Ana Sayfa > Haberler > Salihli Hacıbektaşlı’da Toprağını Savunanlar Kazandı

Salihli Hacıbektaşlı’da Toprağını Savunanlar Kazandı

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı köyünde yapılmak istenen JES için mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı’da köylüler SANKO Enerji’nin, 19,5 MWe kapasiteli, 75 bin 875 metrekare büyüklüğündeki kurmak istediği jeotermal enerji santraline (JES) karşı bölge halkı mücadele ederken, Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) Gerekli Değildir kararına karşı açılan dava da sonuçlandı.

Mahkeme, işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararla meydana geleceğinden 2577 sayılı Kanun’un 27’nci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Öte yandan mahkemede kararın itiraza kapalı olduğu oy birliği ile onandı. Yaşanan gelişme sonrası bölge halkı büyük sevinç yaşandı.

Neler olmuştu?

Salihli’nin Hacıbektaş mahallesinde SANKO firması tarafından kurulmak istenen JES projesinin hukuksuz olması dolayısıyla bölge halkının direnişi ile karşılaşıldı. En önemli itiraz konularından biri, hukuka aykırı yol ve yöntemlerle projesinin dayatılmaya çalışılması, üstelik bir de Valilik tarafından “ÇED Gerekli Değildir” şeklindeki kararla bütün uygulamalara halkın razı gelmesinin istenmesi. Hem şirketin, hem de devlet yetkililerinin hukuku gözardı eden bu tutumu bölgede ciddi gerginliklere neden oldu.

Yaşam alanlarına ve haklarına sahip çıkmak isteyen yöre halkı kararlı bir direnişle mücadele verirken, güvenlik güçlerinin gaz bombalı ve plastik mermili saldırısıyla sindirilmeye çalışıldı, 38 kişi gözaltına alındı. Ancak vatandaşlar direnişlerini sürdürürken, haklarını hukuk mücadelesi de vererek sürdürmeye çalıştılar ve Valiliğin “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı dava açtılar.

Mahkeme kararınca yapılan bilirkişi keşfinde ise SANKO şirketinin sır gibi sakladığı santral merkezi mahallenin tam da ortası çıktı. Üstelik halkın yaşam alanı içinde kurulacak sondaj kuyusunun 50 metre ilerisinde ise 500 öğrenciden fazla kapasitesi olan okul da yer alıyor.

Hacıbektaşlı köyünde yapılmak istenen JES için bilirkişi heyeti raporunu mahkeme heyetine sundu. Salihli’de JES’ler için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına bilirkişiler de itiraz etti. Raporda JES için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının uygun olmadığı belirtildi.