Ana Sayfa > Haberler > Mersin’de halkın tepkisine neden olan Polipropilen tesisi için mahkemeden ‘yürütmeyi durdurma’ kararı

Mersin’de halkın tepkisine neden olan Tekfen Holding’in Polipropilen tesisi için mahkemeden ‘yürütmeyi durdurma’ kararı çıktı.

Petrokimya sektöründe dışa bağımlılığı azaltma adına Tekfen Holding tarafından Mersin ve Adana’nın üs olarak seçilerek kurulmak istenen polipropilen projesine karşı yöre halkı ve çevreciler tarafından yürütülen mücadele önemli bir hukuksal kazanım elde etti.

Mahkemenin kararına itiraz yolu kapalı

Tekfen Holding tarafından Mersin’in Karaduvar mahallesinde kurulmak istenen Polipropilen tesisine karşı TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Merkezi, Mersin Barosu, Mersin Doğa ve Çevre Derneği (MERÇED) ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tesisin ÇED raporunun iptali talebiyle açtığı dava sonucunda Mersin 2. İdare Mahkemesi “yürütmenin durdurulması” kararı verdi. Karar kent düzeyinde büyük bir sevinç yaratırken, mahkemenin kararında “itiraz yolunun kapalı” olması da ayrıca memnuniyetle karşılandı.

ÇMO: Beklenen karar çıktı

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, Haberci‘ye kararı sevindirici olduğunu söylerken, “Bizim oluşturduğumuz raporların mahkeme tarafından dikkate alınması mutluluk vericidir. Beklediğiiz bir karardı. Şu an sürecin ilk adımındayız. Bundan sonraki süreçte de davayı takip edeceğiz. Mersin için, toplum yararı için önemli bir karar” açıklamasında bulundu.

MERÇED: Peşini bırakmayacağız

MERÇED (Mersin Doğa ve Çevre Derneği) Başkanı Sabahat Aslan da kararın beklenen bir sonuç olduğunu vurgularken, mahkemenin bu kararıyla bilimsel verilerle yürütmekte oldukları mücadelenin haklılığının da bilimsellik yanında hukuken de tescil edilmiş olduğunu kaydetti.

Yargı sürecinin devam edeceğini, ancak kendilerinin sürecin takipçisi olacaklarının da altını çizen Aslan, Mersin’in de bu süreçte daha duyarlı olması gerektiğini ifade etti.

Özel Endüstri Bölgesi ilan edilemez

Mersin Kent Konseyi de konuyla ilgili yaptığı açıklamada Mersin’de yapılacak Polipropilen tesisinin ÇED raporunun iptali talebiyle Çevre Mühendisleri Odası Genel Merkezi, Mersin Barosu, Mersin Doğa ve Çevre Derneği (MERÇED) ile Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davada mahkemenin ‘itiraz yolu kapalı’ olmak üzere oybirliğiyle verdiği ‘yürütmenin durdurulması’ kararı ile birlikte Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesi de bu duruda iptal edileceğini belirtti. “Çünkü ÇED raporu alınmayan bir yer Özel Endüstri Bölgesi ilan edilemez” vurgulaması yapan Mersin Kent Konseyi, TMMOB’a bağlı odalar, Mersin Barosu, Mersin Doğa ve Çevre Derneği ve Mersin Kent Konseyi’nin diğer bileşenlerine teşekkür ediyoruz. Mücadelemiz aynı kararlılıkla devam edecektir” açıklamasında bulundu.