Ana Sayfa > Ekoloji > Son 26 yılda 5 bin 655 adet ÇED projesi onaylandı; 54 tanesine olumsuz kararı verildi

Okyay’ın “Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılmış 2009/7 sayılı Genelge halen geçerli mi? Çevre korunumu önündeki en büyük tehdit olarak algıladığım bu genelgeyi iptal etmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna ise Kurum, şu yanıtı verdi:

“Bakanlığımızca verilen ÇED olumlu kararlarının mahkeme tarafından iptal edilmesi durumunda, mahkeme tarafından eksik veya yetersiz bulunan hususlarının yeniden düzenlenerek bakanlığa sunuluyor. Bu durumunda İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından yeniden değerlendirilerek karar veriliyor.”

CHP’li Okyay, tepki çeken “Efemçukuru Altın Madeni Kapasite Artışı” projesi ile ilgili “31 Aralık 2012 tarihinde verilen ÇED olumlu kararının İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin kararı ile iptal edilmesine karşın 2009/7 Genelgesi kapsamında ÇED Olumlu kararı verildiğini anımsatarak son durumu sordu. Kurum, “İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin Bakanlığımız aleyhine açılan davalarla iptal edilen dava konusu işlem, Bakanlığımızca temyiz edildi. Danıştay 14. Dairesi tarafından dava konusu işlemin iptali yönündeki kararın bozulmasına karar verildi. ÇED Olumlu kararı geçerliliğini sürdürmektedir” yanıtını verdi.

298 bin 124 adet yapı kayıt belgesi

Kurum, “Kamu binaları içerisinde Yapı Kayıt Belgesi alanların sayısını ve kaçtır?” sorusunu ise “3194 sayılı Kanun’un Geçici 16’ıncı maddesi kapsamında Kamu idarelerinin ticari maksatla kullanılmayan yapıları için camiler dahil 298 bin 124 adet Yapı Kayıt Belgesi düzenlendi” şeklinde yanıtladı.