Ana Sayfa > Bildiriler > EGEÇEP Kaz Dağları direnişçilerine desteğe gidecek

EGEÇEP Kaz Dağları direnişçilerine desteğe gidecek

EGEÇEP, Kaz Dağları’nı yağmalamasına engel olmak amacıyla sürdürülen direnişe destek için Çanakkale’ye gidecek.

Kanada şirketi Alamos Gold’un, Kaz Dağları’nı yağmalamasına engel olmak amacıyla 10 aya yakın süredir Kirazlı/Balaban mevkiinde devam etmekte olan direnişte yer alan doğa savunucularına destek ziyaretinde bulunmak için Çanakkale’ye gideceklerini söyleyen Ege Çevre ve kültür Platformu (EGEÇEP) konuyla ilgili açıklama yaptı.

Geçtiğimiz Nisan ayından Covid-19 salgını gerekçesiyle Kaz Dağlarında direnenlerin çadırlarını sökerek ayrılmaları istendiği hatırlatan EGEÇEP, “Temsilcilerimiz, İzmir Vali’liğine başvurarak, Kaz Dağları’nda doğamızı savunan bu yiğit arkadaşlarımıza destek amacıyla, Çanakkale’ye gidebilmek için, seyahat izni verilmesini istediler. Seyahat izni için başvuru yaptığımız merciler anlamalıdır ki pandemi koşullarını fırsat bilerek doğa talanını hızlandıran başta Alamos Gold olmak üzere, bu bölgede faaliyet gösteren  altın madencilerine karşı mücadele edenlere destek amacıyla yapmak istediğimiz ziyaret “demokratik, anayasal” bir hakkın kullanımıdır ve engellenmemelidir” dedi.

“ÇANAKKALE VALİLİĞİ SALGINI BAHANE EDİYOR”

Çanakkale Valiliği’ni, Kirazlı/Balaban mevkiinde direnenler için getirilen “Orman Bölge Müdürlüğü’nün izni olmadan ormanlık alanlara girilmesi, konaklanması, gecelenmesi, drone uçuşu, gösteri, toplantı, program yapılması” yasağını da kaldırmaya davet eden EGEÇEP, “Unutulmamalıdır ki tanımlanan yasak Balaban tepesinde direnen arkadaşlarımızı kapsamamaktadır. Çünkü onlar ormanlık alanda piknik yapmıyorlar, temiz hava almak için kamp da kurmuş değiller. Arkadaşlarımızın, şirketin yörede gerçekleştirdiği ekolojik yıkımı önlemeye ve belgelemeye çalıştığı da unutulmamalıdır. Yapılanın, 300 gündür ormanda direnenleri bu yasak kapsamına alıp salgın bahanesiyle tasfiye etmek dışında bir anlamı yoktur” ifadelerini kullandı.

“MADENCİLERE DEĞİL DOĞAYA SAHİP ÇIKIN”

EGEÇEP, yaptığı çağrıda şunları kaydetti:

• Madencilere değil doğaya sahip çıkın,
  • Madencileri değil, doğayı, yaşamı savunan gençlerimizi koruyun,
  • Olası doğa tahribatını belgelemek dışında amacı olmayan drone uçuşları üzerindeki yasağı kaldırın.
  • Alamos Gold’un ruhsat süresi sonlandığı halde faaliyetleri devam etmektedir. Maden, derhal kapatılmalıdır. Bu duruma, yasadışı olarak göz yuman yetkililer hakkında soruşturma başlatılmalıdır
  • Halen, yüzbinlerce ağaç keserek doğa talanını devam ettiren Alamos Gold maden şirketinin bu talanı önlenmeli, verdiği zararlar tazmin ettirilmelidir.
  • Kaz Dağları talanına karşı yürütülen nöbeti bitirme niyetiyle uygulanan tahliye kararından kesinlikle geri dönülmeli, verilen para cezası iptal edilmelidir.