Ana Sayfa > Bildiriler > Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı’na İtiraz Dilekçeleri verildi

Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı’na İtiraz Dilekçeleri verildi

Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Plan önerisine itiraz eden Kültürpark Platformu basın açıklaması yaparak, imar planına itiraz dilekçelerini koruma kuruluna verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Plan önerisinin Belediye Meclis’inden geçmesi üzerine imar planlara itiraz eden Kültürpark Platformu, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Platform açıklama sonrası imar planına itiraz ettikleri dilekçeleri koruma kuruluna verdi.

Basın açıklamasını okuyan Yasemin Sağlam, yapılan planların koruma sıfatı taşımadığını söyleyerek, “Plan şu anda İzmir 1 No’lu Koruma Kurulu’nun önünde duruyor. Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi, plan önerisinde mutabık değiliz. İtirazlarımızın yer aldığı dilekçelerimizi, mesleki ve bilimsel formasyonları ile bu yanlışa engel olacaklarına ilişkin inancımızla Koruma Kurulu üyelerine, erkenden iletmek üzere toplandık” dedi.

KÜLTÜRPARK’I KORUMAYAN BİR PLAN YAPILMIŞTIR

20 yıl önce sökülme kararı ile kurulan geçici hangarların hâlâ kaldırılmadığın belirten Sağlam, “Plan olmayan planda yıkılacağı belirtilen Odalar Birliği Pavyonu ile Celal Atik Spor Salonu’nun toplam zemini 9.175 m2 iken, yerine 12 bin m2 temel alanı olan kaç kat yüksekliği olacağı belli olmayan bir yapı ile 6 bin m2 Spor Salonu, toplam 18 bin m2’lik inşaat öngörülmektedir. Bunu önerebilmek, yapılaşmayı artırmanın önünü açmak için de 420 dönümlük parkta; olmayan bir yaklaşım ile ‘tescilli ve korunan yapıları’ hariçte tutacak yüzde 5 emsal hesaplaması yapıldı. Sonra da ‘yeşil alanı artırıyoruz, betonu azaltıyoruz’ deniyor. Ayrıca, yönetsel eksiklikler, tanımsız bırakılmış alanlar, yaptırılan altlık çalışmaları ile çelişen kararlar, plan notlarına bırakılan işlerle dolu ‘korumayan ve planlamayan’ bir çalışma yapılmıştır” diye konuştu.

YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN, GERÇEKLER ORTADA

Plan Meclis’e sunulduktan sonra TMMOB’a bağlı odaların yaptığı açıklamaları hatırlatan Sağlam, “Odalar da bu hata, eksik ve çarpıtmalar içeren metni kabul etmeyecektir. Gerçek, saklanamayacak kadar ortada. Bu yanlıştan dönülmesini ve gerçek anlamda kamu yararına ortak aklın hayata geçirilmesini bekliyoruz” dedi

İzmir/EVRENSEL