Ana Sayfa > Ekoloji > TBMM, Akbelen için olağanüstü toplanacak

TBMM, Akbelen için olağanüstü toplanacak

TBMM Genel Kurulu, CHP’nin çağrısı üzerine Akbelen’de yaşanan ağaç katliamını görüşmek için olağanüstü toplanacak. İktidar bloğunun genel görüşmeyi engellemesi bekleniyor. Öte yandan Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesimine direnen İkizköylüler “Akbelen” gündemiyle yarın olağanüstü toplanacak TBMM Genel Kurulu’na izleyici olarak katılacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, CHP‘nin başvurusu üzerine, Başkan Numan Kurtulmuş‘un çağrısıyla 8 Ağustos’ta Akbelen Ormanı‘nda yapılan kıyım gündemiyle toplanacak.

Kurtulmuş, yeterli sayıda milletvekilinin imzası ile yapılan olağanüstü toplantı çağrısı üzerine Anayasa’nın 93’üncü ve Meclis İçtüzüğü’nün 7’nci maddeleri gereğince, 8 Ağustos 2023 Salı günü saat 15.00′te toplantıya çağırdı.

Genel Kurul’da, muhalefet tarafından toplantı yeter sayısı olan 200 milletvekili bulunursa gündeme geçilecek ve CHP’nin, Akbelen’de yaşananlara ilişkin önerileri görüşülecek. Meclis’te grubu bulunan siyasi parti temsilcileri de öneriler üzerine görüşlerini bildirecek.

CHP’nin girişimi ve çağrısı

Yeniköy-Kemerköy termik santrallerinin ihtiyacı olan linyit kömürü için madenleri  Akbelen Ormanları’na doğru genişletmek üzere hükümetten yetki alan YK Enerji, temmuz’un son haftasında jandarma korumasında orman sahasına girerek ağaç kesimine başlamış; bölge halkı ve çevre gönüllülerinin büyük direnişiyle karşılaşmıştı.

Kolluk güçlerinin coplu, biber gazlı ve tazyikli suyla yaptıkları müdahale ve gözaltılar, direniş alanına giden CHP ve Yeşil Sol Parti milletvekillerini de etkilemişti.

CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın 2 Ağustos’ta TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Geçen hafta Akbelen’de bir çevre katliamı yaşandı. Bu çevre katliamı her boyutuyla incelenmesi gerekmektedir” dedi ve Meclis’i konuyla ilgili olağanüstü toplantıya çağıracaklarını duyurdu.

CHP Grubu ile DEVA, DP, Saadet ve Gelecek Partisi milletvekillerinin Akbelen’deki ağaç kesimini gündeme almak üzere Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmıştı. CHP, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti milletvekillerinin imzalarıyla Meclis’e sunulan olağanüstü toplantı başvurusunda “Rant hırsıyla yapılan doğa katliamlarının süreklilik halini alması, yeşile ve çevreye düşman bir yönetim anlayışının egemen kılınması, Anayasa’nın 56. Maddesinde yer alan “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” ve 169’uncu maddesinde yer alan “Ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez” hükümlerinin hilafına davranılmış olması nedeniyle sadece günümüzü değil gelecek kuşakları da etkileyecek bu katliamların Meclisimizde ele alınması, kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla olağanüstü toplantı çağrısı yapılmaktadır” ifadeleri kullanılmıştı.

Meclis Başkanlığı da, yeterli sayıda milletvekili imzası sağlanmasıyla 8 Ağustos Salı günü saat 15.00’de olağanüstü toplantı yapılacağını duyurdu. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, yeterli sayıda milletvekilinin imzası ile yapılan olağanüstü toplantı çağrısı üzerine; TBMM Genel Kurulu’nu, Anayasa’nın 93’üncü ve Meclis İçtüzüğü’nün 7’nci maddeleri gereğince, 8 Ağustos 2023 Salı günü saat 15.00’te toplantıya çağırdı.”

“AKP’liler Meclis’i kapatmak için gelecek”

Genel görüşmenin yapılacağından umutlu olmadığını da belirten CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, “Yaşayacaklarımızı ben şimdiden söyleyeyim size. AKP milletvekilleri ‘Meclis’i kapatmak ve tatillerine devam etmek üzere’ Genel Kurul’a gelecekler” diye konuştu.

“Hep birlikte kurtaracağız”

Öte yandan Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesimine direnen köylüler ve çevreciler, CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin çağrısı ve “Akbelen” gündemiyle yarın olağanüstü toplanacak TBMM Genel Kurulu’na izleyici olarak katılacak. İkizköylüler ve yaşam savunucuları, yarın Meclisin Akbelen’deki ağaç katliamına ilişkin toplanacak olması üzerine bugün Ankara’ya yola çıktı.

TBMM’deki toplantıya katılmak üzere Muğla’dan yola çıkan köylüler ve çevreciler sosyal medyada video paylaştı.

İkizköylü Necla Işık, “Limak ormandan gidene kadar biz burayı terk etmiyoruz. İkizköylüler, Çamköylüler ve Karacahisarlılar olarak Meclis yoluna, Ankara yoluna düşüyoruz. Akbelen’i kurtaracağız hep birlikte” dedi.

Erdoğan: “Biz işimize bakıyoruz”

Öte tandan bir son dakika gelişmesi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın bugünkü kabine toplantısında Akbelen ile ilgili sözleri gündemde yer aldı. Yaklaşık 3,5 saat süren kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muğla Akbelen’deki ‘ağaç kıyımına’ karşı direnen bölge halkı ve yaşam savunucularını hedef aldı. Erdoğan, “Kampanyaları ağaç sevgisiyle izah edemeyeceğimiz açıktır. Çevreci görünümlü marjinallere aldırmıyor, işimize bakıyoruz” dedi.

Akbelen’deki direnişi “provokatif eylem” olarak niteleyen Erdoğan, “Avrupa’nın hiçbir yerinde kömürle üretimin artılmasına karşı çıkılmazken, Türkiye’de ağaç sevgisi adında provokatif eylemler yapılmaktadır. Ülkemizin ormanlarının arttığı ilgili kurumlar tarafından sürekli olarak açıklanmıştır. Kampanyaları ağaç sevgisiyle izah edemeyeceğimiz açıktır. Çevreci görünümlü marjinallere aldırmıyor, işimize bakıyoruz” ifadelerini kullandı.