Ana Sayfa > Bildiriler > ORÇEV: Virüs de öldürür, çöp de öldürür!

ORÇEV: Virüs de öldürür, çöp de öldürür!

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Çaybaşı İlküvez halkıyla birlikte çöp bölgesinde yaşanan kirlenme ve hayvan ölümleri nedeniyle sosyal paylaşım kampanyası başlattı.

Ordu ili Çaybaşı İlçesi İlküvez’de Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi nedeniyle ormanlarının, sularının kirlendiğini belirten Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “İlküvezliler üç ay çadırlı direniş yaptı. Tesisin zarar vermesinin önüne geçmeye çalıştı. Gözaltına alındılar, baskı gördüler, yılmadılar.

VİRÜS de öldürüyor, ÇÖP de!

Tesiste eksikliklerin olduğunu, ÇED raporuna uygun çalışılmadığını tespit ettiler. Şikayet dilekçelerini verdiler ancak Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü dilekçeye yanıt vermedi. Bu nedenle Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne uyarı dilekçesi verdiler.

Ordu ve Samsun Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından çöp alanından zehirli su sızdığı ve suların çevreyi zehirlediğine dair rapor var. Sonuçta hayvan ölümleri olmaya başladı. Yarın insanlar da zehirlendiğinde mi önlem alınacak? Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevini yapmamakla suç işliyor.” dedi.

İlküvezliler haklarını aramayı sürdürüyor

Kampanya hakkında da bilgi veren Gönül; “Tahliller sonunda suların kirlendiği ortaya çıktı, ormanda hayvan ölüleri görülmeye başlandı. Virüs salgını nedeniyle sokağa çıkamamaları fırsata çevrildi. İlküvezliler “Virüs ölümcül de çöp ölümcül değil mi? Evlere kapanıp virüsten korunmaya çalışıyoruz. Çöpün zehrinden nasıl korunacağız? Çöp istemiyoruz. Suyumuzun, toprağımızın zehirlenmesi durdurulmalı. Yaban yaşam tehdit altında. Ormandaki hayvanlar içtikleri sudan, çöplerden dolayı ölüyorlar.” diye tepkilerini dile getiriyor. Virüs nedeniyle evlere kapandıklarını belirten İlküvezliler, Ordu Çevre Derneği’yle birlikte durumun kamuoyuna duyurulması için destek istediler. Bizler de hazırlanan görselle birlikte kampanyamızı başlatıyoruz” açıklamasında bulundu.