Ana Sayfa > Bildiriler > Türkiye Ormancılar Derneği’nden Celal Şengör’e sert tepki ve ‘zırcahil’ eleştirisi

Madenciliğin çevreye zararlı olduğunu savunan çevrecileri “zırcahil olmakla” suçlayan Prof. Dr Celal Şengör’e Türkiye Ormancılar Derneği’nden yanıt geldi. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, “Ülkede ormanların nasıl yok edildiğini görmemek zır cahilliktir.” denildi.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü panelinde konuşan Profesör Doktor Celal Şengör, madenciliğin çevreye zararlı olduğunu savunan çevrecileri “zırcahil olmakla” suçlamıştı. İTÜ’de 4 Aralık Dünya Madenciler Günü panelinde konuşan Prof. Celal Şengör, çevrecilere yönelik açıklamalarda ve hakaret düzeyinde ağır ithamlarla eleştirilerde bulunmuş, sözleri sosyal medyada yoğun ve büyük tepkiler çekmişti.

“Eski maden sahalarının doğaya yeniden kazandırılması” konulu panele katılan Prof. Dr. Şengör, “Tekrar edelim, biz doğayı tahrip etmiyoruz, doğanın yüzünü değiştiriyoruz. Bu yüz senin, bunun, onun hoşuna gitmeyebilir. Bir kere niye hoşuna gitmiyor bunu öğrenmemiz lazım. Çevredeki insanları, yani maden açılmasın diyen sivri akıllıları rahatsız eden nedir, bir kere bunu tespit edeceğiz. Bunu tespit ettikten sonra yüzde 99.9 bakacaksınız, rahatsız olanlar zır cahildir.” şeklindeki konuşmasında zır cahillikle suçladığı madene karşı çıkan çevreciler için “kovun bunları” ifadelerini kullanmıştı..

Şengör’ün bu açıklamayı, Erzincan-İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni’nin en az üç katı büyümesine imkan sağlayan, 122 bin ton sülfürik asit ile 11 bin ton siyanür kullanılmasının yolunu açan “ÇED İptal Davası” ile ilgili Bilirkişi Keşfi’nden bir gün önce yapması da dikkat çekti.

“ZIR CAHİLLİK NEDİR, ASIL CAHİL KİM?”

Profesör Doktor Celal Şengör

Söz konusu açıklamanın ardından ekoloji mücadelesi veren bir çok ekoloji örgütü ve yaşam savunucuları ile yurttaşlar sosyal medyadan Şengör’e tepki yağdırdı. Şengör’e bir tepki ve yanıt da Türkiye Ormancılar Derneği‘nden geldi ve siyanür sevici Şengör’e ‘zır cahil’ denildi.

Türkiye Ormancılar Derrneği (TOD) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Ülkede ormanların nasıl yok edildiğini ve ormansızlaşmanın en büyük nedenlerinden birinin ormanların ormancılık dışı amaçlarla yapılan tahsisler olduğunu ve madencilik tahsislerinin ve vahşi madencilik uygulamalarının ormanları yok ettiğini görmemek ZIR CAHİLLİK’tir.” ifadeleri kullanıldı.

“Orman ekosistemlerinin madencilik uygulamaları ile fiili olarak yok edildiğini, bundan sonra tekrar orman ekosistemi oluşmayacağı gerçeğini görmemek, hatta 15 yıl gibi komik bir sürede eski orman haline güya kavuşturulacağını iddia etmek ZIR CAHİLLİK’tir” denilen açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Bugüne kadar madencilik yapılan alanlardan rehabilitasyona tabi tutulan ve eski haline dönüştürülen tek bir örnek olmadığını BİLMEMEK ve GÖRMEMEK ZIR CAHİLLİK’tir,

Bu alanların fiili olarak orman olmasa da halen istatistiklerde orman olarak gösterildiğini görmemek ZIR CAHİLLİK’tir.

Her yıl orman yangınlarıyla kaybedilen orman alanlarının 4 katından fazlasını dumansız yangın diye bilinen ormancılık dışı amaçlarla tahsisi yapılan alanlar (ki madencilik uygulamaları bu tahsislerin içinde önemli yer kaplar) nedeniyle kaybedildiğini görmemek ZIR CAHİLLİK’tir.

Kazdağlarının %80’nin, Muğla ormanlarının %65’nin, Ordu’nun %91’inin ve hemen hemen ülkemizin birçok ilinde bu oranlardaki orman alanlarına madencilik için ruhsat verildiğini görmemek ZIR CAHİLLİK’tir.

2004-2022 yılları arasında sadece madencilik için yaklaşık 150 bin ha orman alanın bu vahşi uygulama ile artık yok olduğunu ve tekrar bir orman ekosisteminin oluşması için yüzyılların gerektiğini bilmemek ZIR CAHİLLİK’tir.

Ormanlarımızın yapılan bu tahsislerle parçalanarak her yıl ciğerlerimizi yakan orman yangınlarına neden olduğunu görmemek ZIR CAHİLLİK’tir.

Ormansızlaşmayla sadece ormanların yok olmadığını, ormanların sağladığı ekosistem hizmetlerinin de ortadan kalktığını, iklim değişikliği ile birlikte şiddetini arttıran sel ve taşkın felaketlerinin ve heyelanların arttığını gören ve toprağına, suyuna, ormanına, doğasına sahip çıkan, ülkemizin dört bir yanındaki bu vahşi uygulamalara karşı duran Artvin’den Rize İkizdere’ye, Kazdağları’ndan Muğla Akbelen’e ses verenler, mücadele eden kuruluşlar, STK’lar, bilim insanları, doğaseverler, çevreciler, duyarlı tüm insanlar ZIR CAHİL, sadece siz bilim insanı ve sadece siz akıllısınız ÖYLE Mİ?”

TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ