Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Virüs Yetmedi, Radyasyon ve Yangınla Yaşam Yok Ediliyor!

Ekoloji Birliği: Virüs Yetmedi, Radyasyon ve Yangınla Yaşam Yok Ediliyor!

Ukrayna‘da ormanlık alanda başlayan yangın giderek Çernobil Nükleer Santrali‘nin bulunduğu yere yaklaşıyor. Bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, “virüs yetmedi, radyasyon ve yangınla da yaşam yok ediliyor” uyarısında bulundu. Açıklamasında iklim krizi ve küresel ısınmaya da dikkat çeken Ekoloji Birliği, ekolojik yaşama bir bütün olarak sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, yaşamı ranta çevirmek isteyen iktidarlara izin verilemeyeceğinin altını çizdi.

4 Nisan tarihinde Ukrayna‘da “Çernobil faciası”nın yaşandığı bölgedeki ormanlık alanda başlayan yangın giderek Çernobil Nükleer Santrali‘nin bulunduğu yere yaklaşıyor. Bu konuya ilişkin bir açıklama yapan Ekoloji Birliği, bu olay nedeniyle bölgedeki radyasyon oranının daha da arttığına dikkat çekerek, “virüs yetmedi, radyasyon ve yangınla da yaşam yok ediliyor” uyarısında bulundu. Açıklamasında iklim krizi ve küresel ısınmaya da dikkat çeken Ekoloji Birliği, ekolojik yaşama bir bütün olarak her alanda sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, yaşamı ranta çevirmek isteyen iktidarlara izin verilemeyeceğinin de altını çizdi. Ekoloji Birliği‘nin bugün yayınladığı basın açıklaması şöyle:

YAŞAM RANTA KURBAN EDİLEMEZ!

Dünya virüs salgını ile uğraşırken bitti denilen tehlike yeniden başladı. Ukrayna’da geçtiğimiz günlerde başlayan yangın büyüyor, Çernobil bölgesine yayılıyor. Yeni bir radyasyon dalgasıyla karşı karşıyayız.

Geçtiğimiz aylarda Avustralya yangınını yaşadık. İklim değişimine etkisi büyük oldu. Avustralya yangınından sonra iklim krizi, bugün artık asla inkar edilemeyecek bir gerçeklik durumunda. Bu nedenle orman yangınlarının önüne geçme konusunda hassasiyet gerekiyor. Ülkemizdeki yangınları da düşündüğümüzde orman yangınlarının zararlarını hissetmeye başlamamız yakın.

Ukrayna’daki yangın günlerdir devam ediyor. Yangının kendisi tehlikeliyken, bunun bir de Çernobil faciası sonrası toprakta kalan radyasyonları yeniden havaya karıştırması tehlikesiyle karşı karşıyayız. Radyasyondan çok yüksek düzeyde zarar görmüş bir bölgede olan bir orman yangınının etkisi daha farklı olacaktır.

EKOSİSTEM BİR BÜTÜNDÜR, YAŞAM DÖNGÜSÜDÜR

Yangın nedeniyle iklim değişimi ve özellikle küresel ısınmanın radyasyonun doğadaki zararlı etkilerini daha da arttıracağı bilinmektedir.

Çernobil faciası sonrası radyasyon nedeniyle ülkemizde kanser hastalığının artırdığını biliyoruz. Tehlikeyi bu orman yangını tetikleyecek endişesini taşıyoruz. Radyasyon bulutlarla taşınarak yağmurla suyumuzu, toprağımızı; sebzelerimizi, meyvelerimizi zehirlendi. O dönem, gözümüzün içine baka baka çay içen Bakanımız da olmuştu.

Orman yangını nedeniyle radyasyonun 16 kat arttığı söyleniyor. Rüzgarla bulutlarla gelecek olan radyasyonun yağışlarla yeniden etkili olmayacağının garantisi yok. “Çernobil faciası”nın yaşandığı bölgeye yaklaşan yangın Aynı bölgede zaman zaman yangınlar oluyor. Bu aslında yalnızca ülkemizi değil Avrupa‘yı da etkileyecek.

Virüse karşı alınması gereken önlemleri dünya tartışıyorsa yangına ve radyasyona karşı alınacak önlemeleri de tartışılmalı, uluslararası destekli acil önlem alınmalıdır.

Çernobil‘deki orman yangını bize aynı zamanda orman yangınlarına acil ve etkili müdahalenin önemini de bir kez daha gösterdi. bu nedenle THK’nın elindeki yangın söndürme uçaklarının satılarak, yerine Rusya’dan uçak kiralanması düşüncesinin yanlışlığına dikkat çekerken, bu girişimi AKP’nin yangını da ranta çevirme çabası olarak gördüğümüzü bir kez daha ifade etmek isteriz.