Ana Sayfa > Bildiriler > Milas ve Yatağan köylülerinden Cumhurbaşkanı’na termik santralları kapatma talebi

Yatağan ve Milas köylüleri bölgelerindeki termik santralların ve kömür sahalarının ekolojik ve insani bedellerini daha fazla ödemek istemedikleri için kapatılması talebi ile 658 imza topladılar. 23 Ekim’de Muğla Çevre Platformu temsilcilerinin de katıldığı 40 kişilik bir grup Meclis’i ziyaret ederek topladıkları imzaları Meclis Dilekçe Komisyonu’na, sonra da kopyalarını Cumhurbaşkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na ilettiler.

Kampanya metni ise şöyle açıklandı:

T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Şentop
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy
T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli
T.C. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca

Sizlere, Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy, Karacahisar, Çamköy ve Yatağan ilçesi Turgut mahallelerinin halkı olarak sesimizi ulaştırmaya çalışıyoruz. Bizler zeytincilik, arıcılık, sebze-meyve ve süt ürünleri üretimi ile geçimini topraktan sağlayan, çalışmayı, üretmeyi ve yurdunu seven sade yurttaşlar olarak başımızdaki kömür belasına karşı desteğinizi istiyoruz.

Ormanları, denizi, tüm doğasıyla, tarihi, kültürü, tarımı ve turizmiyle ülkemizin gözbebeği Cennet Muğlamızda, 40 yıldır elektrik üretimi için kömür çıkarılıyor, üç büyük termik santral çalıştırılıyor. Bu 40 yılda kömürün toprağımızı, suyumuzu, havamızı nasıl kirlettiğini; bitkilerimizi, hayvanlarımızı nasıl hasta ettiğini; insanlarımızın sağlığını nasıl bozduğunu, bizi nasıl genç yaşta ölüme götürdüğünü bizzat gördük ve yaşadık.

Yok edilen sadece bugünümüz ve geleceğimiz de değil; binlerce yıldır bu topraklarda var olmuş sayısız uygarlık, kültürümüz, geçmişimiz, atalarımızın mirasları da yok ediliyor. Bu gidişle “Burada doğdum; anamın, babamın, atalarımın mezarı şurada.” diyebilecek bir köyümüz kalmayacak.

40 yılda 8 köyümüzü yutan linyit madeni ocakları şimdi bizim köylerimizin sınırında. Şimdi bizden, çocuğumuz gibi baktığımız zeytinliklerimizi, suyunu içtiğimiz, bin bir emekle ekip biçtiğimiz, bize verdikleri ile çocuklarımızı büyütüp okuttuğumuz topraklarımızı şirkete satmamız, madene bırakıp, köylerimizi terk etmemiz isteniyor. Bir yandan da kanuna göre yasak olmasına rağmen zeytinlikler yok ediliyor.

Oysa bizler, doğduğumuz, doyduğumuz bu verimli toprakları, bu cennet doğayı, atalarımızdan bize bırakılan emaneti bozmadan çocuklarımıza devretmek istiyoruz!

Feryadımız sadece kendimiz için değil. Zeytinimizi, zeytinyağımızı, balımızı, peynirimizi, çeşit çeşit otlarımızı alıp yiyen, pınarlarımızdan akan tertemiz suyu içen, çam ormanlarımızın sağladığı mis gibi havayı soluyanlar için, tüm halkımız, hatta tüm insanlık için de doğamızı korumak istiyoruz. Zengin tarihi ve doğal varlıklarımızı, ülkemizin ve dünyanın farklı köşelerinden gelen milyonlarca misafirimizle paylaşmaya devam edebilmek istiyoruz.

Biliyoruz ki artık bu çağda enerji için kömürün karasına muhtaç değiliz. İnsanın ve doğanın sağlığını bozmadan hepimize yetecek enerjiyi üretmek mümkün.

Yerimizi yurdumuzu terk etmeden, doğa ile uyumlu, sağlıklı, adil, refah içinde ve güvenli bir gelecek kurabiliriz.

Devletin en üst düzey temsilcileri olarak sizlerden de bu güzel geleceği hep birlikte kurabilmek için öncülük bekliyoruz. Halkın sağlığına, yaşamına, geçmişine, kültürüne, geçimlik işine, gıdamıza, suyumuza ağır bedeller ödeten kömüre artık destek vermeyin. Şirketler adına kamulaştırma yapmayın. Gerçek kamu yararı için, bu verimli toprakları, su varlıklarını, ormanları, değerli yaşam alanlarımızı korumamıza destek verin! Santralleri ve kömür madenlerini işleten şirketlerin hukuk tanımaz biçimde zeytinlikleri yok ederek sürdürdükleri maden işletmeciliğini durdurun.

Artık kömür yerin altında, geleceğimiz köylerimizde kalsın.
Cennetimizi hep birlikte koruyalım, köylerimiz ve Muğlamız Cennet Kalsın.

Gereğini saygılarımızla arz ederiz.

Milas İkizköy – Karacahisar – Çamköy ve Yatağan Turgut Köylüleri
(İsim ve İmzalar Ek Sayfalardadır)

BİLGİ İÇİN:

Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekilliği