Ana Sayfa > Bildiriler > Sinop NKP, Nükleer Güç Santrali’nin ÇED Raporuna karşı imza topladı

Sinop NKP, Nükleer Güç Santrali’nin ÇED Raporuna karşı imza topladı

Sinop İnceburun yarımadasında kurulması planlanan Nükleer Güç Santrali’nin ÇED Raporunun uygun olmadığını ileri süren NKP topluluğu ÇED raporuna karşı imza topladı. İlk olarak Sinop öğretmen evinde imza için toplanan kalabalık daha sonrasında imzalanan dilekçeleri teslim etmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yürüdüler. Polis kontrolünde okullar caddesinde gerçekleştirilen yürüyüş olaysız şekilde devam etti.

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önünde toplanan imzaların teslimi sonrasında bir konuşma yapan NKP yetkilisi açıklamasında şu sözlere yer verdi:

ÇED SÜRECİNDE YAPILAN YOK HÜKMÜNDEKİ TOPLANTILAR

Sinop İli Merkez İlçesi, Abalı Köyü İnceburun Mevkii’nde EUAŞ İnternational ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan “Sinop NGS” projesi ile ilgili olarak ÇED yönetmeliği gereğince hazırlanan ÇED Raporunun son şekliyle ÇŞB’na sunulduğu bildirilmektedir.Öncelikle şunu belirtmeliyiz. ÇED Başvuru Dosyasının açıklandığı;06 Şubat 2018 tarihinde  Sinop Halkı Bilgilendirme toplantısına alınmamıştır. Sinop halkının bilgilendirme toplantısının yapılacağı salona girmelerini önlemek içinde toplantının yapılacağı Sinop Üniversitesi Uygulama Oteli konferans salonuna 2 km mesafede güvenlik güçlerince bariyer oluşturularak Halkın katılımı önlenmiştir. Dolayısıyla ÇED’in 1. aşama toplantısı Sinop halkına rağmen yapılmış olup meşru değildir ve “yok” hükmündedir. Salona alınmayan Sinop halkı, Sn. Sinop Valisine durumu anlatmak ve dilekçeler vermek için Sinop Valiliğine geldiğimizde de Gazla, TOMA’larla ve Joplarla karşılandık. Buna rağmen Sinop halkından yüzlerce kişi mağdur olduğunu belirten dilekçelerini Sinop Valiliğine sunmuşlardır. Bu dilekçeler Sinop Valiliği Yazı İşleri Müdürlüğü kayıtlarında mevcuttur. Ardından, Sinop’ta yapılan ama bizce meşru olmayan Ankara’da İLBANK A.Ş. Sosyal Tesisleri  adresinde gerçekleştirmeye çalışılan İDK toplantısı da yok hükmünde olup, yasal değildir, kabul etmiyoruz! Bizler; başta Sinop Halkı olmak üzere Sinop Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri bu toplantıların yok hükmünde olduğunu beyan ediyoruz.

PROJENİN NE ANLAŞMASI NE İNŞAAT FİRMASI VAR, AMA ÇED SÜRECİ BAŞLATILIYOR

Enerjinin bir insan hakkı olduğu gerekçesinden hareketle, insanın sağlıklı ve adil bir yaşam sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerjinin tedarik ve sunumu kamusal bir hizmeti gerekli kılmaktadır. 6 Şubat 2018 tarihinde Sinop’ta gerçekleştirilmeye çalışılan Halkın Katılımı toplantısına Sinop Halkı alınmamış olmasına rağmen bu toplantıya alınmayan bizler hakkında dava açılmış ve ilk mahkeme olaydan tam 22 ay sonra 21 Ocak 2020 de görülmüş ve dava Beraatla sonuçlanmıştır. Değerli Basın Emekçileri, Sevgili Sinoplular, Bilindiği üzere; Sinop İnceburun Yarımadasında yapılması planlanan NGS’yi Japon Mitsubichi, Akkuyu NGS ise Rosatom şirketleri yapmak üzere hükümetler arası sözleşmeler yapılmıştır. Ancak, Her iki firma da kendi ülkelerinde tesis ettikleri santrallerden dolayı sabıkalıdırlar. Bu nedenle bizler Sinop’un Fukuşima’ya, Akkuyu’nun da Çernobil’e dönmesini istemiyoruz ve buna izin vermeyeceğiz. Ayrıca Hem Japonya hem de Fransa ve şirketleri projeden çekilmişlerdir. Ortada işi yapacak firma bile yokken ÇED raporunun düzenlenmesi bir aldatmacadan ibarettir.

NÜKLEER SANTRAL PROJELERİNDEN VAZ GEÇİLSİN!

Elektrik Enerjisi yerli ve yenilenebilir kaynakları ön planda tutan, arz güvenliği sağlanmış, ulaşılabilir, ödenebilir ve ekonomik olmalıdır. Bu nedenle hiçbir koşulda Nükleer Güç Santrali’nden elektrik enerjisi üretimi tercih edilmemelidir. Santralin Elektrik üretmek amaçlı kurulmak istendiğini de düşünmüyoruz. Sinop NGS için tahsis edilen sahanın büyüklüğü “Nükleer Atık Depolama Merkezi” olarak da düşünüldüğünü görüyoruz. Dünya’da lisanslı Atık deposunun dahi olmadığını düşünürsek, bu durum NGS’den daha tehlikelidir. Hiçbir koşulda Sinop/ İnceburun Yarımadasının Nükleer Atık Depolama Merkezi yapılmasına da izin vermeyeceğiz. Dışa bağımlılığı daha da arttıran NGS’nin atık sorunu çözümlenememiş, bünyesinde birçok risk taşıyan ve gelişmiş ülkelerin bile artık terk etmeye başladığı kendi ülkelerine tesis etmedikleri NGS projelerinden vazgeçilmelidir. Bu projeler tarihin çöp sepetine atılmalıdır.

Uzun Süren ÇED süreci Sonunda Çevresel Etkileri de kapsayan Toplumsal Etki Değerlendirmesi çalışmaları, öngörülen enerji yatırımlarının bölgemiz halkının toplumsal yaşamına etkilerini de değerlendirecek bir içerikte yapılmalıdır. Bu proje başta Sinop olmak üzere Türkiye’nin ekolojik dengesini bozma yönünde ve Kapitalist ülkelerin menfaatleri doğrultusunda tesis edilecektir. Bu anlamda Sinop/ İnceburun Yarımadasına yapılması düşünülen NGS projelerinden derhal vazgeçilmelidir. Proje bir daha gündeme çıkartılmamak üzere derhal iptal edilmelidir. Alınacak bu karar kamuoyu ile derhal paylaşılmadır.

SANTRALİN KULLANACAĞI SU MİKTARI 2 KIZILIRMAK BÜYÜKLÜĞÜNDE

Sinop NGS yapılması halinde; Soğutma suyu Karadeniz’den çekileceği ÇED dosyalarında görülmektedir. Kullanılacak su miktarı;  2 Kızılırmak büyüklüğünde olacaktır. Diğer bir deyişle Karadeniz’de yaşam bitirilecektir. ÇED Raporu incelendiğinde görüyoruz ki; Kervan yolda düzülür misali kopyala yapıştır yöntemiyle ve fotokopilerle yapılmıştır. Bu da göstermektedir ki Dünyada örnekleri görüldüğü üzere (Üç Mil Adası, Çernobil ve Fukuşima) yine canlı yaşamını yok sayan Ekolojik dengeyi gözetmeyen bir santral modeli olarak önümüze durmaktadır. Biz Sinop Halkı ve Sinop Nükleer Karşıtı Platform Bileşenleri olarak hiçbir koşulda Sinop NGS’nin yapılmasına izin vermeyeceğiz. Kapitalizmin kirli emellerine Sinop’u feda etmeyeceğiz ve Sinop NGS’nin yapılmasına izin vermeyeceğiz.’’

Kaynak: Haber57