Ana Sayfa > Dünya > Portekizli gençlerin açtığı iklim davası acele görülecek | Özer Akdemir

Portekizli gençlerin açtığı iklim davası acele görülecek | Özer Akdemir

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, iklim davasının acele görüşülmesine karşı çıkan hükümetlerin talebini reddetti. Davalı ülkeler içerisinde Türkiye’de var.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Portekizli gençlerin 33 ülkeye karşı açtığı iklim davalarının ivedi olarak görülmesine çeşitli ülkelerin yaptığı itirazları reddetti. Davalı ülkeler içerisinde Türkiye’de var.

AİHM’DEN ‘İKLİM DAVASI ACİL’ KARARI

Portekizli 6 genç ülkelerinde yükselen aşırı sıcaklar nedeniyle Avrupa’da iklim krizinde sorumlu tutukları ülkelere karşı AİHM’de dava açtılar. AİHM, ekim 2020 yılında açılan davanın “Gündeme getirilen sorunların önemi ve aciliyeti” gerekçesiyle öncelikli olarak incelemeye karar verdi. Mahkemenin bu kararının aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 33 davalı ülkeye tebliğ edilmesinin ardından bu hükümetler başvurucuların yakın bir tehlike ile karşı karşıya olamadıklarını ileri sürerek AİHM’ye ivedi yargılama kararını geri çekmesi için dilekçe verdiler.

SAVUNMALAR İÇİN 27 MAYIS’A KADAR SÜRE

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bu hükümetler, genç başvuranların yakın bir tehlikeyle karşı karşıya olmadığını ileri sürerek Mahkemeye kararını hızlı bir şekilde geri çevirmesi için dilekçe verdiler. AİHM ise hem bu talebi hem de iklim politikalarının incelenmesinin ertelenmesi talebini reddetti. Mahkeme, hükümetlerin savunmalarını sunmaları için son tarihi 27 Mayıs 2021’e uzatırken, mahkemenin bu kararının ardından dava edilen hükümetlerin iklim politikalarının Paris Anlaşması’nın 1.5 ° C küresel ısınma hedefi ile uyumluluğunu savunmak zorunda kalacakları dile getiriliyor.

‘ZAMANA KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ’

AİHM kararı ile ilgili Global Legal Action Network (Küresel Yasal Eylem Ağı) tarafından yapılan açıklamada davayı açan gençlerin de görüşlerine yer verildi. 17 yaşındaki Martim Agostinho, AİHM’nin davanın görülmesini engelleme yönündeki çabalara gösterdiği direnişin kendisine daha fazla umut verdiğini belirterek, “İklim değişikliği zamana karşı bir mücadeledir ve mahkemeden bir karar almamız acildir.” diye konuştu.

DAVA EDİLEN ÜLKELER

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Yunanistan, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Letonya, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık, Türkiye ve Ukrayna.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.