Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ordu Fatsa’da deniz dolgusu projesi için “yürütmeyi durdurma” kararı

Ordu Fatsa’da deniz dolgusu projesi için “yürütmeyi durdurma” kararı

Ordu’nun Fatsa ilçesinde, Ordu Büyükşehir Belediyesi‘nin gündeme getirdiği “Fuar, Piknik- Eğlence Alanı ve Karayolu Amaçlı İlave ve Revizyon Uygulama İmar Plan Değişikliği”ne karşı açılan davadan, yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

ORÇEV (Ordu Çevre Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi ve Avukatı Haluk Türkmen tarafından Osman Güvenalp adına yürütülen davada Ordu İdare Mahkemesi, dava konusu imar planlarının uygulanması halinde telafisi güç zararların doğabileceğini belirterek, projenin yürütmesini durdurma kararı aldı. Bu karar ile Ordu Büyükşehir Belediyesi‘nin çalışmaları, dava sonuçlanana kadar askıya alınmış oldu.

Daha önce aynı yer için Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bir projeye “ÇED Gerekli Değil” kararı verilmiş, ancak bu karar Ordu İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Belediye, iptal edilen kararın ardından aynı yer için yeni bir projeyle ÇED sürecini başlatmış, ancak bu süreç de dava konusu olmuştu.

DOĞA SAVUNUCULARI KAZANDI

Bilirkişi Heyeti, imar değişikliğinin iptali için açılan dava kapsamında yaptığı incelemeler sonucunda hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Mahkeme, Bilirkişi Heyeti’nin raporunu dikkate alarak, projenin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kıyı kanununa ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmesini durdurma kararı verdi.

Raporda, dolgu alanı yapılması için belirtilen gerekçenin yeterli olmadığı, bilimsel, nesnel ve teknik gerekçelere dayandırılmadığı ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu ile Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe uygun olmadığı belirtilmişti. Bu karar, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin, dava sonuçlanana kadar herhangi bir çalışma yapmasının önüne geçerek, geri dönüşü olmayan zararların önlenebilmesine olanak tanımış oldu.

Aynı yerde deniz ve kıyı doldurulmasına ilişkin daha önce de Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından proje yapılmış ve “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değil kararı almıştı. Ordu İdare Mahkemesine açılan dava sonucunda “ÇED Gerekli Değil” kararı iptal edilmişti. Belediye yeni bir ÇED süreci başlattı ve tekrar karşı dava açıldı.

Yeşil Gazete