Ana Sayfa > Bildiriler > SAMÇEP’ten yeşil alan satışına tepki: Satılmak İstenilen Bir Arsa Değil, Halkıyla Birlikte SAMSUN’dur!

SAMÇEP, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Kurupelit Marina’nın önünde bulunan itfaiye binası ve düğün salonunu satışa çıkarılmasına tepki gösterdi. SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, Atakum ilçesinde iki kez mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen otel projesinin yapılacağı itfaiye alanının halka ait olduğunu belirterek, Başkan Mustafa Demir’e ‘vazgeç’ çağrısında bulundu.

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Kurupelit Marina‘nın önünde bulunan itfaiye binası ve düğün salonunu satışa çıkarılmasına tepki gösterdi. SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, “Samsun halkına ait olan Kurupelit itfaiye alanı, düğün salonu ve halı saha bölgesi, iki kez mahkeme kararıyla reddedilmesine rağmen, plan tadilatı görünümlü hülle ile hukukun arkasından dolanarak satılmaya çalışılıyor. Satılan, bir arsa değil, halkıyla birlikte Samsun’dur. Kıyılar halkın malıdır, satılamaz” dedi.

SAMÇEP üyeleri, AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Atakum ilçesindeki Kurupelit Marina’nın önünde bulunan itfaiye binası ve düğün salonunu satışa çıkarılmasını, bugün marina önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. Belediyenin yeşil alanı, önce otel alanına dönüştürmesine, ardından da 28 Temmuz 2023 tarihinde kapalı teklif usulü ihaleye çıkartılacak olmasına tepki gösteren SAMÇEP, belediye yetkililerine seslenerek, “Niyetinizden vazgeçin, Samsun halkını karşınıza alırsınız” açıklamasını yaptı.

“RANT PROJELERİNDEN BAŞKA BİR ÇABASI OLMAMIŞTIR”

Platform adına konuşan eski Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı ve SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in, göreve geldiği günden bu yana Samsun halkının yaşamını kolaylaştıracak, daha da derinleşen yoksulluğa karşı halkı koruyacak ve huzurla bir arada sosyallşemesini sağlayacak kamusal çalışmalar yapmadığını, her yıl sayısı giderek artan meteorolojik afetlere karşı kentin direncini artırmak yerine sadece beton asfalt ve inşaat rantından ibaret bir yönetim sergilediğini ileri sürerek, “Kendisinden önce kente kazandırılan yeşil alanları ve sosyalleşme alanlarını da ticarileştiren ve tarım alanlarımızı imara açan rant projelerinden başka bir çabası olmamıştır” dedi.

SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ basın açıklamasına şöyle devam etti:

HÜLLE İLE HUKUK SÜRECİ İŞLEMEZ HALE GETİRİLİYOR

“Ticarileştirilen yeşil alanlara, tarım alanlarına, meralara örnek olarak; ‘Kent Yönetim merkezi’, ‘Toplu Ulaşım Transfer Merkezi’, ‘Sanayi Alanı’, ‘Sebze Meyve Hali’ gibi isimler konulması da toplumsal algı yönetiminden başka birşey değildir. Ve bu projelerin her biri hakkında mahekemeler tarafından verilmiş yürütmeyi durdurma kararları ve devam eden davalar olmasına rağmen; her mahkeme kararından sonra projeler üzerinde yapılan küçük değişikliklerle hülle yapılarak hukuk süreçlerinin işlemez hale getirilmeye çalışılması, hukuk tanımazlık da genel alışkanlık haline gelmiştir.

SATILAN SADECE BİR ARSA DEĞİL, HALKIYLA BİRLİKTE SAMSUN’DUR

Kıyılar halkın malıdır, satılamaz.

Sayın Mustafa Demir, kendisine biat eden meclis üyeleri ile bunlara bir yenisini Körfez Marina’da ‘Turizm Tesis Alanı’ adıyla eklemek istemektedir. Samsun halkına ait olan, Kurupelit itfaiye alanı, düğün salonu ve halı saha bölgesi, iki kez mahkeme kararıyla reddedilmesine rağmen, plan tadilatı görünümlü hülle ile hukukun arkasından dolanarak satılmaya çalışılıyor. Satılan bir arsa değil, halkıyla birlikte Samsun’dur. Kıyılar halkın malıdır, satılamaz. Sayın Mustafa Demir; geçmişten Samsun Halkına kalan kamusal alanları, iktidarınızı sürdürebilmek ve şirketlere sermaye aktarmak için adeta mirasyedi gibi satamazsınız.”

Kurpelit Marinada satılmak istenen alanın Orta Karadeniz Bölgesinin en değerli sosyal ve kamusal yaşam alanlarından biri olduğunu söyleyen Özdağ, son olarak şunları kaydetti:

“Bu yönüyle satılmak istenen bir arsa değil, halkıyla birlikte Samsun’dur. Samsun’u yöneten siyasi anlayışın yıllardır kentimize yaptıklaları bundan sonra da yapacaklarının teminatı ise şayet; doğal varlıklarımızın zarara uğratılması, kirletilmesi, talana açılması, satılması, kiralanması, ticarileştirilmesi de sürecektir. Çünkü kentin ve ülkenin hazinesini boşalttılar; ellerinde doğal ve kültürel varlıklarımız dışında paraya çevireblecekleri ‘değer’ kalmamıştır.

“SAMSUN HALKINI KARŞINIZA ALIRSINIZ”

Körfez Marinanın en değerli yeşil alanının satışı en çok buradan ücretsiz faydalanan dar gelirli kent halkını etkilendiği için doğrudan siyasi bir konudur. Dolayısıyla burada yürütülen mücadele siyasi ve sınıfsal bir mücadeledir. Bu mücadelenin iki tarafı vardır; taraflardan biri kamusal alanı şirketlere peşkeş çeken Samsun Başkanı Başkanı ve ona destek veren meclis üyeleri ise taraflardan diğeri de halka ait olanı korumak ve halkın kullanımına sunmak üzere Samsun Halkının yanında saf tutan herkestir. Dolayısıyla bu eylem ve karşı duruş sadece Kurupelit mevzisinin savunulması değil top yekün Samsun’un savunulmasıdır.

Uzun süredir Körfez Marinayı savunmak için lokal bir mücadele burada canla başla yürütülüyor. Ancak sermaye ve yerel yönetim devlet olanakları ile birlik olmuşken bu devasa güç karşısında Kurupelit mevzisini savunmak, Marina Dayanışması adıyla mücadele eden bir avuç Samsun sevdalısının tek başına başarabileceği bir mücadele değldir. Şimdi bütün Samsun sevdalılarının, emek örgütlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, meslek odalarının amasız fakatsız birlik olma ve bu mücadeleyi büyütme zamanıdır.

Buradan görev süresinin sonuna hızla yaklaşan Sayın Mustafa Demir’i hiç olmazsa bir kez Samsun’a, Samsun Halkına ve yasalara saygılı bir belediye başkanı olarak tutum almaya davet ediyoruz. Son sözümüzde 28 Temmuz 2023 tarihinde söz konuısu satış için hazırlık yapan sermaye sahiplerine; Niyetinizden vaz geçin! Samsun Halkını karşınıza alırsınız.”

Kaynak: SAMÇEP