Ana Sayfa > Bildiriler > Türk Toraks Derneği: Akbelen’de halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı elinden alınıyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Muğla‘nın Milas ilçesinde Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasını genişletmek amacıyla Akbelen Ormanı‘nda süren ekolojik yıkıma ilişkin yayımladığı basın açıklamasında, söz konusu ormanın Bodrum ve Milas’ı besleyen en önemli su havzasında bulunduğuna dikkati çekti.

Açıklamada “Bölgedeki orman ekosisteminin ÖrenYoğunoluk istikametindeki kısmı geçtiğimiz yıllarda ülkemizde yaşanan orman yangınlarında tamamen yok olmuştur. Ayrıca Hüsamlar, Çakıralan, Sekköy, Bağdamlar bölgesindeki orman alanları Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Linyit Maden İşletmesi tarafından kömür elde etmek amacıyla kesilmiştir” denildi.

Kömür sahasından Kuzeybatı istikametindeki son doğal ormanın Akbelen Ormanı olduğunu belirten dernek, “Bu yapılanlar ülkemizin de imzaladığı Paris anlaşmasında belirtilen ‘enerji için kömür kullanımını sonlandırma’ taahhüdü ile çelişmektedir” vurgusu yapıldı.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Muğla’daki üç termik santral, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının sadece yüzde 2’sini oluşturmaktadır ve ülkemizin kurulu enerji gücü ülke ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak kapasitededir. Ekosistem ve iklim değişikliğinin önlenmesi için hayati önemi olan ormanlarımız yüzde 2’lik enerji için feda edilemez.”

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, “Sürdürülebilir bir gelecek için, geleceğimiz, çocuklarımız için bu kıyıma dur diyoruz. Sürdürülebilir kalkınmanın önüne dünyamızın ve tüm canlıların geleceğini koyuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı elinden alınıyor’

Açıklamada ayrıca Akbelen Ormanı’nın kesilmesi durumunda zaten işlevinin büyük bir ölçekte orman yangınları ve kömür madenciliği ile kaybetmiş durumda olan ve bölgenin en önemli su kaynağı olan yüzey suyu havzasının işlevini tamamen kaybedeceği uyarısı yapıldı.

Çalışma grubu, şu noktalara dikkat çekti:

• Akbelen Ormanı, yerleşimler, tarım alanları ile maden sahaları arasında kalan son doğal yaşam ortamı olduğu için özellikle Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi Ek Liste II Kesin Korunacak Hayvan Türleri listesinde bulunan ve alanda en az bir defa gözlemlenen veya sesi duyulan kuş türlerinin üreme, beslenme, barınma ve dinlenme amacıyla kullandığı doğal yaşam ortamıdır.
  • Akbelen Ormanı, Ören-İkizköy hattı ile İkizköy-Tuzabat ile İkizköy-Çamlıca-Bağyaka hattındaki doğal ormanları birbirine bağlayan doğal bir koridor işlevi sağlamaktadır. Akbelen Ormanı’nın ortadan kaldırılması, bu doğal ekolojik köprüyü ortadan kaldırarak, Milas’ın güneyi ile kuzeyini birbirinden ayırarak büyük bir doğal yaşam ortamı parçalanmasına sebep olacaktır.
  • Muğla’da var olan üç termik santral ve yarattığı hava kirliliği ve sera gazlarına karşı, karbondioksiti absorbe ederek kirliliği ve sera etkisini azaltan, Muğla’mıza nefes aldıran ormanlarımız yok olursa, turizmin, balın, zeytinin merkezi Muğla büyük yara alacaktır. Bu yapılan girişim, halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının elinden alınmasıdır.
  • Akbelen Ormanı, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen orman yangınları ile büyük ölçekte tahrip olan Ören – İkizköy hattındaki ormana bağımlı türler için bir sığınak işlevi de görmektedir.

‘Bütün ormanların gözetimi devlete aittir’

Uzmanlar, Anayasa’nın 169’uncu Maddesinde geçen ‘Bütün ormanların gözetimi devlete aittir’ ifadesini hatırlatarak “Bu nedenle, devam etmekte olan orman kesiminin acil olarak durdurulması gereklidir” dedi.

Çalışma grubu, devlet yöneticilerine, Tarım Orman Genel Müdürlüğü’ne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunarak şunları kaydetti:

“Bu kıyıma dur deyin! Nefes alma kaynaklarımız, ağaçlarımız yangınlarla yok olurken, dünyamız iklim krizi ile yanıp kavrulurken, dünyamızın adeta bir sigortası görevi gören ormanlarımıza kıyılmasına izin vermeyin!”

ANKA