Ana Sayfa > Haberler > Salihli’de Çapaklı köylüleri yaşam alanlarının gasp edilmesine izin vermedi

Salihli’de Çapaklı köylüleri yaşam alanlarının gasp edilmesine izin vermedi

Manisa Salihli Çapaklı köyü yakınlarında kurulmak istenen biyogaz enerji santrali için başlatılan çalışmalar köylüler tarafından engellendi.

Manisa ili Salihli ilçesi Çapaklı köyü yakınlarında kurulmak istenen biyogaz enerji santrali için çalışmalara başlanması köylüler tarafından engellendi. Şirketin iş makinelerinin geçtiği yolu kapatan köylüler araçların çalışmasına izin vermedi.

Şirket kepçelerinin yol yapımı için arazi düzleme çalışmasına engel olan köylüler yol üzerine “Havamız, suyumuz temiz kalsın” dövizleri koydular. Çocukların da katıldığı eylemde köylü kadınlar yine en önde yer aldı.

“RESMİ TATİLDE DOZERLERLE GİRDİLER”

Çapaklı köylüsü Basri Yalvaç, “Şirket ÇED raporu aldı. İmar izinlerine ve ÇED raporuna karşı dava açıldı. Üç dava sürerken 15 Temmuz günü resmi tatilde şirket, arazilerimize dozer sokarak tahrip etti” dedi.

Kendi arazisinin güney sınırından yol geçirmek istendiğini söyleyen Yalvaç, “Buna karşı savcılığa ve mahkemeye suç duyurusunda bulunduk. Buna rağmen şirket yol yapımı çalışmalarına devam ediyordu. Bunun üzerine köylü bu duruma dur demek için buraya geldi. Yol çalışmasına izin vermiyoruz” diye konuştu.

“KÖYLÜ KAÇAK YOL YAPIMINI DURDURDU”

Köylülerin avukatı Seçil Ege Değerli ise, “Çapaklı Köyünde Ege Biogaz firması tarafından yapılması planlanan Biogaz Santrali için Manisa Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı Manisa İdare Mahkemesinde açılan iptal davasında keşif yapılmış ve bilirkişi raporları beklenmekteydi” diyerek süreci anlattı.

Planlanan Santralin yolu olmaması ve proje sahasının mutlak tarım arazisi olması sebebiyle İmar Plan Değişikliği yapıldığını ve buna karşı da dava açıldığını ifade eden Değerli, “Ancak 15 Temmuz günü şirketin santral alanına yol yapmaya başladığı görüldü, halk bu usulsüz, hukuksuz faaliyete karşı Salihli Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Ancak halen çalışmaların devam ettirilmesi sebebiyle dün de tedbir istemli olarak ‘Müdahalenin Men’i davası açtılar ve bugün iş makinalarını tarlalarından kovarak, kaçak yol yapımını durdurarak nöbete başladılar” dedi.

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.