Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > ORÇEV, İlküvez’deki çöp alanında köylülerle toplantı yaptı

ORÇEV, İlküvez’deki çöp alanında köylülerle toplantı yaptı

Ordu Çaybaşı ilçesi İlküvez’de Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ve işlettiği çöp tesisinin çevreye verdiği zararlar nedeniyle çadır nöbeti yapan köylülerle Ordu Çevre Derneği’nin yaptığı toplantıda çadır direnişinin yanında yasal hakların da kullanılması kararı alındı.

Ordu ili Çaybaşı ilçesi İlküvez’de Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ve işlettiği çöp tesisinin çevreye verdiği zararlar nedeniyle çadır nöbeti yapan köylülerle Ordu Çevre Derneği’nin yaptığı toplantıda çadır direnişinin yanında yasal hakların da kullanılması kararı alındı. Dün (Perşembe günü) tesis önünde bulunan çadırda yapılan toplantıya, ORÇEV (Ordu Çevre Derneği) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, derneğin Ünye üyeleri ve STK temsilcileri de katıldı.

Direnen halkla ikinci toplantılarını yaptıklarını belirten Başkan Ertuğrul Gazi Gönül, “Halkın tepkisi büyük. Çöp yaşam alanlarına zarar vermiş. Demokratik haklarını kullanıyorlar. Biz de ÇED raporunu inceledik, uygun olmayan durumları belirledik, onlara hukuksal yönden destek vereceğiz.” dedi.

Usulsüzlükler çok

ÇED raporundan çıkarılan bilgileri köylülerle yerinde belirlemeye çalıştıklarını söyleyen Gönül, “ ÇED dosyasında yazılanlara uyulmuyor, yapacağız dediklerini gerçekleştirmiyorlar. Yasal olarak yapılması gerekenlere de uyulmuyor. ÇED dosyasında yazılı olanlar ya yok ya da kullanılmıyor. Bunları köylülerle konuşarak belirledik. Bu konuda hazırlanacak dilekçelerle yasal süreç başlatılacak.” dedi.

Ağaçlarda poşetler bayrak olmuş

Usulsüzlüklere değinen Gönül, “Ağaçlarda poşetler dolu, yol kenarlarında, ormanda çöpler hala duruyor. Kirli sudan içen hayvanlar ölmüş. Halkın tepkisi büyük. Kişiye özel araziye kurulan çadırları yıkmakla tehdit ediliyorlar. Özel arazideki çadırları kimsenin yıkma hakkı yok. Yıkmak isteyenler de suç işlemiş olur. Çöpler açık kamyonlarla getiriliyor. Kirli suları arıtması yapılmıyor. Çöp tesisi ÇED raporunda yazılanlarla uyumlu değil. Bu konuda dilekçeler hazırlıyoruz. Mağdur olan halk yasal hakkını kullanacak. Aslında halk, yasal olmayan çalışmaya karşı yasal hakkını kullanıyor.” dedi.

İmar plan değişikliği de yasal değil

Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin tesis alanında yapmak istediği imar değişikliği hakkında bilgi verdi. “Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclisi çoğunluğuna güvenerek burası için imar değişikliği kararı almış. Bunun nedeni tesisteki usulsüzlüğü kapatmaya yönelik olduğunu düşünüyoruz. Değişiklik, İmar Komisyonu’nda görüşülmeden yapılmaz. Belediye ben yaptım oldu, anlayışıyla hukuksuz uygulamalarını sürdürüyor. İmar değişikliği kararı, 18 Mart 2020 tarihin kadar askıda kalacak. Hazırladığımız dilekçeyi köylüler imzalıyor, süre dolmadan Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne getirecekler. Dilekçeden sonra da hukuksal haklarını kullanacaklar” dedi.