Ana Sayfa > Haberler > TOKİ İzmir’de denizi bile satışa çıkardı!

TOKİ İzmir’de denizi bile satışa çıkardı!

TOKİ tarafından İzmir’de satışa çıkarılan arazilere tepki gösteren MO ve ŞPO İzmir Şubeleri yaptıkları açıklamada, Karşıyaka’da satışa sunulan arazi alanının bir bölümünün denizde kaldığını belirtti.

TOKİ tarafından İzmir’de satışa çıkarılan arazilere Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubelerinden tepki geldi. Odalar tarafından yapılan açıklamada Karşıyaka’da satışa sunulan arazi alanının bir bölümünün denizde kaldığı belirtildi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından, 23 Haziran 2020 tarihinde yayımlanan ilanda, 9 Temmuz 2020 tarihinde yapılacak müzayedede 26 ilde 191 arsa için satış ve kira ihalesine çıkılacağı duyuruldu. İzmir’de Karşıyaka, Aliağa ve Narlıdere ilçelerinde toplam 4 parsel satış ve kiralama ihalesine çıkacak. İmar planlarına göre, Karşıyaka 25697 ada 1 parsel “Rekreasyon Alanı”, yine Karşıyaka 25699 ada 1 parsel “Açık Spor Tesisleri Alanı”, Aliağa 804 ada 1 parsel “Pazar Alanı”, Narlıdere 156 ada 1962 parsel ise halen dava süreci devam eden alan içinde kalıyor.

KAMU ALANLARI SATIŞA ÇIKARILDI

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak satışlara tepki gösterdi. TOKİ’nin ilanlardaki “Yatırımcıya fırsat” sloganı ile arazileri satışa çıkarmasına tepki gösterilen açıklamada, “Yani TOKİ’nin iddiasına göre, taşınmazları alanlar kazançlı çıkacak. Peki kim kaybedecek? İşte bu sorunun yanıtı, arsaların niteliğinde yatıyor. Satılan arsaların içinde, rekreasyon alanı, açık spor tesisi, dini tesis, sağlık ocağı ve ilk yardım merkezi, kentsel hizmet alanı ve yol, sosyal kültürel tesis alanı, park alanı, pazar, belediye hizmet alanı ve resmi kurum alanı var. Her biri kamusal alan ya da kamu hizmet alanı olan, mülkiyeti kamuda olması gereken ya da mülkiyetsiz bırakılması gereken alanlar bunlar” denildi.

“KAMUYA AİT TAŞINMAZLAR ŞAHISLARA SATILAMAZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı ve “Kamu Tüzel Kişiliği” taşıyan bir kuruluş olan TOKİ’nin kamuya ait taşınmazları şahıslara satarak mülkiyetleri özelleştirdiği ifade edilen açıklamada, “O mülkiyet üzerindeki kullanım kararları ne olacak? Tüm kente açık olması gereken rekreasyon alanının etrafına çit çevrilecek, sadece parası olanlar mı içeri girecek? İlk basamak sağlık hizmetlerinin verildiği sağlık ocağına gitmek için, mülk sahibinden izin mi alınacak? Yoksa bu alanlarda bir süre sonra plan değişiklikleri gerçekleştirilecek ve kamusal alanlar, konuta ve ticarete mi dönüştürülecek? İmar planlarına göre yeni imar adaları oluşturulduktan sonra, kamulaştırma ihtiyacı çıkarsa ne olacak? Kamu satmış olduğu parselleri, yeniden satın mı alacak? Yoksa ücretsiz geri alabilmek için, inşaat alanlarını brüt alanlar üzerinden hesaplayacak ve imar planlarındaki inşaat alanlarını mı arttıracak? Belli ki, TOKİ, ‘yatırımcı’ sına, bir taşla, birden çok kuş vurdurmak istiyor” denildi.

“BAŞTA HUKUKİ YOL OLMAK ÜZERE HER TÜRLÜ GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ”

Karşıyaka’da satışa sunulan arazi alanının bir bölümünün denizde kaldığı belirtilen açıklamada, “Plan değişikliği yoluyla kamusal kullanımdan çıkarma girişimlerine kamusal kullanımda kalmasında ısrar etmekle birlikte başta hukuki yol olmak üzere her türlü girişimde bulunacağımızı ifade etmek isteriz. Gerek taşınmazların satışından, gerekse kamusal donatıların ve alanların özel mülkiyet eline geçirilmesinden vazgeçilmeli, bütün kamusal alanlar, ilgili kamu kurumlarına ve kamu kullanımına devredilmelidir. Söz konusu satış işlemlerine başta İzmir halkı olmak üzere ilgili bütün meslek odaları, dernek ve yerel yönetimleri tutum almaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.