Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > ORÇEV: “Herkes yaşadığı yeri, yaşam alanlarını korumalı”

ORÇEV: “Herkes yaşadığı yeri, yaşam alanlarını korumalı”

Kültür Bakanlığı’ndan verilen izinle definecilerin dere yatağını talan ettiği Dipselek Şelalesi, ORÇEV’in müdahale ederek sahip çıkması sonucu yaşama umutla sarılıp kendini yenilemeye çalışıyor!

Kültür Bakanlığı’ndan verilen izinle definecilerin dere yatağını talan ettiği Dipselek Şelalesi, ORÇEV‘in müdahale ederek sahip çıkması sonucu yaşama umutla sarılıp kendini yenilemeye çalışıyor! 2017 yılında definecilerin define bulamayıp tahrip ettikleri Dipselek Şelalesi dere yatağı, 2020 yılında kendini onarıp yenilemeye başladı.

BAKANLIKTAN İZİNLİ TALAN!

Ordu‘nun Ünye ilçesine bağlı Erenyurt mahallesinde bulunan Dipselek Şelalesi, Aralık 2017 yılında defineciler tarafından tahrip edilmişti. Ordu Çevre Derneği’nin girişimleri sonrası Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün izni olduğu ortaya çıkmıştı. İş makineleriyle şelalede hazine arayan defineciler şelaleyi ve dere yatağını bozmuşlardı.

DEFİNE BULAMADILAR AMA DERE YATAĞINI TALAN ETTİLER

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) üyesi Eren Atasoy, şelalede yaptığı incelemede yere yatağının ve şelalenin kendi kendini onardığını ifade etti. Defineciler söktükleri kayaları, taşları şelale gölüne ve dere yatağına bırakıp gitmişlerdi.

Şelalenin ve dere yatağının kendini yenilediğine dikkat çeken Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) üyesi Eren Atasoy, ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

“Define bulamadılar. Şelaleyi ve dere yatağını bozdular. 2017 Aralık ayındaki yıkımdan sonra aradan yaklaşık üç yıl geçti. Yerinde inceleme yaptım. Tahrip edilen yerler duruyordu, dere yatağı kendini yeterli olmasa da yenilemişti. İnsanlar çıkarları için her yeri talan ediyor. Şelalenin tahribi sırasında Ramis Uçar, Ceyhan Aksu ile birlikte suç duyurusu yaptık. Bir süre engelledik. Tahrip fazla olmasın diye sık sık gidip geldik. Yeniden gittiğimde tahrip edilen yerler duruyordu ama dere yatağı kendini yenilemişti. Herkes yaşadığı yeri korumak için çaba içinde olmalı”  dedi.

2017 yılında tahrip edilerek yıkımı yaşayan dere yatağı
Definecilerin talan ve tahribatı sonrası çevrecilerin sahip çıktığı dere yatağı kendini yenilemeye çalışıyor..