Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Marmaris’in Cennet Koyu Kızılbük’te Yapımı Süren İnşaat İçin “İptal” Davası Açıldı

Marmaris Kent Konseyi, İçmeler Kızılkum mevkiinde yapımı süren inşaat için, ruhsatlar ile imar durum belgesinin iptali ve yürütmenin durdurulması talepli dava açtı. Konuyla ilgili Marmaris Adalet Sarayı önünde dün bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Marmaris Belediyesi’nin projeye verdiği inşaat ruhsatlarında bazı kusurlar ve ihmaller olduğunu tespit edildiği kaydedilirken, projeyle ilgili orman yangınları “ÇED gerekli değildir” kararı verildiği de ifade edildi.

Muğla ili Marmaris ilçesine bağlı İçmeler mahallesi Kızılbük mevkiinde yapımı süren “Kızılbük Resort Otel ve Devremülk” projesine karşı yaşam savunucularının tepkileri ve mücadelesi sürüyor. 6 Ocak günü Marmaris Adalet Sarayı önünde açılan davaya ilişkin kamuoyuna yönelik basın açıklaması gerçekleştirildi.

İçmeler Kızılkum mevkiinde yapımı süren inşaat için, ruhsatlar ile imar durum belgesinin iptali ve yürütmenin durdurulması talepli dava açılarak, Marmaris Kızılbük koyunda yarattığı felaketin önlenmesi için hukuk mücadelesinin yükseltildiği ifade edilirken, proje için verilen inşaat ruhsatlarında bazı kusurlar ve ihmaller olduğu, ayrıca projeyle ilgili orman yangınları sürerken “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğine de dikkat çekildi. Sinpaş GYO A.Ş./Kızılbük GYO A.Ş. adına düzenlemiş olduğu ruhsat-imar durum belgelerinin iptali için Marmaris Belediyesi’ne dava açıldığı belirtilen açıklamada, “Yaşadığı büyük felaketten sonra Marmaris’in yeni bir kayba tahammülü yok” denildi.

CENNET KOY İÇİN HUKUK MÜCADELESİ YÜKSELTİLDİ

Marmaris Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), çevre çalışma grubu üyeleri ve Marmarisli yurttaşlar, Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesi için Muğla Valiliği’nin verdiği “ÇED gerekli değildir” kararının iptali talebiyle hukuk mücadelesi başlamıştı. Yaşam savunucuları, davanın açıldığı 11 Eylül 2021 tarihinden itibaren zorlu bir mücadele ile Marmaris Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan projenin çevre üzerindeki zararlarını önlemeye çalışırken, inşaat yasağının olduğu dönemde bile firmanın faaliyetleri devam etmişti. 30 Aralık 2021’de davanın görüldüğü Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin atadığı bilirkişi heyeti inşaat alanında keşif yapmış, konuya ilişkin açıklama yapan yaşam savunucuları da “Kentin silüetini tamamen değiştiren ağaç kesimleri, dağın tıraşlanarak yok edilmesi çok üzücü” demişti.

Marmaris Belediyesi’nin projeye verdiği inşat ruhsatlarında bazı kusurlar ve ihmaller olduğunu tespit eden yaşam savunucuları, ayrıca Marmaris Belediyesi’nin Sinpaş GYO A.Ş./Kızılbük GYO A.Ş. adına düzenlemiş olduğu ruhsat-imar durum belgelerinin iptali için de 5 Ocak tarihinde bir dava açtılar. 6 Ocak günü de Marmaris Adalet Sarayı önünde bir araya gelen yaşam savunucuları, açılan davayla ilişkin açıklama yaparak, Marmaris Kızılbük koyunda söz konusu projeyle yaratılacak felaketin önlenmesi için hukuk mücadelesinin yükseltildiğini ifade ettiler.

DAVA 8 MART TARİHİNE ERTELENDİ

Av. Arzu Alper tarafından okunan basın açıklamasında davaya ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Bu davamıza Muğla Mimarlar Odası, Muğla Barosu ve Türkiye Ormancılar Derneği Genel Merkezi de ‘müdahil’ oldular. Dava açıldıktan sonra inşaat sahibi şirket, çevre temsilcimiz aleyhine ‘korkutma ve sindirme’ girişimi diye tabir ettiğimiz 300 bin liralık bir ‘haksız rekabet’ davası açtı. Davanın ilk duruşmasında ‘kent konseyi yönetmeliğinin amaç ve görevler bölümünde konseye verdiği yükümlülüklerin gereğinin yapıldığı’ belirtildi. Hâkim davacı tarafa zararlarının ne olduğu konusunda somut delil sunmasını isteyip duruşmayı 8 Mart’a erteledi.”

Açıklamada; Sinpaş GYO’nun inşaat yasağına uymayarak kamu alanının işgal etmesiyle ilgili yaz aylarından beri verdikleri şikâyet dilekçelerinin sonucunda, İlçe Milli Parklar Müdürlüğü’nün tutanaklarını da dikkate alan mahkemenin 30 Aralık günü ilgili alanda bilirkişi incelemesi yaptığını ifade eden Av. Arzu Alper, proje için verilen inşaat ruhsatlarında bazı kusurlar ve ihmaller olduğunu da ifade ederek şöyle dedi:

Muğla’da günlerce süren yangınların hemen ardından Sinpaş GYO’nun Marmaris ilçesine bağlı Kızılbük’teki otel ve devremülk projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı alındı ve inşaat çalışmaları da sürüyor.

MARMARİS’İN DAHA FAZLA KAYBA TAHAMMÜLÜ KALMADI

“Alan ve civarındaki tahribat gözler önüne serildi. Dinamit kullanımı hasarını, milli park tahribatını, termal olmadığı kullanılan vana ve borunun pozisyonu ile belli bir sondaj kuyusunu, vatandaşın girmesine izin verilmeyen kamu alanını, 8/9/10 kat inşa edilmiş binaları ve sahile nazır beton santralini hem bilirkişi heyeti hem de katılan herkes gözleriyle gördüler. Maalesef ki şirket avukatları savunabilecekleri bir şey olmadığından gözlemlenen, tanığı olunan bu durumu, belediyeden aldıkları ruhsatlara bağlayarak kendilerini savundular.

Ayrıca buradaki toplu konutların kanalizasyon yükünün sorumluluğunu, yolların ağır hafriyat araçları sebebiyle bozulmasının giderilmesini ve oluşacak trafik yükünün çözümünü de yine belediyeye yükleyerek onların çözmesi gerektiğini belirttiler. Firma temsilcilerinin savunmalarını belediyeden aldıkları ruhsatlara dayandırmaları üzerine çalışmamızı ruhsatlar üzerine yoğunlaştırdık. İncelemelerimiz sonucunda belediyece düzenlenmiş ruhsatlarda eksikler, kusurlar tespit ettik. İlgililerden konuya dair bilgi edinmeye çalıştık ama başarılı olamadık. Kendi gözlerimizle tanığı olduğumuz telafisi imkânsız, geri döndürülemez tahribatın ivedilikle durdurulması amacıyla Marmaris Belediyesince düzenlenmiş ruhsatlar ile imar durum belgesinin iptali ve yürütmenin durdurulması talepli davanın açılma zorunluğu doğmuştur.”

Açıklamanın sonunda kente sahip çıkma çağrısı yapan Av. Alper, yaz döneminde yaşanan korkunç orman yangınları ve yaşanılan kaybı hatırlatarak, “Yaşadığı büyük felaketten sonra Marmaris’in yeni bir kayba tahammülü yok” dedi.