Ana Sayfa > Bildiriler > MMO’dan Kanal İstanbul raporu: Bütçe sadece kazı, nakliye ve depolamaya yeter

MMO’dan Kanal İstanbul raporu: Bütçe sadece kazı, nakliye ve depolamaya yeter

Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kanal İstanbul’a ilişkin maliyet ve etkileri değerlendirdiği Kanal İstanbul Kazı, Patlatma, Nakliye Teknik Değerlendirme Raporu‘nu açıkladı.

MMO İstanbul ile  TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen toplantıyla kamuoyuna açıklanan rapora göre kanalın maliyeti olarak belirtilen 75 milyar lira yalnızca kazı, nakliye ve depolama maliyetini karşılayabilir.

Evrensel gazetesinin haberine göre; toplantının açılış konuşmasını Maden Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Erşat Akyazılı yaptı. Maden mühendisleri olarak Kanal İstanbul’un kendi meslek alanlarına giren kazı, patlatma ve depolama konularına dair rapor hazırladıklarını belirten Akyazılı şunları söyledi:

“Bilim ve tekniğe, doğa ve çevreye, toplum ve insana uygunluk kriterleri gerekli. Bu 3 kriter olmadan bizim onaylamamız mümkün değil” dedi. Projeye dair kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam edeceklerini aktaran Akyazılı şunları söyledi: “Ya İstanbul Ya Kanal diyoruz. Belirli çıkar grupları ‘kanal’ diyor, toplumdan yana olanlar ‘İstanbul’ diyor. Çıkar grupları kendi çıkarları uğruna toplumu tehlikeye atmaktan çekinmiyor.”

Davalar devam ediyorken “Kanal’da sona geldik” denilemez

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta Kanal İstanbul hazırlıklarında sona geldiklerini açıkladığı için bu açıklamayı yapmak durumunda kaldık. TMMOB tarafından açılmış 5 dava bulunuyor ve hukuki süreç devam ediyor. Bu süreç devam ederken Cumhurbaşkanı’nın ‘Kanal İstanbul’da sona gelindi’ demesi hukuka müdahaledir, bu açıklamalar yanlıştır” dedi.

Hazırlanan raporun da ÇED’in tamamen hatalı olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Akçelik, “Hesaplama hataları yapılmıştır ve dolayısıyla maliyeti de hatalı hesaplanmıştır. Bu bir yanı. İkincisi bölgedeki 11 yıllık arazi değişimleri incelenmelidir. Türkiye pandemi ile mücadele ederken Kanal İstanbul için ayrılacak bir kaynak varsa bu kaynak çöken sağlık sistemine, pandemide mağdur olan işçilere, emekçilere, sağlık çalışanlarına ayrılmalıdır. Türkiye İzmir depremi ile birlikte bir kez daha deprem gerçeğinin ne kadar yakın olduğunu görmüştür. Böyle bir kaynak varsa İstanbul’u deprem güvenli hale getirmek için kullanılmalıdır” diye konuştu.

Kanal İstanbul, İktidara Yakın İnşaat Sermayesinin Çıkarına

Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Mehmet Makar sayısız planlama ve bilimsel araştırmanın yok sayılarak, iktidara yakın inşaat sermayesinin çıkarları için projenin hayata geçirilmeye çalışıldığını yineledi. Makar, raporun kazı, patlatma ve nakliye konularını ele aldığını, mühendis, mimar odaları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, farklı bilim insanlarının değerlendirmesi sonucu hazırlandığını aktardı.

ÇED raporu üzerinden yapılan incelemelerde proje maliyetlerinin belirtilenin çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Makar, şunları söyledi: “Sadece kanal kazı, nakliye ve depolama maliyetlerinin bile tüm kanal için belirtilen maliyetlerin üzerine çıkacağı açık bir şekilde görülmekte. Uygulama ve sonuç aşamalarında çevresel, ekonomik ve politik büyük sorunlar ortaya çıkarabilecek bir projenin teknik detaylarının kamuoyundan saklanması ne mühendislik etiği açısından uygun ne de halkın bilgi edinme hakkı açısından. Halktan, bilim ve meslek insanlarından bilgi gizlemek suçtur.”

Kanal İstanbul Projesi iptal edilmelidir

Son olarak ise Maden Mühendisiler İstanbul Şube Sekreteri Umut Atlıhan konuştu. Kanal İstanbul gibi ekolojik, çevresel, ekonomik ve jeopolitik açıdan büyük sonuçlar ortaya çıkaracak bir projenin konunun uzmanları olan bilim ve meslek insanları tarafından uzun ve detaylı bir değerlendirme sürecinden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Atlıhan, ÇED raporunda bulunan, ‘kazı, patlatma ve nakliye’ konularında yapılan değerlendirme ve hesaplamalarında ciddi yanlışlar olduğuna dikkat çekti.

Atlıhan “Kazı, patlatma ve nakliye işleri projenin en büyük bölümünü oluşturması nedeni ile Kanal İstanbul ÇED raporunun ve Kanal İstanbul projesinin iptal edilmesi gerekmektedir” dedi.