Ana Sayfa > Bildiriler > NKP: Felaketler yaşanmadan nükleerden vazgeçin

NKP: Felaketler yaşanmadan nükleerden vazgeçin

Mersin Akkuyu Nükleer Santral inşaatında reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde üçüncü kez çatlak oluştuğuna ilişkin haberler üzerine Nükleer Karşıtı Platform da yazılı açıklama yaparak, “barındırdığı hayati riskler nedeniyle facia doğuracak nükleer santral projesinden acilen vazgeçilmesi gerçeği bir kez daha ortaya çıkmıştır “dedi.

Geçtiğimiz aylarda Rusya’nın tüm nükleer faaliyetlerini yürüten devlet şirketi Rasatom tarafından Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli’de mevkiinde inşa edilen nükleer santral inşaatında, reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlaklar oluştuğu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) talimatıyla çatlak bölümlerin kırıldığı ve yeniden yapıldığı, olayın üzerinden aylar geçtikten sonra kamuoyu tarafından öğrenilmişti.

10 Ocak 2021 tarihinde ise CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın inşaat alanından yayınladığı videoda; santral alanının bazı bölümlerinde yeniden oluşan çatlaklar ve zeminden sızan su görüntüleri sosyal medya üzerinden yayınladı.

Geçtiğimiz günlerde zemininde yeniden çatlak oluştuğu ortaya çıkarılan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali

NÜKLEER SANTRAL PROJESİNDEN ACİLEN VAZGEÇİLMELİDİR

Mersin Akkuyu Nükleer Santral inşaatında reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde üçüncü kez çatlak oluştuğuna ilişkin haberler üzerine Nükleer Karşıtı Platform da yazılı açıklama yaparak, “İnşa aşamasında olan nükleer santralin, son dönemde sık sık arıza haberleriyle tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen Belarus Ostravets Nükleer Santrali’nin VVER 1200 reaktör tipiyle aynı olması da toplumdaki endişeyi katlamış, barındırdığı hayati riskler nedeniyle facia doğuracak nükleer santral projesinden acilen vazgeçilmesi gerçeği bir kez daha ortaya çıkmıştır “dedi.

Danıştay 14. Dairesi’nin Akkuyu Nükleer ÇED İptal davasının dosyasında santralin inşasını üstlenen Rusya’nın devlet şirketi Rosatom’un doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 100 hisse payına sahip olacağı, Türkiye’nin 60 yıl boyunca nükleer atık deposu olarak kullanılacağı ve nükleer yakıtların güvenliği konusunda bir planın bulunmadığı gibi bilgilerin yer aldığı hatırlatılan açıklamada, Türkiye ile Rusya arasında yapılan Enerji Transferi Anlaşması’nın 16. Maddesi’ne göre olası bir kaza durumunda Rusya’nın ve Rus Şirketi Rosatom’un hiçbir sorumluluğu olmayacağının hükme bağlanmış olduğuna dikkat çekildi.

BÜTÇE HALK YARARINA KULLANILSIN

Nükleer Karşıtı Platformu’nun açıklamasında, “Ülkemizde yaklaşık 3 milyon mesken abonesinin elektrik faturalarını ödeyemediği, aileleriyle elektriği ödemek için destek alanların sayısının yaklaşık 10 milyonu bulduğu bir ortamda nükleer santrale ayrılan 22 milyar gibi dev bütçelerin halk yararına kullanılmasını istiyoruz” denildi.

Sinop’ta nükleer santral kurmak için 1415 futbol sahasında büyüklüğünde bir alanda ağaç katliamı

ÜLKEMİZİN HİÇBİR YERİNDE NÜKLEER SANTRAL İSTEMİYORUZ

Toplumdaki büyük dirence rağmen Akkuyu Nükleer Santralı’nın yapılmak istendiğine dikkat çekilen açıklamada, şunlara yer verildi:

“Çevreye, doğaya, insana zarar veren hiçbir enerji yatırımı meşru değildir; alınan yanlış kararlardan derhal vazgeçilmelidir. Akkuyu’da nükleer santral inşaatı biran önce durdurulmalı, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral projesi iptal edilmelidir. Akkuyu Nükleer Santralı’nın başta Mersin olmak üzere Akdeniz ve çevresinde geri dönülemeyecek felaketler yaşanmasına neden olacağı unutulmamalıdır.İnşaat aşamasında olan tesisin henüz faaliyete geçmeden böyle bir sorunla karşı karşıya kalmasını bir uyarı olarak değerlendiriyor, dünyada ve Ülkemizin hiçbir yerinde, ne Akkuyu’da ne de Sinop’ta nükleer santral istemiyoruz.”

3 Nisan 2018 tarihinde Akkuyu Nükleer Santrali’nin üçüncü kez temel atma töreni yapılarak Türkiye’nin elektik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak ve 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak olan santralin ilk ünitesinin 2023’te devreye alınması planlanmıştı. Kalan 3 ünitenin ise birer yıl arayla 2026 sonuna kadar işletmeye alınması planlanıyor.

Pirha