Ana Sayfa > Bilim > Şubat’ta Süper Ay tutulması yaşanacak

Şubat’ta Süper Ay tutulması yaşanacak

Dolunayın her zamankinden daha parlak ve dünyaya en yakın olduğu “Süper Ay” Şubat ayında kendini gösterecek. Çok özel bir gökyüzü olayı olaylarından bir tanesi olan bu tutulma dünyadan çıplak gözle izlenebilecek. Peki, Süper Ay ne zaman görülecek?

SÜPER AY TUTULMASI NEDİR?

Ay, Dünya’ya en yakın noktaya ulaştığında yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözüküyor. Ay tutulması da Dünya’nın Güneş ile Ay’ın arasına girip, Ay’ın üzerine gölgesinin düşmesiyle oluyor.Süper Ay tutulması da bu iki olayın aynı anda meydana gelmesiyle yaşanıyor.

Süper Ay tutulması sırasında, Dünya’nın arkasından gelen Güneş ışınlarının Ay’ı kızıla boyaması nedeniyle bu olaya ‘Kızıl Ay tutulması’ ya da ‘Kanlı Ay tutulması’ da deniyor.

SÜPER AY NE ZAMAN?

152 yıl sonra bir ilk olarak yaşanılacağı da belirtilen ve Kar Ayı olarak da bilinen ilk Süper Ay, 9 Şubat’ta gözlemlenebilecek. Yılın diğer Süper Ayları ise 9 Mart, 8 Nisan ve 7 Mayıs’ta gözlenebilecek.

NERELERDE NASIL İZLENEBİLECEK?

Bu tutulmanın en iyi izleneceği yer ise ABD’nin batı yakası başta olmak üzere Güneydoğu Asya ülkeleridir. Ay, Dünya’ya en çok yaklaştığı noktada olacak ve bu 360 bin 198 kilometreye kadar düşecek. NASA, Ay’ın 14 kat daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görüneceğini açıkladı. Güneş ışınları Dünya’nın atmosferinden geçerek Ay’a kırmızı rengini veriyor.

Türkiye’den bakıldığında Dünya’nın gölgesi Ay’ın neredeyse yarısının üzerine düşmüş şekilde görülecek. Bugünkü dolunayı üç şey ayrıca özel kılıyor. Akşam Ay her zamankinden daha parlak bir renge bürünecek, hafif kırmızı görünecek ve “mavi” olacak. Tutulmanın en iyi izleneceği yerler ise ABD’nin Batı yakası ve Güneydoğu Asya ülkeleri.

Ay, Dünya’ya en çok yaklaştığı noktada olacak. Ay ile Dünya arasındaki mesafe 360 bin 198 kilometreye kadar inecek.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, Süper Ay esnasında Ay’ın normalden daha büyük ve yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görüneceğini söylüyor.

Süper Ay, akşam Dünya’nın gölgesinde kalacak. Bu da Ay’ın hafif kızıl bir renge bürünmesini sağlayacak. Bu olaya “Kanlı Ay” deniyor.

Güneş ışınları Dünya’nın atmosferinden geçerek Ay’ın yüzeyine indiğinde bu kırmızı rengi veriyor.