Ana Sayfa > Bildiriler > TURÇEP: Salihli Çapaklı halkının yanındayız

TURÇEP: Salihli Çapaklı halkının yanındayız

Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) bir açıklama yaparak, “Salihli Çapaklı mahallesi halkının yanındayız” dedi. TURÇEP‘in açıklamasında yasaya aykırı şekilde çalışma yapan biyogaz şirketi engellenmeyip himaye edilirken, hem topraklarına hem de hukuka sahip çıkmak isteyen halka ise baskı ve gözaltı uygulanmasını eleştirildi.

Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) bir açıklama yaparak, “Salihli Çapaklı mahallesi halkının yanındayız” dedi. TURÇEP‘in açıklamasında yasaya aykırı şekilde çalışma yapan biyogaz şirketi engellenmeyip himaye edilirken, hem topraklarına hem de hukuka sahip çıkmak isteyen halka ise baskı ve gözaltılar uygulanmasını eleştirildi.

Salihli‘nin Çapaklı mahallesinde 24 Temmuz Cuma günü yasaya aykırı şekilde arazilerini işgal edercesine yol çalışmaları yapan biyogaz şirketinin çalışmasını engellemek isteyen yurttaşlara yönelik jandarmanın sert müdahalesi ve bazı yurttaşların gözaltına alınması ile ilgili Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) tarafından da bir basın açıklaması yapıldı. TURÇEP’in açıklamasında “Salihli Çapaklı halkının yanındayız” denilirken, yasaya aykırı çalışma yapan biyogaz şirketinin engellenmesi yerine himaye edilmesi, buna karşılık hem kukuka hem de topraklarına sahip çıkan halkın engellenmesi, bazı yurttaşların gözaltına alınmasını kınadıkları belirtildi.

Halkın tavrı meşru savunma, şirketin tavrı hukuk tanımazlık!

Çapaklı halkının davasında haklı olduğunu ifade eden TURÇEP, “Halk toprağını savunmaya çalışırken, aynı zamanda hukuka da sahip çıkmaktadır. Oysa yasaları yok sayan ve yasaya aykırı şekilde faaliyet yürüten ise Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş.dir. Bölge halkının açtığı davanın sonucunu beklemeyen şirket yol yapım çalışmalarına başlamak istedi. Şirket, kaymakamlığın ‘mahkeme kararını bekleyin’ demesine rağmen jandarma eşliğinde iş makineleriyle köye girdi. Yol yapılmasına karşı çıkan halka güvenlik güçlerinin sert müdahalesi, ama yasal olmayan yolla çalışma yapan şirketin ise himaye edilmesi, hukuksuzluğun devlet eliyle meşru hale getirilmesi sonucunu getirir. Oysa meşru olan Çapaklı halkının ortaya koyduğu tutumdur” açıklamasında bulundu.

Açıklamasında şirketleri himaye etmek için hukuksuzluğa göz yumulduğunun bir örneğini de Turgutlu İzzettin mahallesi için düzenlenen şaibeli ÇED toplantısı sürecinde kendilerinin de bizzat görüp tespit ettiklerini ifade eden TURÇEP, “hukuk ve kural tanımaz şirketlerin himaye edilmesi adına vatandaşın mağdur edilmesi aklın, hukukun ve vicdanın kabul edebileceği bir şey değildir. Bu durum, Kazdağları‘nda Su ve Vicdan Nöbeti tutanlar para cezası ve gözaltı tehditleriyle sindirilmek istenirken, ruhsatsız bir şirketin ise tahliye etmek yerine himaye edilmesi ile aynı anlamdadır. Salihli Çapaklı halkına yönelik baskıları ve şirketi himaye eden tutumu kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Projeye karşı açılmış 2 dava varken, Çapaklı halkı mağdur ediliyor

TURÇEP, açıklamasında ayrıca Salihli Çapaklı mahallesinde uygulanmak istenen biyogaz projesine karşı yurttaşlar tarafından açılmış 2 ana dava olduğunu, kaymakamlığın ‘mahkeme kararını bekleyin’ demesine rağmen şirket tarafından jandarma eşliğinde iş makineleriyle köye girilerek yasaya aykırı şekilde yol yapım çalışmalarına başlanıldığını belirterek, devam eden yargı süreci hakkında da şu bilgileri verdi:

“Proje hakkında verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açılan davanın yanı sıra, ayrıca hileli şekilde ve şirkete kıyak olsun diye yapılan imar değişikliği nedeniyle de bir başka dava daha açılmıştır. Manisa İdare Mahkemesi tarafından kabul edilen her iki davanın yargı süreci devam ederken, şirketin yasaya aykırı şekilde çalışmasına göz yumulup, halkın meşru savunmasının ise darp edilerek, bazılarının gözaltına alınarak engellenmek istenmesi asla kabul edilemez. Doğaya, insana ve hukuka saygı istiyoruz.”