Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Turgutlu İzzettin köyündeki biyogaz projesi ile ilgili bilirkişi keşfinin karar duruşması yapıldı

Manisa Turgutlu ilçesine bağlı İzzettin köyündeki biyogaz projesi ile ilgili gerçekleştirilen bilirkişi keşfinin karar duruşması yapıldı. Mahkeme heyetinin kararı ileriki günlerde yazılı olarak tebliğ edilecek.

Manisa Turgutlu ilçesine bağlı İzzettin köyündeki biyogaz projesi ile ilgili gerçekleştirilen bilirkişi keşfinin duruşması yapıldı. 13 Temmuz’da gerçekleştirilen keşifle ilgili keşifte yer alan 7 kişilik bilirkişi heyetinin raporunun geçtiğimiz ay içinde mahkemeye teslim edilmesinin ardından, önceki gün (23 Kasım) de Manisa 1. İdare Mahkemesi’nde davanın duruşması yapıldı.

Başından beri tartışmalı gelişmelere sahne olan ve ÇED sürecinin hukuka uygun şekilde gelişmediği şeklinde eleştirilen İzzettin köyündeki biyogaz projesi ile ilgili olarak yöredeki köylü yurttaşların proje konusundaki rahatsızlıkları ve karşı çıkmaları üzerine bazı sivil toplum kuruluşu mensupları ile içlerinde bazı Belediye Meclis üyeleri ile Kent Konseyi Başkanı’nın da yer aldığı bazı yurttaşlar tarafından “ÇED raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması” talebi ile dava başvurusu yapılmıştı. Dava başvurusunun “sizin dava açma ehliyetiniz yok” gerekçesi ile mahkemece reddedilmesi üzerine bu kez de konu TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) tarafından Danıştay’a taşınmış, Danıştay’ın mahkeme kararını hatalı bularak bozması sonrasında da Danıştay’ın kararına uyan Manisa 1. İdare Mahkemesi böylece hukuksal süreci başlatmış ve keşif yapılmasına karar vermişti.

Mahkeme tarafından atanan 7 kişilik bilirkişi heyetinin katılımıyla 13 Temmuz günü gerçekleştirilen keşif sonucu bilirkişi raporunun mahkemeye teslim edilmesi sonrasında da önceki gün (23 Kasım) keşif davasının karar duruşması yapıldı. Manisa 1. İdare Mahkemesi Salonunda yapılan duruşma sonrasındaki mahkeme heyetinin kararı ileriki günlerde yazılı olarak tebliğ edilecek.

TESİS İÇİN YERİN, KEŞİF İÇİN BİLİRKİŞİLERİN SEÇİMİ YANLIŞ

Manisa 1. İdare Mahkemesinde gerçekleştirilen duruşmada, her iki tarafa da mahkeme heyeti tarafından söz verildi. Davacı STK’lar tarafından davaya konu olan ve yöre halkının karşı çıktığı İzzettin köyü biyogaz projesi ile ilgili şikayetler bir kez daha ifade edilerek, keşif sürecine ve bilirkişi raporuna yönelik de eleştiriler yapıldı. Başından beri hukuka aykırılıklar yansıtan sürecin tamamen bir denetimsizlik içinde seyrettiği vurgulanırken, ÇED raporuna yapılan itiraz ve yürütmenin durdurulması talebiyle açılan dava açılmış olmasına ve hukuksal süreç işlemesine rağmen şirket tarafından tesis ile ilgili inşaat çalışmalarının hız kesmeden devam ettirilmesinin hukuka aykırılık oluşturduğu mahkeme heyetinin dikkatine bir kez daha sunuldu.

Proje için tesis kurulacak yer seçiminin yanlış olduğu, tarım bölgesinin göbeğinde, Gediz Nehrine 800 metre mesafede, hemen yanı başında bir sulama kanalı ile Irlamak deresinin bulunduğu bir bölgenin biyogaz tesisi kurulabilmesi için “marjinal bölge” olarak gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade edilirken, zeytin yasasına göre kurulacak bir tesisin zeytinlik alana en az 3 km.lik mesafede olması gerekirken, tesisin 160 metre uzağında zeytin ağaçlarının bulunmasının da yasaya aykırılık oluşturulduğu vurgulandı ve bilirkişilerin hazırladığı raporda bu konuların görmezden gelindiği de ifade edilerek bilirkişi raporuna da itirazda bulunuldu.

Ayrıca davacılar ve avukatları Berna Babaoğlu tarafından bilirkişi heyetinde yer alan kişilerin Antalya’dan seçilmesi konusu da eleştirildi ve mahkemeden yeni bilirkişi heyeti belirlenerek, seçilecek yeni bilirkişi heyeti ile keşfin tekrar edilmesi talep edildi.

İzzettin köyü biyogaz projesi için 13 Temmuz günü bilirkişi keşfi yapılmıştı

İzmir’de Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi, Manisa’da Celal Bayar Üniversitesi gibi akademik kuruluşlar varken Bilirkişi heyetinin Antalya’dan ve bölgeyi hiç tanımayan kimselerden seçilmesi, 13 Temmuz’daki keşif sırasında da TURÇEP tarafından eleştirilmiş ve tepki gösterilmişti.

Mahkeme heyeti tarafından davalı tarafın da savunmasının dinlenmesi ardından duruşma sona erdi. Mahkeme heyetinin dava hakkındaki kararı ileriki günlerde taraflara yazılı olarak tebliğ edilecek.