Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ordu’da halkın direnişi üzerine HES şantiyesindeki makineler çekildi

Ordu’da halkın direnişi üzerine HES şantiyesindeki makineler çekildi

Ordu’nun Korgan ilçesinde sabah saatlerinde jandarma yolları keserek HES şirketinin şantiye kurması için önlem aldı. Halkın direnişi üzerine makineler dere yatağından çıkarıldı.

Ordu’nun Korgan ilçesinde jandarma sabah saat 06.00’da Korgan Çiftlik Mahalesi’ne (köy) gelerek şirketin şantiye kurabilmesi için güvenlik önlemi aldı. Mahalle içinde ve Çatalpınar ilçesinden köye giriş yolunu da kesti.

Bunun üzerine halk jandarmanın engellemelerine karşın, bahçelerden geçerek şirketin çalışmasını engellemeye çalıştı.

Halkın direnişi üzerine makineler dere yatağından çıkarıldı.

HES şirketinin ruhsatı aralık ayında bitmesine rağmen çalışmalar oldu bittiye getirilmeye çalışılıyor. Korganlı yurttaşlar yasadışı çalışma yaptığı için HES şirketi hakkında ve Korgan Belediyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. 12 Ağustos 2020 tarihinde de Çevre ve Şehirçilik Bakanlığına imar planı için iptal davası açılacak.

Öte yandan yaşanan olaylar sırasında Mehmet Tali isimli bir yurttaş gözaltına alındı. Tali, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Yaşanan olaylar üzerine olay yerine vali ve kaymakamın gittiği öğrenildi. Ekoloji Birliği de halka destek vermek üzere köye hareket etti. Çatalpınar ilçesinden ise köye giriş kesildi.

ORDU ÇEVRE DERNEĞİ: KORGAN HALKININ YANINDAYIZ

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Başından beri halkla birlikteyiz. Her dakika haberleşiyoruz. Şu an da köydeyim. Halk toprağına,  suyuna sahip çıkıyor. Dere zaten küçük. Korgan’ın kanalizasyonu da bu dereye bırakılıyor, peynir tesisinin kirli suları buraya akıyor. Halkın sesine kulak verilmeli” dedi.

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak da, “Halk ısrarla HES istemiyoruz, diyor. Halkın talebi önemli değil mi? Ülkenin her tarafı; dereler, ormanlar rant kapısı oldu. İklim değişikliğinden söz ediliyor ancak iklimi alt üst edecek çalışmalardan da geri durmuyorlar. Doğal yaşam yok oldu. Ekoloji Birliği olarak meşru direnme hakkını kullanan Korgan halkının yanındayız” dedi.

NELER OLMUŞTU?

Ordu’nun Korgan ilçesinde yapılmak istenen HES’e karşı çıkan yöre halkı, daha önce de iş makinalarının dere kenarına inmesini engellemişti. Korgan’da yapılmak istenen Balamir HES’ine karşı aylardır mücadele eden Çiftlik halkı, geçtiğimiz cumartesi günü şirketin iş makinalarını yeniden getirmesi üzerine yolu kapatmıştı. Jandarma müdahale etse de halkın dağılmaması üzerine jandarma ve iş makinaları bölgeden çekilmişti.