Bunun üzerine toplanan mahalleliler yıkıma tepki gösterince asker ve korucular tarafından köy halkına karşı havaya ateş açıldı.

MA’nın haberine göre, köy merası olan ve DİMER adlı özel şirketin talebiyle 10 yıl önce hazine arazisine çevrilen alanda mermer ocağı açılmak istemesine köylüler karşı çıktı.

Şirketin talebi üzerine köye 200’e yakın asker, TOMA’lar ve panzerlerle çok sayıda iş makinesi getirildi. Köylülerin tüm itirazlarına rağmen askerler eşliğinde işletme kurulmak istenen alanda 20’ye yakın ahırın yıkılmasına başlandı. Direnen köylüleri de jandarma havaya ateş açarak dağıttı.

10 yıl önce de denemişlerdi

Mermer ocağının 10 yıl önce de açılmak istendiği ancak o dönem köylülerin itirazı üzerine açılamadığı öğrenildi. Şirket 10 yıl sonra bu sefer jandarma eşliğinde köye geri geldi. Tam içinde ocak açılması istenen köydeki 70-80 hanede 700’e yakın vatandaş yaşıyor. Köy, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor.

Direnen köylülerden dördünü gözaltına alan jandarma ve iş makineleri yıkımın ardından köyden ayrıldı.