Ana Sayfa > Bildiriler > Ordu Ulubey’de halk maden projelerine ‘hayır’ dedi

Ordu Ulubey’de halk maden projelerine ‘hayır’ dedi

Ordu’nun Ulubey, Altınordu, Korgan ve Gülyalı ilçelerindeki 4 alanda maden arama ihalesine karşı Ulubey Doğa ve Çevre Platformunun çağrısı ile miting düzenlendi.

Ordu’nun Ulubey, Altınordu, Korgan ve Gülyalı ilçelerindeki 4 alanda maden arama ihalesine karşı Ulubey Doğa ve Çevre Platformu‘nun çağrısı ile miting düzenlendi. 24 Mayıs’ta gerçekleştirilecek maden arama ihalesine tepki gösteren Ordu halkı projelerin iptal edilmesini istedi. Mitinge köy derneklerinin yanı sıra Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, siyasi parti, sendika, meslek odaları temsilcileri de katıldı.

Ulubey Doğa ve Çevre Platformu adına söz alan Abdülaziz Özen maden arama ve ayrıştırmada kimyasal madde kullanılmasına karşı olduklarını söyledi. Maden projelerine karşı toplanan itiraz dilekçelerini bakanlığa ileteceklerini söyleyen Özen, 24 Mayıs günü de ihalenin yapılacağı yerde tepkilerini dile getirmeye devam edeceklerini vurguladı.

YOK ÖYLE YAĞMA!

Mitingde söz alan İnci Akyıldız isimli bir köylü de “Bizi zehirlemeniz için mi sizi başımıza getirdik?” diyerek iktidara tepki gösterdi. 11 yaşında okul için ayrıldığı köyüne yıllar sonra emekli olarak döndüğünü söyleyen Akyıldız; “Gelip Ordu’ya yerleştik. Dedelerden emanet aldığımız topraklara tüm birikimlerimizi yatırarak evler yaptık. Tarlalar açtık, meyve ağaçları diktik. Her şeyin fiyatının 3-4 kat arttığı bugünlerde bir bağ maydanoz, bir demet kıvırcık, bir kilo domatesin yanına yanaşılmazken toprağımız bize bol bol verdi” dedi.

Şimdi kendilerine bu topraktaki altının siyanürle, zehirli kimyasallarla çıkarılmak istendiğinin söylendiğini ifade eden Akyıldız, bunun bölge halkını yavaş yavaş öldürmek anlamına geldiğini söyleyerek “Ben bu yaştan sonra nereye gideceğim? Suyu, pancarı, meyveyi satın alıp mı tüketeceğim? Yok öyle yağma! Biz hiçbir yere gitmiyoruz. Atalarımızdan emanet aldığımız topraklarımızı tertemiz şekilde çocuklarımıza devredeceğiz. Bizim A, B, C planımız yok. Tek planımız bu toprakların zehirlenmesine izin vermemek” dedi.

Mitingde söz alan Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, maden nedeniyle Fatsa’da yaşanan tahribatı ve suyun kirlenmesini anlattı. Odabaş, Ulubey halkına maden projelerine karşı birliği sürdürme çağrısı da yaptı. Mitingde Ordu Ziraat Odası Başkanı ve muhtarlar da konuşma yaptı.

“ÜLKEYİ SATTIKLARINI SÖYLEDİĞİMİZDE RAHATSIZ OLUYORLAR”

Altın madeni projelerine dair Evrensel’e konuşan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül “İki yılda 5 bez maden ihalesi çıktı. Ordu Çevre Derneği diğer çevre örgütleriyle 4’üne dava açtı.  Bazıları ülkeyi parsel parsel sattıklarını söylediğimiz için rahatsız oluyor. Madenlere dönük itirazın yalnızca siyanür üzerinden yapılması eksik ve yanlış” dedi.

Mitingi değerlendiren Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sahra ise “Tarım alanlarımızın yok edilmesine karşı Ulubey’den yükselen sese dikkat edilmeli. Fındık bahçelerinde geleceğimiz. Tarım alanları yok olduğunda geçim ve sağlık sorunları yaşayacağız. Maden işletmelerine izin vermeyeceğiz” dedi.

Evrensel