Ana Sayfa > Bildiriler > Mersin’de tersane projesine tepki: Kentimizi cehenneme çevirmeyin!

Mersin’de tersane projesine tepki: Kentimizi cehenneme çevirmeyin!

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde Danıştay’ın “iptal” kararı ile çalışmaları durdurulan Akdeniz Taşucu Tersanesi Projesi’nin yeniden hayata geçirilmek istenmesine tepki gösterdi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın toplantısında konuşan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu sonrası İdare Mahkemesi ve Danıştay’ın 2006 yılında verdiği ret kararına rağmen projenin aynı yerde tekrar hayata geçirilmek istendiğini belirtti.

YAŞAM HAKKINI SAVUNACAĞIZ

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) tarafından düzenlenen bir basın toplantısı ile kentte kurulması planlanan Taşucu Tersanesi ve Polipropilen Plastik Fabrikasına dikkat çekti. Toplantıya HDP İl yönetimi ile kentteki bazı sivil toplum örgütleri de katıldı. Dernek adına Başkan Sabahat Aslan yaptığı açıklamada, Tersane projesine ÇED raporu sonrası mahkemece ve Danıştay kararı ile onay verilmemesine rağmen aynı yerde tekrar yapılması ısrarına tepki gösterdi. Aslan, “Hukuki mücadele yürüteceğiz” dedi.

ÇED RAPORUNU MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ!

Taşucu Tersanesi, Karaduvar Polipropilen Tesisi ve Akkuyu Nükleer Santrali gibi birçok projenin çevre ve insan sağlığını tehdit edeceği vurgusunda bulunan Aslan, kentlinin geçim kaynağı olan tarım ve turizme de ciddi zararlar vereceğini kaydetti. 2004 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı’ın Taşucu Tersanesi’ne verdiği olumlu ÇED raporuna ilişkin Aslan, Taşucu Belediyesi’nin 2004 yılında açtığı davada, tersanenin Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle Göksu Deltası başta olmak üzere, çevre ve insan sağlığına zarar vereceği gerekçesiyle Mersin İdari Mahkemesi’nce 2006 yılında iptal edildiğini ve konunun Danıştay 6’ncı İdaresi tarafından da iptal kararıyla sonuçlandığını belirtti.

KENTİMİZİ CEHENNEME ÇEVİRMEYİN!

Aslan, “Tersanenin yapılacağı yer 1.derece sit alanıdır. Taşucu Tersanesi’nin yapım yeri ekolojik olarak korunması gereken ve dünya mirası listesinde olan Göksu Deltası‘na 500 metre uzaklıkta, kaplumbağa üreme alanına bitişik ve yaşam alanı olan Kum Mahallesi’ne de 60 metre uzaklıktadır. Taşucu Tersane bölgesi 1.Derece tarımsal alandır. Tarımın, turizmin ve koruma altında olab Göksu Deltası’na yapılmak istenen tersane bilimsellikten uzak ve hukuksuzcadır. Derneğimiz ÇED raporunun iptali içinde dava açmıştır” dedi. Taşucu Tersanesi’nin yapımının iptal edilmesini talep eden Aslan, hukuksal ve demokratik mücadelelerini sürdüreceklerini ve bu konuda Mersin halkından da yardım talep ettiklerini vurgulayarak sözlerini “Kentimizi cehenneme çevirmeyiniz” çağrısı yaptı.