Ana Sayfa > Bildiriler > Turgutlu’da CHP heyeti, TURÇEP ve STK’larla ‘JES’ler Nasıl Bir Tehdit?’ Konulu Görüşmeler Yapıldı

Turgutlu’da Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası ile Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) ile gerçekleşen ziyaret ve görüşmelerde CHP heyeti tarafından hazırladıkları JES Raporu hakkında bilgi paylaşımı ile JES’lerin çevre ve insan sağlığı konusunda nasıl bir tehdit olduğu konusu ele alındı.

Türkiye’deki JES uygulamalarının tarım arazileri üzerinde giderek ciddi bir tehdit oluşturan bir hale gelmesi, ülke tarımının merkezi halinde olan Manisa’da da JES’lere karşı kamuoyu duyarlılığını daha da arttırmaya başladı. Tarımın adeta çökertilerek JES mağduru haline gelen Alaşehir ilçesinden sonra Salihli ilçesinde de jeotermal santrallere karşı yurttaşların tepkisi ve verilen mücadele en son da geçtiğimiz hafta içinde Manisa’nın en küçük ilçelerinden ve önemli tarım bölgelerinden olan Ahmetli ilçesinde de JES’lere karşı direniş başlatılmıştı. Ülkemizdeki JES uygulamalarının özellikle tarım toprakları üzerinde bir tehdit oluşturduğu gerçeği konusunda Manisa’da gelişen tepki, kamuoyu duyarlılığı oluşturma çabalarını da hızlandırdı.

STK’LAR İLE TURÇEP’İ ZİYARET VE JES KONULU GÖRÜŞME

Dün (28 Haziran) de Turgutlu ilçesinde CHP ile çeşitli sivil toplum örgütleri arasında JES konusunda bu anlamda çeşitli görüşmeler ve bilgilendirme ziyaretleri gerçekleşti. İlçedeki Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası (TUTSO), Ziraat Odası gibi meslek örgütleri ve oda ziyaretlerinde bulunan CHP heyeti, bu örgütlerin bileşen olarak yer aldığı çevre ve doğayı savunma mücadelesi yürüten Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) ile de görüştü.

TURÇEP bileşenlerinden YAŞAMDER’de gerçekleştirilen görüşmede TURÇEP yürütme kurulu üyeleri yanı sıra bazı bileşen temsilcileri de hazır bulunurken, CHP heyetinde Manisa milletvekilleri Bekir Başevirgen ile Vehbi Bakırlıoğlu, Belediye Başkanı Çetin Akın, başkan yardımcısı Fırat Honaz, İlçe Başkanı Hüseyin Oğuz, Kent Konseyi Başkanı Fehmi Gülen, Belediye Meclis Üyesi Burhan Irk ve bazı partililer yer aldı. Türkiye’deki JES uygulamalarının tarım ve tarım arazileri için nasıl ciddi bir tehdit haline geldiğinin değerlendirildiği görüşmede, TURÇEP ve CHP heyeti karşılıklı bilgi paylaşımında bulunurken, TURÇEP de bileşenleri ile birlikte verdikleri çevreci mücadele içindeki bazı deneyimlerini aktardı.

JES’LER TARIMIN KATİLİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç‘un başkanlığında kurulan “JES Araştırma ve İnceleme Komisyonu”nda Manisa’yı temsilen yer alan Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, görüşmede komisyon olarak hazırladıkları “JES Raporu” hakkında bazı bilgilendirmelerde bulundu.

Hazırlanan JES Raporu sonuçlarının Türkiye gerçeğinde jeotermal santral uygulamalarının tarımın katili olma yolunda ilerlediğini gösterdiğini vurgulayan Vehbi Bakırlıoğlu, bunun nedeninin ise projelendirmede bilimsel normlara uyulmadığı, hukuk kurallarına aykırı uygulamalarla ve denetimsiz şekilde işletildiğinin tespit edildiğini belirtirken, bu santral işletmelerinin özellikle birinci sınıf tarım arazileri üzerine kurulmak istenmesinin jeotermal santralleri sanıldığından da ciddi bir tehdit haline getirdiğini ifade etti.

İNSAN SAĞLIĞINI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR

Hukuka aykırı usullerle yürütülmeye çalışılan ve denetimsiz bir şekilde yürütülen bu faaliyetlerin ayrıca insan sağlığı açısından zararlarına da değinen Bakırlıoğlu,  JES’lerin insan hayatını da olumsuz yönde etkilediğine dair sonuçlar ortaya çıktığını, yapılan araştırmalarda JES’lerden çıkan sülfür gazına uzun süre maruz kalan insanlarda akciğer kanseri riskinin arttığının görüldüğünü ifade etti.

Açıklamasında bu şirketlerin pek çoğunun da birer rant şirketi oldukları ve rant amaçlı faaliyet gösterdiklerinin de tespit edildiğinin altını çizen Bakırlıoğlu, ayrıca denetimsiz faaliyet gösteren bu işletmelerin yeraltı ve yerüstü sularında da ciddi kirlenme ve zehirlenmeye neden olduğunu vurgulayarak “JES’ler toprağımızı, havamızı ve suyumuzu kirletiyor, insan sağlığını olumsuz etkiliyor” ifadelerine yer verdi ve “Bunun da nedeni, az yatırım yapıp çok kar etmek amacıyla yapılan uygulamalar. Ülkemizdeki JES uygulamaları vahşice uygulanmakta. Bu nedenle insanımız, toprağımız, suyumuz, havamız, ürünlerimiz zarar görmektedir” şeklinde hazırladıkları ‘JES Raporu’ndaki tespitler konusunda bilgiler aktardı.

BAŞKA MANİSA OVASI ve GEDİZ VADİSİ YOK

Görüşmede Manisa’nin Türkiye’nin tarımdaki gözbebeği olduğunu ve Gediz Ovası’nın da dünyanın 7 tarım cennetinden biri olduğunu vurgulayan Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen de, JES’lerin cenneti nasıl ve neden cehenneme çevirdiklerinin CHP olarak hazırlanan raporda açık ve net olarak ortaya konulduğunu ifade ederek, “JES tehdidine karşı bu cennet toprakları koruyarak gelecek nesillere miras olarak bırakmak boynumuzun borcudur. Çünkü dünyada bu toprakların bir benzeri, başka Gediz vadisi ve Manisa ovası yok” dedi. Başevirgen, tümüyle bilimsel belgeler ve verilere dayandırılarak hazırlanan JES Raporu’nun kamuoyuyla paylaşılmasına başlanıldığını, ayrıca kitapçık haline de getirildiği ve kitapçık olarak da dağıtımına başlanacağı söyledi.

Ayrıca ilgili haber için tıklayınız: Ahmetli’de JES direnişi başlatıldı

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.