Ana Sayfa > Bildiriler > SAMÇEP: Asfalt ve Beton Belediyeciliği Nereye Kadar?

SAMÇEP: Asfalt ve Beton Belediyeciliği Nereye Kadar?

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), Samsun’un Havza ilçesinde belediye tarafından başlatılan asfaltlama çalışmalarına yönelik tepki ve eleştirilerde bulundu.

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), Samsun‘un Havza ilçesinde belediye tarafından başlatılan asfaltlama çalışmalarına yönelik tepki ve eleştirilerde bulundu. Yapılanın kolaycılık ve çağdışı belediyecilik olduğunu vurgulayan SAMÇEP, geçmişte yaşanan sel felaketinden ders çıkarılması gerektiğini belirterek, asfaltlama yapmak için sökülen parke taşlı yolların iyi ve güzel durumda olmasına rağmen böyle bir çalışmaya kurban edilmesini de eleştirdi. SAMÇEP sözcüsü Mehmet Özdağ tarafından konuyla ilgili kamuoyu ve basına yapılan açıklama şöyle:

Samsun ili Havza İlçe Merkezinde Kazım Paşa ve Vezirköprü Caddelerini kapsayan 2 kilometrelik güzergahta, mevcut parke taş sathi kaplamanın sökülerek sıcak asfalt dökülmekte olduğunu, bu çalışmanın Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Havza Belediyesi işbirliği ile yapıldığını Havza Belediyesinin resmi web sayfasından öğrenmiş bulunuyoruz.

Sökülmekte olan parke taş yolun gayet iyi durumda olduğu görülmektedir.

Beton parke taş sathi kaplama; asfalta göre; daha sağlıklı, çevre dokusuna daha duyarlı,  yağmur suyunu zemine aktarması açısından belli oranda taşkın önleyebilen,  tamiri, bakımı kolay ve ekonomiktir.

Ülke ekonomisinin ciddi sıkıntılar yaşadığı böyle bir dönemde mevcut parke taş yolların sökülüp atılması ve yerine çok daha kısa ömürlü asfalt kaplama yapılması kamu kaynaklarının da heba edilmesidir. Ülkemiz pratiğinde şehir içi asfalt yollar üç yılda bir yenilenmekte ve her seferinde belediye hizmeti olarak bizlere sunulmaktadır.

Havza ilçemiz son yıllarda artan sıklıkla su taşkınları ile mücadele etmektedir.

ASFALT BELEDİYECİLİĞİ ÇAĞDIŞI ve KOLAYCILIKTIR

Kentlerin asfalt ve betonla kaplanması su taşkınlarının ve aynı zamanda da iklim krizinin de en önemli nedenidir.

Aşırı iklim olaylarının  yanısıra, koronavirüs salgını yaşadığımız bir dönemde çağdaş kent yönetimlerinin terk ettiği asfalt kaplama çalışmalarını belediye hizmeti olarak sunmak ve bununla övünmek kabul edilemez.

Ayrıca asfalt kaplama şehir içi caddelerde araçların ortalama hızlarının da artmasına sebep olacağından, ölümlü, yaralanmalı trafik kazalarına da yol açacaktır.

Samsun Büyükşehir Belediyesinin ve Havza Belediyesinin inan ve toplum odaklı, doğa ve iklim dostu uygulamalar yaparak kamu kaynaklarını olumlu kullanmasını bekliyoruz.

Mevcut parke taş yolların korunup, rehabilite edilmesini, kent içerisinde yayalaştırma ve bisiklet yolları yapılmasını talep ediyoruz.

Mehmet Özdağ – SAMÇEP (Samsun Çevre Platformu) Sözcüsü