Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Mühürlenen Sinpaş’da çalışmalara karşı çıkan çevrecilere gözaltı

Mühürlenen Sinpaş’da çalışmalara karşı çıkan çevrecilere gözaltı

Muğla’nın Marmaris ilçesinde mahkeme kararıyla durdurulan inşaatın devam etmemesi için 8 Ağustos gecesi nöbet tutan çevreciler ertesi gün öğle saatlerinde polis tarafından gözaltına alındı. Mahkeme kararına ve inşaatın mühürlenmesine rağmen çalışmanın devam ettiği Sinpaş projesine karşı eylem yaptıkları için gözaltına alınan yaşam alanı savunucuları daha sonra ise serbest bırakıldı.

Muğla‘nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO’nun bağlı ortaklığı Kızılbük GYO yasa gereği “ÇED gereklidir” raporunun ardından KAP’a yaptığı açıklamada, Marmaris Kızılbük Projesi’nin inşaat faaliyetlerini geçici olarak durdurulduğunu duyurmuştu.

Faaliyeti mühürlenen yerde inşaatın devam ettiğinin görülmesi üzerine çevrecilerin pazartesi gece başlattıkları nöbetin ardından Salı günü polis tarafından gözaltına alınanlar oldu.

ÇEVRECİLER ADLİYEDE

Marmaris Kent Konseyi Ekolojik Mücadele Komitesi üyesi Av. Arzu Alper, gözaltı sebebinin “Sinpaş’a iş makinelerinin girişinin engellenmesi” olarak açıkladı. Öte yandan gözaltıları duyan çevreciler adliye önüne giderek arkadaşlarına destek verdi.

MARMARİS KIZILBÜK PROJESİ’NDE İNŞAAT DURDU

Sinpaş GYO’nun bağlı ortaklığı Kızılbük GYO, KAP’a yaptığı açıklamada, Marmaris Kızılbük Projesi’nin inşaat faaliyetlerini geçici olarak durdurduğunu duyurmuştu. “Kızılbük GYO, Marmaris Kızılbük Projesi inşaat faaliyetlerini geçici olarak durdurdu” şeklindeki açıklamada, şirketten konu ile ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu‘nu (KAP) yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

“KAP aracılığıyla 4 Ağustos 2022’de yapmış olduğumuz Özel Durum Açıklamamızda bahsi geçen, Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Gerekli Değildir” kararının iptali sonrasında şirketimiz tarafından Danıştay nezdinde temyiz edilmiştir. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma talebimize verilecek kararı netleşene veya yeni hazırlanacak ÇED raporunun onaylanmasına kadar şantiyemizdeki yapı inşaat faaliyetleri şirketimiz tarafından durdurulmuştur.”

Öte yandan, karar sonrası Kızılbük GYO’nun borsadaki hisselerinde 9 günlük düşüş yüzde 59’u buldu. Geçen ay 87.4 TL’yi gören hisse, bu sabah saatleri itibarıyla 36.02 TL’ye kadar indi.

SİNPAŞ DAVAYI KAYBETMİŞTİ

Öte yandan, Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Kızılbük’te inşaatı süren Sinpaş GYO projesine ilişkin “çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptali için açılan davada gerekçeli karar geçen hafta çıkmıştı ve mahkeme kararın iptaline karar vermişti. Buna göre söz konusu kararda, projenin otel ve konut projelerini bir arada kapsamasından dolayı ÇED’den muaf tutulamayacağı ifade edilmişti.

Marmaris’teki Kızılbük Koyu’nda yaklaşık 30 yıl önce başlatılan ve sonrasında Sinpaş GYO’ya satılan otel-devre mülk projesinin yapımı, kamuoyunun tepkisine rağmen devam ediyordu.

MÜHÜRLENMESİNE RAĞMEN İNŞAAT DEVAM EDİYOR

Marmaris Kent Konseyi Ekolojik Mücadele Komitesi üyeleri inşaatın durdurulması gerektiğini ve bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini görmek üzere bölgeye gittiklerinde çalışmaların devam ettiğini duyurarak Pazartesi gecesi nöbete başlamıştı.

Bu durumu,  “Sinpaş KAP’a da inşaatın durdurulduğunu duyurmasına rağmen kontrol amacıyla geldiğimizde bir tanker içeriye girmek üzereydi. Girmesini engelledik. Çalışanlardan da bu sabah için çalışmalarına devam edeceklerini duyduk. Hızla toplanıp nöbet tutma kararı verdik. Buradaki alanı korumaya devam edeceğiz. Burada yasaların uygulandığını görünceye kadar ayrılmayacağız. Marmarislilerden bize destek olmalarını rica ediyoruz” açıklaması yapılmıştı.

15 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Salı günü ise öğle saatlerinde ise nöbete devam eden çevrecilerden bazıları polis tarafından gözaltına alınarak emniyet müdürlüğüne götürüldü. Sinpaş’ın hukuka uymayarak devam ettiği inşaata karşı bu sabah başlatılan nöbet eylemine polis müdahale etti. Eylem alanında bulunan 15 kişi “ulaşımı engelleme” gerekçesiyle gözaltına alındı.  Mahkeme kararına ve inşaatın mühürlenmesine rağmen çalışmanın devam ettiği Sinpaş projesine karşı eylem yaptıkları için gözaltına alınan yaşam alanı savunucuları daha sonra serbest bırakıldılar.

Gözaltı sonrası açıklama yapan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Marmaris Sözcüsü Halime Şaman, “Hakkımızda yol olmayan bir yerde ulaşımı engellemeyi suçlamasıyla gözaltı gerçekleşti. Olmayan yolda nasıl bir ulaşımı engellemişiz gerçekten savcıyı tebrik ediyoruz. Bize destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.