Ana Sayfa > Bildiriler > Küresel İklim Grevi Yarın Gerçekleştirilecek

Küresel İklim Grevi Yarın Gerçekleştirilecek

Fridays for Future Türkiye, 19 Mart Küresel İklim Grevi programını açıkladı. Canlı yayınlar ve sosyal medyada gerçekleştirilecek kampanyalar ile yoğun bir program hazırlandığı belirtildi.

Youth For Climate Turkey (Türkiye – İklim İçin Gençlik hareketi) de karar alıcıların, 2015’te imzalanan ancak hâlâ meclisten geçirilmeyen Paris Anlaşması’nın bir an önce onaylanması ve iklim acil durumunun göz önüne alınarak gerekli uyumlulukların sağlanması için bir araya geliyor. İklim aktivistleri, uzun zamandır üzerine çalıştığı 19 Mart Küresel İklim Grevi programını açıkladı. Etkinlikler Fiziksel, Dijital ve Destek olmak üzere 3 ana başlıkta gerçekleştirileceği belirtildi.

Yapılacak eylemler herkese açık değil,  Türkiye’nin birkaç yerinde pandemi sebebiyle sosyal mesafeli eylemler olacak. Fridays for Future Türkiye’den yapılan açıklamada, Fiziksel başlığı altındaki etkinlikler için çok sayıda insanın grevlerde yer almasının sağlık açısından sorunlara yol açabileceği ifade edildi.

Dijital bölümün ilki bu akşam saat 20.00’de

Dijital başlığıyla yer alan bölümde de 18 Mart Perşembe akşamı saat 20.00’de Google Meets üzerinden iklim krizi ve genç iklim aktivistlerinin talepleri üzerine söyleşi düzenlenecek. Sohbete katılmak için Fridays for Future hesabında belirtilen linkteki formun doldurulması gerekiyor.

19 Mart Cuma akşamı ise 5 canlı yayın iklim aktivistlerini bekliyor. Utku Yılmaz, Hale Acun Aydın, Nil Ormanlı Balpınar, Ceren Özcan Tatar, Dicle Doğan, Begüm Yağcı yaşam savunucuları ile bir araya gelecek.

Etkinliklerin Destek bölümünde ise 19 Mart Cuma günü, yapolacak etknlik için #BoşVaatlerİstemiyoruz etiketi ile dijital grev için dayanışma çağrısında bulunuluyor.

Daha fazla geç kalmadan Paris Anlaşması imzalansın

Dünya 2021 yılına da halk sağlığı, sosyo-politik ve ekonomik krizlerle mücadele ile girdi. İklim krizi ise bahsi geçen krizleri daha da şiddetlendiriyor. İklim aktivistleri de iklim krizine yanıt olarak dünya liderlerinin iddialı eylemlerde bulunması için bir sonraki küresel iklim grevinin 19 Mart 2021’de gerçekleşeceğini duyurmuşlardı.

İklim grevcilerinin 19 Mart’taki küresel iklim grevinin ama teması Paris Anlaşması’nın bir an önce onaylanması ve  iklim acil durumunun göz önüne alınarak gerekli uyumlulukların sağlanması olacak. Fridays for Future Türkiye, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamasını, küresel ısınmanın 1,5 derece ile sınırlandırılması için Türkiye’nin de tüm ülkeler ile birlikte harekete geçmesi çağrısında bulunuyor.

Aktivistler yaptıkları açıklamada yaklaşan grevde vurgulamak istedikleri konulardan birinin acil eylem önceliği olduğunu belirttiler. Genç iklim aktivistleri, “Türkiye’nin, Avustralya’nın, Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerini etkileyen orman yangınlarından Latin Amerika ve Afrika’daki kuraklıklara ve Orta Amerika ve Güneydoğu Asya’yı harap eden fırtınalara kadar iklimle ilgili felaketler karşısında acil bir şekilde eyleme geçilmeli” dediler.