Ana Sayfa > Bildiriler > Mahkemenin ‘Akkuyu’ kararı istinafa taşındı

Mahkemenin ‘Akkuyu’ kararı istinafa taşındı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin iptali istemiyle açılan davada mahkeme kararını verdi. Mersin 2. İdare Mahkemesi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin çevresel felaketlere yol açacağı gerekçesiyle açılan davayı reddetti, bunun üzerine istinaf mahkemesine başvuru yapıldı.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), Mersin’in Gülpınar ilçesinde tepkilere rağmen inşaatı devam eden santralin, su sıcaklığı giderek yükselen Akdeniz’i ‘soğutma suyu’ olarak kullanamayacağını, iklim krizi nedeniyle artan su sıcaklığının çevresel felaketlere yol açacağını belirtip Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na karşı dava açmıştı.

Mersin 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada ret kararı verildi. Karar istinafa gitti. Avukat İsmail Hakkı Atal mahkemenin kararıyla ilgili “Türkiye koşar adım felakete sürükleniyor” yorumunu yaptı.

Atal, Akkuyu’da 2022 Ağustos ayında deniz suyu sıcaklığının 30,5 C’yi ve 2023 yazında 31,9 C’yi görmüş olduğunu, Temmuz ayı deniz suyu sıcaklık ortalamasının 28,4 C’yi bulduğunu belirterek “Nükleer santrallerin soğutma suyu 28 C’nin üzerine çıktığında nükleer santraller patlama riski taşıdığından; iklim krizi sürecinde Fransa’da 2020-2023 arasında sıcak hava dalgalarıyla nükleer santraller stand-by konumuna alınıp elektrik üretimi durdurulmuş, İsveç’te 2108’de Baltık deniz suyu sıcaklığının 25 C’yi geçmesi üzerine Ringhal Nükleer Santrali soğutulamadığı için durdurulmak zorunda kalmıştı” dedi.

Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği ret kararına gerekçe bulamadığını belirten Av. Atal, deniz suyu sıcaklığının nükleeri soğutamayacak kadar ısındığının ortaya çıkmaması için keşif ve bilirkişi incelemesi dahi yapılmadan ret kararı verdiğini belirtti.

HÜÇBİR ÖN ÇALIŞMA YAPILMADIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI

Deniz suyunun ısındığı gerekçesiyle açtıkları davanın ardından, santrale izin veren makamların, deniz suyu ve nükleer santrallerin soğutma sistemi hakkında hiçbir çalışması olmadığının ortaya çıktığını söyleyen Atal “22 Haziran 2023 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dosyaya bir dilekçe sunduk. 23 sayfalık cevap dilekçesinde soğutma suyu yeterliliğiyle ilgili hiçbir şey yoktu. Bütün bunların sonunda, soğutma suyu yeterliliğiyle ilgili ÇED raporunda hiçbir teknik inceleme yapmayan bakanlık iki gün önce dosyaya iki profesörden mütalaa sunmuş. Bunlar da tamamen temenniye dayalı ve bizim iddialarımızı doğrular nitelikte” dedi.

Geçtiğimiz 2023 yılının Nisan ayında Mersin’de inşaatı süren  Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne enerji üretiminde kullanılacak “taze nükleer yakıt“ın getirildiği açıklanmıştı. Buna göre tesis, “nükleer santral” statüsüne kavuşarak teknik anlamda açılmıştı. Enerji üretimi için test aşamasına geçileceği belirtilmişti.

Yeşil Gazete