Ana Sayfa > Haberler > İzmir’de Yaban Hayatı Koruma Sahası’na 150.000 ton kapasiteli kurşun ve çinko ocağı

Bayındır’da karacaların yaşam alanı olan Ovacık’taki Yaban Hayatı Koruma Sahası’na yılda 150.000 ton kurşun ve çinko çıkarılacak maden ocağı yapılması için gerekli süreç başlatıldı. Dinamit gibi patlayıcıların da kullanılacağı çalışmalarda yöre halkını bilgilendirmek için 26 Mart’ta Halkı Bilgilendirme Toplantısı yapılacak.

İzmir’de orman ve yeşil alanlar başta olmak üzere herkesin kullanımında olması gereken bölgelerde çevre ve hava kirliliğine neden olan maden ocakları yapımı hız kesmiyor. Bu konuda çarpıcı örneklerden biri de Bayındır’dan geldi. Bayındır’ın Sarıyurt Mahallesi’nde Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası’na yıllık 150.000 ton kapasiteli kurşun ve çinko ocağı için ÇED(Çevre Etki Değerlendirme) başlatılması amacıyla gerekli izin verildi. 26 Mart’ta 810 hektarlık alanda kurulacak ocak için halkı bilgilendirme toplantısı yapılacak.

Karacaların yaşam alanı

Kurşun ve çinko gibi canlılar için tehlikeli ağır metallerin çıkaracağı ocağın bulunduğu alan Bayındır’da 57.8 hektarlık Ovacık Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası içinde yer alıyor. 22.08.2012’de onaylanan planlara göre bu sahada özellikle karaca türünün çoğalması hedefleniyor. Karacaların yaşam alanı olan bölgedeki ağır metallerin bu açıdan büyük bir tehlike oluşturacağı yönünde yoğun kaygılar var.

Dinamit gibi patlayıcılar da kullanılacak

Söz konusu kurşun ve çinko ocağı için hazırlanan dosyada alanda 12 ay boyunca çalışma yürütüleceği, ayda 25 gün ve her gün de 16 saat çalışılacağı belirtildi. Ayrıca çalışmalar kapsamında dinamit gibi patlayıcıların da kullanılacağı ifade edildi.  Maden alanının Sarıyurt Mahalle merkezine 1.5 kilometre, Ovacık Mahalle Merkezi’ne 2.8 kilometre, Bayındır’a da 9.6 kilometre mesafede olduğu vurgulandı.

İzmir’de Yaban Hayatı Koruma Sahası’na 150.000 ton kapasiteli kurşun ve çinko ocağı” üzerine 2 yorum

1. Bu kadar cehalet yeter, doğayı katledince vicdanları hiç mi sızlamıyor? Bu ne para hırsı böyle… Çocuklara gelecek bırakmamakta oldukça ısrarlılar….. Bundan başka DÜNYA YOK !!!!