Ana Sayfa > Bildiriler > MUÇEP: Yerin üstü kömürden de, altından da değerli

MUÇEP: Yerin üstü kömürden de, altından da değerli

Türkiye’nin hemen her ilinde tam 766 yeni maden sahası için ihale açılmasına karşı Ekoloji Birliği tarafından “Yerin üstü “ALTIN”dan değerlidir” vurgulamasıyla hukuk mücadelesi başlatılacağı duyurusu ardından ekoloji örgütleri ve STK’lardan peşpeşe açıklamalar geliyor. Bir açıklama da Muğla Çevre Platformu (MUÇEP)’te geldi: “Yerin üstü kömürden de, altından da değerli.”

Türkiye’nin hemen her ilinde tam 766 yeni maden sahasının arama ve işletmeleri için ihaleye açılmasına karşı hukuk mücadelesi başlatılması konusunda ekoloji örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinden gelen destek çığ gibi büyüyor. 62 çevre örgütünün oluşturduğu Ekoloji Birliği tarafından konuya ilişkin “Yerin üstü “ALTIN”dan değerlidir” başlıklı açıklamayla ihalelerin durdurulması için hukuk mücadelesi başlatılacağı duyurusu ve çağrısının ardından, ekoloji örgütleri ve STK’lardan peşpeşe açıklamalar yapılıyor. Bir açıklama da Ekoloji Birliği bileşenlerinden Muğla Çevre Platformu (MUÇEP)’ten geldi. Duyarlı açıklaması ve çağrısı nedeniyle Ekoloji Birliği‘ne teşekkür eden MUÇEP‘in “Yerin üstü kömürden de, altından da değerli” başlıklı açıklaması şöyle:

YETER ARTIK, DOĞAYA ZARAR VERMEYİN!

Tarım arazileri, ormanlar, meralar; dereler, dağlar bir bir yok ediliyor. Maden işletmeleri, HES’ler, RES’ler, JES’ler, BES’ler, GES’ler, termik ve nükleer santraller, taş ocaklarıyla doğa ve yaşam alanları sermayenin yeni pazar alanları oldu.

İklim değişikliğinin hızlanması iktidarların ve kapitalist şirketlerin umurunda değil. Onların derdi, kasalarının doldurulması. Halkın sağlığıymış, geleceğiymiş; tarım arazilerinin yok edilmesinden dolayı göç etmek zorunda olmuşlar hiç önemli değil. Varsa da yoksa da daha çok kar hırsı! En büyük pay alma yarışına devam ediyorlar.

Karadeniz dağlarından Kazdağı’na, Murat Dağı’ndan Munzur’a, Ege’den Akdeniz’e, Güneydoğu’dan Trakya’ya her taraf talan ediliyor. Şu an topraklar, sular kirletilmiş ve gelecek risk altında. İklim değişikliği tehlikeli biçimde devam ediyor.

Şu anki vahim durumdan geriye dönüş olması gerekirken, termik santrallerden JES’lere, kadar birçok enerji projeleri ve siyanürlü altın işletmeciliğinden doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtlara kadar maden projeleri durdurulmalıyken, ülkenin dört bir tarafını maden sahası haline getirecek ihaleler yapılmaktadır. 766 saha maden işletmesine açılması için ihale süreci başlatıldı.

Yeraltının talan edileceği, yer üstünün yok edileceği yeni süreçleri yaşamayalım. Muğla’da doğaya zarar verdiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış termik santrallere kömür sağlayacak, üstelik kötü kaliteli kömür üreten madenlere ya da başka maden ocaklarına gerek yok. Kabul etmiyoruz. Yerin üstü kömürden de, altından da değerlidir. Yerin üstü hepimize yeter, gelecek kuşakların emaneti olan topraklar korunmuş olur.

Bizler toprağımızı, suyumuzu zehirleyecek; tarımı yok edecek; dağların, ormanların yok edilmesiyle iklim değişikliğine neden olacak bu ihalenin iptal edilmesini istiyoruz. Bu nedenle sadece Muğla’da değil, ülkenin dört bir tarafında 766 alanının maden şirketlerine ihale edilmesini istemiyoruz.

Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu iklim değişikliği hızlanacak,
Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu tarım alanları yok olacak,
Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu sularımız kirlenecek, zehirlenecek,
Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu dünyanın ciğerleri ormanlarımız yok olacak,
Kabul etmiyoruz; doğanın ve yaşam alanlarının bir avuç sermayedarın para hırsıyla heba edilmesini istemiyoruz!

İhaleler iptal edilsin!
Doğa ve yaşam alanları ticari, alan değildir. Bırakın Muğla Cennet Kalsın!

Kaynak: MUÇEP