Ana Sayfa > Ekoloji > Valiliğin, Salda Gölü’ne İlişkin ‘Zarar Görme İhtimali Yüksek’ Raporu Ortaya Çıktı

Tüm itirazlarına rağmen Salda Gölü’ne yapılan Millet Bahçesi ile ilgili tartışmalar sürerken, Burdur Valiliği’nin raporu ortaya çıktı. 2019 Yılı Çevre Durum Raporu’nda Salda’da bulunan ‘Dirmilmorgeveni’ isimli endemik bitkiye ilişkin, “Salda gölü civarındaki turistik tesislerden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksektir” deniliyor.

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre; Burdur Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Burdur İli 2019 Yılı Çevre Durum Raporu’nda Salda’da bulunan ‘Dirmilmorgeveni’ isimli endemik bitkiye ilişkin, “Salda gölü civarındaki turistik tesislerden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksektir” denildiği belirtiliyor.

Raporda “Verbascumtrapifolium” isimli bitkinin de Salda Gölü civarındaki turistik tesislerden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksek olduğu açıklanmasına rağmen, öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı TOKİ’nin ihalesiyle yapılan Millet Bahçesi’nin önümüzdeki Temmuz ayında açılacağı belirtilmişti.

DÜNYADAKİ İKİ BÖLGEDEN BİRİ

Salda’ya çivi bile çakılmayacak’ demesine rağmen birçok tesisin yapımı sürerken, Burdur Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Burdur İli 2019 Yılı Çevre Durum Raporu’nda Salda’ya ilişkin “Dünya’da Mars gezegenin yüzey özelliklerini (magnezyum yüklü beyaz kayalar) taşıyan Dünya’daki iki bölgeden birinin Salda Gölü olduğunu göstermektedir” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda endemik bitki türlerinden biri olan “EbenuspisidicaHuber-Mor. & Reese (Dirmilmorgeveni)” diye adlandırılan bitkiye ilişkin “Salda Gölü civarındaki turistik tesislerden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksektir” deniliyor. Raporda “Ekimiabornmuelleri” bitkisine ilişkin de şu değerlendirmmeler yer alıyor:

RAPORA GÖRE; TESİSLERDEN ZARAR GÖRME OLASILIĞI YÜKSEK

“Salda Gölü civarındaki turistik tesislerden, yol genişletmelerinden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksektir. Bu tür, Ekimia cinsinin tek üyesidir. Tür lokal birkaç alandan bilinmesi ve arazi gözlemlerimizde birey sayısının az olması nedeniyle izlenecek bitkiler arasında yer almaktadır. Ortam olarak serpantinde kayaçlarda ve çakıllı alanlarda yetişmesinden dolayı herhangi bir madencilik faaliyetinden etkilenebilir. Ayrıca Salda Gölü çevresinde karayoluna yakın yayılış göstermesi nedeniyle herhangi bir yol genişletme ve diğer uygulamalarda dikkatli olunması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Salda Gölü civarındaki turistik tesislerden ve ziyaretçilerden zarar görme ihtimali yüksektir.”

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı TOKİ’nin ihalesiyle yapılan Millet Bahçesi’nin önümüzdeki Temmuz ayında açılacağı belirtilmişti.