Ana Sayfa > Bildiriler > ‘Millet Bahçesi Adı Altında Ormanların İmara Açılması Kabul Edilemez!’

‘Millet Bahçesi Adı Altında Ormanların İmara Açılması Kabul Edilemez!’

Harita ve Kadastro Mühendisleri tarafından yapılan açıklamada millet bahçesi adı altında ormanların imara açıldığı belirtilerek millet bahçesi projelerinin bir an önce durdurulması talep edildi.

Harita ve Kadastro Mühendisleri (HKMO) tarafından yapılan açıklamada Üsküdar Küçüksu Mahallesi ve Edirne Söğütlük-Kent Ormanı’ndaki millet bahçeleriyle ilgili açıklamada “‘Millet bahçesi adı altında ormanların imara açılması kabul edilemez!” denildi.

Hiçbir şekilde yapılaşmaya konu edilmemesi gereken orman alanları üzerinde millet bahçesi yapılmaya başlanmasının kaygıyla izlendiği belirtilen açıklamada; “Aydos Ormanı’nda yaşanan dönüşüm ve doğa tahribatının ardından; Üsküdar Küçüksu Mahallesi ve Edirne Söğütlük-Kent Ormanı’ndaki Millet Bahçesi bunun son örnekleridir” denildi.

Üsküdar’da inşasına başlanan millet bahçesisin yer aldığı alanın “orman” niteliğinde olduğnun altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “İnşa faaliyeti doğal ekosistemi ortadan kaldırıp, ormanlık alanı imar faaliyetine açık hale getirmektedir. Benzer şekilde Söğütlük-Kent Ormanı çevresi ve ekosistemi ile korunması gereken bir alan ve II. Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı olmasına karşın, millet bahçesi ile yağmaya açılmak üzeredir.”

“İKTİDAR AÇIKÇA SUÇ İŞLEMEKTEDİR”

Gerçekleştirilen bu tür imar faaliyetlerine tepkilerinin, iktidar tarafından manipüle edildiği vurgulanan açıklamada; “Oysaki 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 1. maddesinde ormanlar ‘Tabii olarak yetişen veya emekle yetiştirilen ağaç ve ağaççık toplulukları’ olarak tanımlarken parkların orman sayılmayacağı açıkça belirtilmiştir. Bununla birlikte Aydos Ormanları’nın millet bahçesine dönüştürülmesi sürecinde görüldüğü üzere, büyük bir doğa ve çevre tahribatı yaşanmış; doğal ekosistem insan faaliyetine açık hale getirilmiştir. Anayasanın 169. maddesinde; ‘Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.” ifadesinden de anlaşıldığı üzere iktidar açıkça suç işlemektedir” denildi.

Açıklamada son olarak orman alanlarının üzerine yapılması planlanan millet bahçesi projelerinin bir an önce durdurulması ve bundan sonra da ormanları yok edecek adımların atılmaması talep edildi.

Evrensel