Ana Sayfa > Bildiriler > Mahkeme kararının ardından İkizköy’de basın açıklaması: Akbelen Ormanını terk etmiyoruz

İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği, İkizköy’de iki ayrı mahkemeden verilen yürütmeyi durdurma kararı sonrasında bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, kömür şirketinin bölgeyi terk edene kadar mücadelenin süreceğine vurgu yapıldı.

İkizköy Çevre Komitesi gönüllüsü Deniz Gümüşel, mahkemenin kararının çok doğru ve yerinde bir karar olduğunu, ancak “Keşke çok daha önce bu kararı verselerdi de 149 ağacımız kesilmemiş olsaydı. O 149 ağacı sevgiyle anıyoruz ve hayatlarını kurtaramadığımız için onlardan özür diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mücadelede haklıyız, mahkeme de bizi haklı buldu, mücadeleye devam

Basın açıklamasını İkizköy Çevre Komitesi’nden Esra Işık okudu. Açıklamada, Akbelen Ormanındaki son kesim girişimleri üzerine Avukatlar Arif Ali Cangı ve İsmail Hakkı Atal‘ın yürütmenin durdurulması için mahkemeye defalarca başvuru yaptığı ve en sonunda dün akşam tebliğ edilen kararlarla her iki dosyadan da yürütmeyi durdurma kararı verildiğinin öğrenildiği belirtildi.

Tüm yetkililerin mahkemenin kararlarını uygulamaya davet edildiği açıklamada, kömürcü şirketin bölgeyi terk edene kadar Akbelen Ormanının terk edilmeyeceği de kaydedildi:

“Başta Milas Kaymakamı ve Muğla Valisi olmak üzere tüm yetkililerin mahkeme kararlarının uygulanmasını sağlamalarını, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerindeki rehabilitasyonu, kapasite arttırımı ile ve kömür madenlerindeki genişletme projelerine ilişkin tüm işlemlerin derhal durdurulmasını, Akbelen Ormanı’nı korumalarını ve müdahale edilen doğal ortamların eski haline getirilmesini bekliyoruz.

Ayrıca yaşanan orman yangınlarından sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve Orman Genel Müdürlüğü’ne, Akbelen Ormanı dahil olmak üzere orman ekosistemlerini daraltan ya da yok eden tüm tahsis izinlerini ve kesim programlarını iptal etmeye çağrısında bulunuyoruz.

Kömürcü şirket, ormanımızı, tarım alanlarımızı, zeytinliklerimizi, köyümüzü, yani yaşam alanlarımızı terk edinceye dek mücadeleye devam ediyoruz. Akbelen Ormanını Terk Etmiyoruz!”

149 ağaçtan özür diliyoruz, Akbelen Ormanını terk etmiyoruz

Deniz Gümüşel ise, Akbelen Ormanının varlılığının devam etmesinin ne kadar önemli olduğunu, İkizköy için de bu ormanın ne anlama geldiğini ifade edebildiklerini düşündüklerini kaydetti:

“İkizköy’ün iki yıldır süren bir mücadelesi vardı. Neredeyse bir aya yaklaşmış olan çadırlı nöbetimiz de bunu mekansal olarak görünür kıldı. Kamuoyunun ve sizlerin desteğiyle sanırım mahkemeye mesajımızı da aktarabildik. Burada hem Akbelen Ormanının kendisinin varlığının devam etmesinin ne kadar önemli olduğunun altını çizebildik hem de İkizköy için Akbelen Ormanının ne anlama geldiğini ifade edebildik.

Bir de tabi bütün bu yangınlar devam ederken, iklim krizi ortadayken, Covid-19 salgını hala can almaya devam ederken, ormanların bütün insanlık için ne anlama geldiğini de ifade etmeye çalıştık. Tahmin ediyoruz ki bu vurgularımız mahkemeye ulaştı. Çok doğru ve yerinde bir karar verdiler. Keşke çok daha önce bu kararı verselerdi de 149 ağacımız kesilmemiş olsaydı. O 149 ağacı sevgiyle anıyoruz ve hayatlarını kurtaramadığımız için onlardan özür diliyoruz. Ama bundan sonra tek bir ağacın bile eksilmemesi için mücadele etmeye de devam edeceğiz.”

Ormanın ortadan kalkması bir halk sağlığı sorunu

Gümüşel, bundan sonraki aşamada, bilirkişi heyetinin ortaya çıkabilecek tüm sorunları değerlendirecek nitelikte olması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti:

“Bilirkişi heyetinin buradaki ormanın ortadan kaldırılmasıyla ortaya çıkacak olan tüm etkileri değerlendirecek nitelikte bir heyet olması için elimizden geleni yapıyoruz.

Bu ne demek? Mesele burada sadece orman mühendisi, çevre mühendisi vesaire ile sınırlı değil. Akbelen Ormanının ortadan kalkması bir halk sağlığı sorunudur. Bir iklim sorunudur. Tarımsal faaliyetlere vereceği zarar yüzünden ekonomik de bir sorundur aynı zamanda. Buradaki insanların yaşam haklarına müdahale olduğu için bir sosyo-kültürel sorundur. Bilirkişi heyetinin tüm bunları kapsamlı bir şekilde değerlendirecek yapıda olması için dilekçeler vermiştik. Bunu takip edeceğiz, bu şekliyle oluşmasını sağlayacağız.

Umuyoruz ki bütün açılardan ele alan bir bilirkişi raporu ortaya çıktığında mahkeme heyeti de Akbelen Ormanının kesilmemesi gerektiğini, varlığının önemine bir kez daha kavrayarak doğadan ve insanca yaşam hakkından yana bir karar verecektir.”

Videoda CHP Milletvekili Süleyman Girgin konuşuyor.