Ana Sayfa > Bildiriler > Mersin Nükleer Karşıtı Platform: Yalanlara karşı doğal doğruları dile getiriyoruz

Mersin Nükleer Karşıtı Platform “Akkuyu Nükleer A.Ş ve Rosatom’nin nükleer yalanlarına karşı doğal doğruları dile getiriyoruz” diyerek basın açıklaması yaptı.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) “Akkuyu Nükleer A.Ş ve Rosatom’nin nükleer yalanlarına karşı doğal doğruları dile getiriyoruz” diyerek basın açıklaması yaptı. NKP sözcüsü Aycan Özkan “Yerli, milli, yabancı nükleer santral sermayedarları ve siyasi iktidar durup dinlenmeksizin gerçeklerin üstünü örterek halkımızın doğruları algılamasını engellemeye çabalıyorlar” dedi.

Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin geçtiğimiz çarşamba günü adı açıklanmayan bir otelde, adları bilinmeyen basın kuruluşlarına kapalı kapılar ardında bir bilgilendirme semineri verdiğini hatırlatan Özkan; “Seminere Akkuyu Nükleer A.Ş. yetkilileri yanında T.C.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisinin, Mersin Üniversitesi Termodinamik Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Gökhan Arslan‘ın konuşmacı olarak katıldıkları basında yer aldı” dedi.

“ÖVDÜKLERİ TESİS NÜKLEER RADYASYONU YAYAN BİR TESİSTİR”

Akkuyu Nükleer A.Ş. Yapı İşleri Direktörü Sergey Butskikh‘nin “Bizim inşa etmekte olduğumuz bu tesis bölgeye, coğrafyaya çok güzel uyum sağlayacak çok güzel bir eser olacaktır. Buradaki kıyı yapısını bozmadan tesisler inşa etmeye çalışıyoruz” dediğinin altını çizen Özkan şunları söyledi: Çok nadir bir güzelliğe sahip olan bu doğayı, Akdeniz foklarının, yunusların, deniz kaplumbağalarının yaşam alanı mağaraları patlatmalarla yok edenler doğayı korumaktan söz ediyorlar. Daha dün işçi konteynerlerinin bulunduğu bölgeden gelen görüntüler kanalizasyonun, kirli, atık sularının oluşturduğu gölcükleri gösteriyor. Bölgeden kötü kokular yükseliyor. Nükleer santral sermayedarlarının bilinçaltlarında takdir etmek zorunda kaldıkları eşsiz ve benzersiz doğal güzellikleri yok ederek tatmin oldukları garip bir çelişkileri var sanki. Eşsiz ve benzersiz doğal güzelliklerin ortasına ‘oturtmaya’ çalıştıkları ‘tesis’, tümüyle yaşayan bir organizma olan doğanın genetiğini bozarak hilkat garibeleri yaratan nükleer radyasyonu yayan bir ‘tesis’.

“İTHAL NÜKLEER ATIKLARIN DA BÖLGEDE DEPOLANMASI TEHLİKESİ ORTAYA ÇIKTI”

Akkuyu Nükleer A.Ş. yetkililerinin santralin ve reaktörün güvenlik şartlarını yerine getirdiklerini iddia ettiğine de dikkat çeken Özkan; “Oysa biz biliyoruz ki, Mitsubishi Şirketi 4480 MW gücündeki Sinop Nükleer Santral Projesinden çekildi. Çünkü Fukuşima Felaketinden sonra Japonya Devleti nükleer santral güvenlik standartlarını yükseltmişti. Mitsubishi Japonya dışında da bu güvenlik standartlarını uygulamak zorundaydı. Bu takdirde de Sinop Projesinin maliyeti 18 milyar dolardan 44 milyar dolara çıkıyordu.  Nükleer santrallerin her koşulda güvensiz oldukları gerçeği yanında; 4800 MW gücündeki Akkuyu Nükleer Santralinin 22 Milyar dolarlık maliyetinde 2010’dan bu yana hemen hiçbir artış olmaması güvenlik standartlarının Fukuşima öncesi olduğunu göstermektedir” dedi.

Kaynak: Evrensel