Ana Sayfa > Bildiriler > Paris İklim Anlaşması Olmazsa Olmaz

Paris İklim Anlaşması Olmazsa Olmaz

Türkiye’in 9 bakanlığın katılımı ile “Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu” oluşturduğu haberinin 16 Temmuz’daki Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, konu ile ilgili bir açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili A. Vehbi Bakırlıoğlu, Paris Anlaşması’nı hatırlattı. Bakırlıoğlu, siyasi iktidarın samimiyeti konusunda Paris Anlaşması’nın ciddi bir değer ölçüsü olacağını kaydederek, Paris anlaşması onaylanmadan oluşturulmuş bir “Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu”nun hükümsüz olacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Türkiye’nin 9 bakanlığın katılımı ile “Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu” oluşturduğu haberinin 16 Temmuz’daki Resmi Gazete‘de yayınlanmasının ardından, konu ile ilgili bir açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili A. Vehbi Bakırlıoğlu, Paris Anlaşması‘nı hatırlattı.

İklim krizi ve küresel ısınmayla mücadele konusunda tüm Dünyanın önemsediği Paris İklim Anlaşması’nın önemine değinen Bakırlıoğlu, açıklamasında Türkiye’nin Paris Anlaşmasını onaylamayan dünyadaki 6 ülkeden biri olduğunu, ayrıca G20 Liderler Zirvesinde de sonuç bildirgesinde Paris İklim Anlaşması ile ilgili maddeye şerh koyan tek ülke olduğunu hatırlatarak, bu anlaşma onaylanmadan oluşturulan “Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu”nun iklim krizi ile mücadele konusunda Türkiye’ye zaman kaybettiren, kamuoyunu yanıltıcı, samimiyetsiz bir adım olarak değerlendirdi.

İklim krizi ve küresel ısınma ile mücadelede Paris İklim Anlaşması‘nın “olmazsa olmaz” bir yeri ve önemi olduğunu vurgulayan CHP Manisa Milletvekili Bakırlıoğlu, bu anlaşma ile hedeflenen atmosfere karbon salımlarını sıfır düzeyine kadar azaltmak, fosil yakıt ve kömürden, termik santrallerden vaz geçilmesi gibi maddeler varken, termik santrallerin yasadışı bir şekilde ve filtresiz olarak çalıştırılmasına göz yumulduğu ve havayı kirletmesine müsaade edildiği Türkiye gerçeğinde “Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu” çalışmalarının iklim krizi ile mücadeledeki samimiyetine inanmanın güç olacağını belirtti. Bakırlıoğlu, Paris İklim Anlaşması’nı onaylamayan ve Liderler Zirvesinde de şerh koyan siyasi iktidarın samimiyeti konusunda Paris Anlaşması’nın ciddi bir değer ölçüsü olacağını kaydederek, Paris Anlaşması onaylanmadan oluşturulmuş bir “Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu”nun hükümsüz olacağını ileri sürdü.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI OLMAZSA OLMAZ

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu‘nun konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

“Resmi Gazete’de yeralan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 9 bakanlığın katılımı ile “Yeşil Mutabakat Çalışma Grubunun” oluşturulduğunu öğrendik.

Bilindiği gibi AB, bu gün küresel emisyonlar içindeki payını düşürme konusunda önemli hedefler koymakta ve bu yolda kararlı adımlar atmaktadır. İklimle ilgili hedeflerin gerçekleşebilmesi için baş koşulu ekonominin tümünde karbonun etkin biçimde fiyatlandırılması olarak gören Avrupa Komisyonu, AB’den karbon kaçağını azaltmak amacıyla, sınırda karbon düzenlemesi öngörmektedir.

Bu düzenlemenin hayata geçmesi durumunda ihracatının neredeyse yarısını AB ülkelerine yapan ülkemiz yıllık 2 milyar Euro gibi bir vergi ile karşı karşıya kalacaktır. Bu sebeple 9 bakanlığın katılımı ile oluşturulacak “Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu” önemli bir adımdır ancak Paris İklim Anlaşmasını henüz onaylamamış olmamız bu çalışma grubunu kadük hale getirecektir.

Paris İklim Anlaşmasına imza atan ülkemiz anlaşmayı henüz onaylamamıştır. Ve ne yazık ki anlaşmayı onaylamayan 6 ülkeden birisi durumundadır. Oysa Avrupa Yeşil Mutabakat Belgesi incelendiğinde Avrupa Komisyonunun önümüzdeki dönemdeki bütün kapsamlı ticaret anlaşmaları için Paris Anlaşmasını asıl unsur olarak gördüğünü görmekteyiz. Benzer durum finansal kuruluşlarda da görülmekte.

Dünya önemli bir değişimin arefesinde. Artık bir kriz haline gelmiş olan iklim değişikliği ve bu kriz halinden en az hasarla çıkmak için atılan adımlar yeni bir ekonomik modeli zorunlu hale getiriyor. Paris İklim Anlaşması bu amaçla atılmış önemli bir adımdır. İktidarın Paris iklim Anlaşmasını henüz onaylamamış olması ülkemizi bu devrim niteliğindeki değişime ayak uyduramamasına neden olacaktır.”