Ana Sayfa > Haberler > Ünye Üçpınar’da halkın oturma eylemi 6. gününde devam ediyor

Ünye Üçpınar’da halkın oturma eylemi 6. gününde devam ediyor

Ordu Ünye’de maden faaliyetleri için yapılmak istenen sondaja karşı direniş sürüyor. Ünye ilçesi Üçpınar mahallesi halkı topraklarını koruma kararlılığını ve sondaj çalışmalarına tepkilerini yansıtmak için yaptıkları oturma 6. gününde sürdürüyor.

Ordu ili Ünye ilçesinde maden faaliyetleri için yapılmak istenen sondaja karşı direniş sürüyor. Ünye ilçesi Üçpınar mahallesi halkı topraklarını koruma kararlılığını ve sondaj çalışmalarına tepkilerini her gün 30 dakikalık oturma eylemi yaparak sürdürüyor.

Eylemlerini 30 dakikalık oturma eylem biçimiyle devam edileceğini söyleyen İlhan Öztürk, 30 Ekim günkü eylemleri sırasında “Destek için gelenlere teşekkür ediyoruz. Elimizden geleni yapacağız. Avukata vekalet vererek hukuksal sürecimizi de başlatacağız. Haklı davamız kısa sürede sonuçlanır ve bir böcek bile zarar görmez. Burada oturma eylemiyle tepkimizi sürdüreceğiz” açıklamasında bulunarak eylemlerinde ve topraklarını koruma konusundaki kararlılıklarını ifade etmişti.

OTURMA EYLEMİ 6. GÜNÜNDE DEVAM EDİYOR

Bu arada Üçpınar mahallesi halkının haklı mücadelesi destek almaya da devam ediyor. 6. gününe giren Ünye Üçpınar mahalle halkının oturma eylemi de devam ediyor. Dün de oturma eylemine devam edilirken, yöre halkına hitaben bir konuşma yapan Ünye Alevi Kültür Derneği Başkanı Yüksel Beşli, mücadelelerinde haklı olduklarını, toprağına, havasına, suyuna sahip çıkmanın meşru bir hak olduğunu belirtti.

Dernek Başkanı Beşli, konuşmasında “Biz geçimimizi de savunmaya çalışıyoruz. Bizim fındıktan başka bir geçim kaynağımız yok. Buradaki su kaynaklarından başka kullanabilecek, içecek suyumuz yok. Yarın buralarda zehirli bir maden çalışması yapıldığında, önce sularımız, sonra insanlarımız zehirlenecek. Fındık bahçelerimiz tahrip edilecek” ifadelerini kullandı.

BU YÖRENİN ALTINI DA, ZENGİNLİĞİ DE FINDIKTIR

“Ama bize madenler çıkarılmasın mı, ülkemiz kalkınmasın mı diyorlar. Anlayamadıkları ise bizim tam tersine memleketimiz kalkınsın diye itiraz ettiğimizi anlamıyorlar, anlamak istemiyorlar” sözleriyle konuşmasına devam eden dernek başkanı Beşli şunları belirtti: “Halkın geçim kaynağını yok ederek sadece o şirketin kendi kalkınır. Bu yörenin altını da, madeni de, zenginliği de fındıktır. Burada yerin üstü altından daha değerlidir. Yerin altını üstüne getirip, doğayı talan edip, insanları ve tüm canlı yaşamı zehirleyerek hangi kalkınmadan bahsedecekler. Bunlar asıl zenginliğin ne olduğunu anlamak istemiyorlar. Madenin getireceği artı değerden çok daha fazlasını bu yöre toprağı devlete kazandırıyor. Ama madenciler sadece kendi şirket kasalarını doldurmak istiyor” şeklinde konuştu.

Ünye Alevi Kültür Derneği Başkanı Yüksel Beşli, Üçpınar halkının oturma eylemindeki konuşması sırasında

NELER OLMUŞTU?

Sondaj çalışmaları ilk olarak Üçpınar’da 12 Eylül tarihinde başlamıştı. Üzerinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün logosu bulunan iş makinesini gören Üçpınarlılar, çalışanlara çalışma izni olup olmadığını sormuş ve personel kartlarını görmek istemişti. İstenilen bilgilerin kendilerine verilmemesi üzerine köy halkı çalışmaya izin vermeyeceğini belirtti. Şirket daha sonra bölgeye birçok kez jandarmayla birlikte gelmişti. Köylüler, CİMER‘e yaptıkları şikayette ise şirketin ‘sondaj çalışmaları’ için izni olmadığını belirtmişlerdi.

Köylü yurttaşlar, bölgedeki çalışmaların ‘altın madeni’ çalışması olduğunu ileri sürerek,”toprağımıza ve doğamıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” dediler. Yaşanan gelişmelerin ardından 12 Ekim tarihinde tekrardan sondaj çalışması için bu kez jandarma eşliğinde Çiğdem ve Yeşilkent sınırına gelen iş makineleri burada köylülerin yine direnişiyle karşılaştı. Üçpınar köyünde ise sondaj çalışmaları için köyleri jadarma tarafından ablukaya alınan yurttaşlar iş makinelerinin önünde oturma eylemi yapmış, jandarmanın biber gazlı müdahele etmesi sonucunda bir çok kişi gözaltına alınmıştı. “Yanı başımızdaki Fatsa’nın yaşadıklarını biz de yaşamak istemiyoruz” diyen köylüler, fındık bahçelerinin dibinde madencilik yapılmasına karşı topraklarına sahip çıkmaya ve oturma eylemlerine devam ediyorlar.